Nu går det rasende hurtigt i Venstre – stærke krav om Løkkes afgang lyder fra baglandet, men Løkke afviser

Foto: Henrik Ræder Clausen

Venstre i Region Midtjylland, der er en af partiets absolutte højborge, holdt møde i mandags. Fra mødet sendte man en henvendelse til partiformand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen.

 

Beskeden til de to Venstre-ledere var meget direkte og skarp. Som det bliver udtrykt af regionsformand Jens Nicolai Vejlgaard til TV Midtvest:

 

”Vi sendte en meddelelse til Venstres formand og næstformand om, at vi syntes, at det vil være rigtigt, hvis de trækker sig forud for eller til det kommende landsmøde i Venstre.”

 

I udtalelsen fra mødet hed det: ”Af hensyn til Venstres fremtid, troværdighed og stabilitet opfordrer vi formandskabet til, at de trækker sig kollektivt.”

 

Baglandet: ”Gå af!”

Med denne offentlige tilkendegivelse optrapper de midtjyske Venstre-folk presset på Lars Løkke og Kristian Jensen. Det er en meget dramatisk udvikling.

 

Region Midtjyllands betydning i Venstre understreges af, at en femtedel af de delegerede ved Venstres landsmøde kommer derfra.

 

Hidtil har de Venstre-organisationer i Jylland, der har holdt møder om situationen, afvist at udtale sig om, hvad man besluttede på møderne.

 

Men nu gøres det altså klart fra det midtjyske kerneland, at man ønsker både Lars Løkke og Kristian Jensen væk fra deres poster. Senest på Venstres kommende landsmøde.

 

Det ligger klart i beskeden, at landsmødet bør fjerne de to fra deres poster, hvis de ikke kan finde ud af at gå frivilligt.

 

Region Midtjylland står næppe alene med denne holdning i Venstre. Flere af de regionale organisationer i Venstre har talt sammen. Og man har fået det indtryk, at de er nået frem til konklusioner, der minder om hinanden.

Højspændt situation

Men Løkke afviser pure at trække sig. Tirsdag eftermiddag lød det fra ham: ”Jeg vil fortsat søge opbakning hos de 850 delegerede, der er ved Venstres landsmøde.”

 

Så de stridende parter i partiet står hårdt over for hinanden. En uhørt højspændt situation.

 

Et folketingsmedlem fra Venstre går nu aktivt ind i striden med opbakning til kravet om, at Løkke skal gå. Og det er ikke en hr. hvem-som-helst.

 

Det drejer sig om Carsten Kissmeyer, der er tidligere stærkt profileret borgmester i Ikast-Brande – altså også Midtjylland. Flere folketingsmedlemmer kan tænkes at følge efter.

 

”Der skal være nogle voksne i lokalet”

Hvor indædt kampen er blevet, fremgår af det ordvalg, som bruges af regionsformand Jens Nicolai Vejlgaard i TV Midtvest:

 

Han siger, at nogle gange er der nødt til ”at være nogle voksne i lokalet”, der kan fortælle børnene, at der skal ryddes op. ”Det kan godt være, at tingene ikke lige skal stå, som de plejer at stå, men det er vigtigt, at vi får ryddet op.”

 

”Børnene” er i denne sammenhæng Lars Løkke og Kristian Jensen.

 

Farlig situation

Lars Løkke er tydeligvis hårdt trængt. Men indtil videre har der ikke meldt sig nogen modkandidat til ham, og han kan håbe på, at det heller ikke kommer til at ske.

 

Dermed kan der opstå en farlig situation for Venstre. Det sker, hvis man har en formand, der kun har svag opbakning fra medlemmerne, men som kan blive siddende, fordi der ikke melder sig nogen modkandidat. Det vil skabe en meget alvorlig krise i partiet.

 

For Løkkes modstandere er det derfor vigtigt at vise en styrke, der giver en egnet kandidat modet til at stille op mod den siddende formand på partiets fremrykkede landsmøde i slutningen af september.

 

Jakob Ellemann-Jensen

Nogle kræfter i partiet havde håbet på, at den politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen ville melde sig som formandskandidat.

 

Ellemann har sin store begrænsning. Hans engagement i den helt afgørende stramme udlændingepolitik synes at være beskedent.

 

Men han er en type, der kan tage bestik efter den politiske virkelighed, han står i.

 

Og han er en dygtig politiker med stærke evner til at kommunikere. Så hvis han vil stille op som formandskandidat, kan han formentlig blive valgt.

 

Problemet er bare, at han har tilsagt Løkke sin støtte. Hans håb er tydeligvis, at Løkke selv vælger at gå af, eller at han får et mistillidsvotum på landsmødet – så vil Ellemann nemlig have ryggen fri til at gå efter formandsposten.

 

Det kan dog tænkes, at Ellemann ender med at lade sig vælge som formand, hvis bare der er en stærk opbakning til det på landsmødet.  Møderne i hovedbestyrelsen og forretningsudvalget i den kommende weekend vil give et fingerpeg om, hvordan landet ligger.

 

Vil arbejde som rasende

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at de Venstre-folk, der nu vil af med Løkke, vil arbejde som rasende på at finde en kandidat, som vil stille op, og som kan vinde over den siddende formand.

 

Selv hvis Løkke skulle formå at blive siddende som formand, vil han være kraftigt svækket af den kraftige kritik, han møder i sit eget parti.

 

Han vil ikke bare være svækket indadtil i partiet. Han vil også få meget svært ved at holde på Venstres vælgere.

 

For Venstre er det mere og mere uholdbart at fortsætte med Løkke i spidsen. Men her og nu står man altså med et alvorligt problem: Hvem kan være alternativet?

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…