Valg i Spanien den 10. november:To partiledere kæmper om magten – kan de få styr på strømmen af asylsøgere og illegale immigranter?

Socialisten Sancherog den borgerlige Casado blev de to største partier, men det indvandringskritiske Vox blev fordoblet

Der er valg til Spaniens parlament Las Cortes den 10. november.

 

Det påvirker selvfølgelig politikerne, at de er på valg.

 

Politikere, som ofte bedrager vælgerne ved at fortie eller fordreje påtrængende problemer eller ved hjælp af løfter om forbedringer på områder, befolkningen finder relevante.

 

“I morgen kommer der en rigtig god løsning!” Sådan lyder det fra den danske venstrefløj.

 

Det samme gælder i Spanien og mange andre europæiske stater.

 

Folkevandring fra Afrika

 

Tilstrømningen af unge afrikanere, der ønsker at blive forsørget i Europa, er så småt kommet på den spanske regerings dagsordenen i valgkampen.

 

Og den “fungerende” statsminister Pedro Sánchez fra socialistpartiet PSOE må finde en rigtig god løsning på en stribe besværlige sager, hvis hans valgkamp skal sikre fortsat socialistisk styring.

 

Når han omtales som “fungerende”, er forklaringen, at hans parti er i mindretal i Las Cortes, hvor oppositionen nægter at godkende PSOE-regeringen – uden dog at kunne enes om at skrue et alternativt styre sammen.

 

I denne fastlåste situation har det været svært for både Sánchez og den ikke-socialistiske opposition at levere en klar og radikal politik overfor det afrikanske stormløb mod Spanien.

 

På både den venstreorienterede og den højre fløj er toppolitikere forsigtige med at omtale de ikke-vestlige indvandreres opførsel og den halvhjertede lukning af grænserne.

 

Men fordi et parlamentsvalg nærmer sig, er Pablo Casado Blanco – formand for PP – “Folkepartiet” – blevet presset til at påtale negative konsekvenser af den muslimske folkevandring.

 

PP havde regeringsmagt frem til juni 2018, og Casado håber at vippe PSOE af taburetterne d. 10. november. Men ifølge de seneste meningsmålinger kan valgets resultat blive dødt løb mellem højre- og venstrefløjen.

 

Aftaler med Marokko

 

Omsider er Sánchez ved at planlægge et effektivt stop for tilstrømningen af afrikanere og andre ikke-vestlige indvandrere.

 

Det skyldes aftaler med FRONTEX – d.v.s. EU-kommissionen – og med Marokkos konge Mohamed d. 6.

 

Fra den side er der i årevis blevet lovet samarbejde mellem den spanske Civilgarde og det kongelige marokkanske gendarmeri for at standse de unge afrikaneres evindelige forsøg på at storme – ofte voldeligt – grænsen til Spaniens nordafrikanske eksklaver Ceuta og Melilla.

 

Penge fra det spanske indenrigsministerium og EU-kommissionen

 

Hidtil har marokkanernes indsats været svingende – mildt sagt!

 

Men efter den seneste forhandling har kong Mohamed fyret syv oberster, som benyttede deres poster ved grænsekontrollen – til lands og til vands – til korruption og smugleraffærer.

 

Derfor modtager Marokko et lån på 30 millioner euros fra det spanske indenrigsministerium – plus 26 millioner fra EU’s fonde. De i alt 56 millioner skal investeres i forbedring af politistyrkernes kommunikationsteknik og indkøb af 384 køretøjer til patruljering langs grænserne.

 

Flere pramme og NGO-skibe til spanske havne

 

I 2019 er den afrikanske tilstrømning fra Marokko til Spanien blevet reduceret.

 

Men den spanske middelhavskyst er lang, og myndighederne har stadig ikke styr på de mange illegale immigranter.

 

Immigranterne prøver at sejle i gummibåde og pramme eller samles op af Røde Kors og NGO-rederier fragtes til Málaga, Alicante, Barcelona og andre havne.

 

I sidstnævnte by er antallet af asylansøgere blevet femdoblet i de sidste tre år, og alene i forhold til 2018 er det steget med 40 procent. Borgmesteren og byrådet ser med sympati på denne trængsel og har besluttet at åbne et “omsorgscenter” med plads til flygtninge og deres familier.

 

Vil den, der efter den 10. november skal lede regeringen i Madrid følge op på planen om lukkede grænser til Marokko og beordre lignende forhold i Barcelona?

 

Indtil videre snakker og snakker de – uden at tage fat på folkevandringen. Samtidig er det indvandringskritiske og hidsige VOX-parti kommet på banen. Sidste år fik de vippet socialisternes regionalstyre i Andalusien, hvilket medførte stor bestyrtelse blandt pamperne. Sandsynligvis får VOX masser af stemmer den 10. november.

 

Kilder:

 

https://www.elconfidencial.com/espana/2019-08-30/inmigracion-ilegal-marruecos-ayudas-espana_2202207/

https://www.elconfidencial.com/

https://elpais.com/ccaa/2019/07/26/catalunya/1564144601 4342.html

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…