Han er forsvarsminister i Irak – men svensk statsborger og mistænkt for socialt bedrageri i Sverige

Den irakiske forsvarsminister Najah al-Shammari er svensk statsborger – og registreret i en forstad til Stockholm. Dette bekræftes af den svenske forsvarsminister Peter Hultqvists pressesekretær.

 

Najah al-Shammari, 52, overtog hvervet som Iraks forsvarsminister i juni i år.

 

Lige nu bliverr han kritiseret for at slå brutalt ned på de store demonstrationer i Irak. Han anklages for at være medskyldig i over 320 menneskers død, skriver Aftonbladet.

 

Allerede i foråret var der påstande i irakiske medier om, at han var en svensk statsborger.

 

Noget, der blev benægtet af hans parti, ifølge The Baghdad Post. 

 

Imidlertid er billeder af et svensk pas, der skulle tilhøre forsvarsministeren, fortsat med at cirkulere på sociale medier.

 

Denne uge offentliggjorde nyheteridag.se oplysninger, der tyder på, at Najah al-Shammari faktisk er en svensk statsborger og registreret i en forstad til Stockholm.

 

Og de bekræfter Toni Eriksson, pressesekretær for forsvarsminister Peter Hultqvist, i dag over for svensk TV, SVT News.

Syg i Sverige 

Det er uklart, hvornår han kom til Sverige, og på hvilket grundlag han fik opholdstilldelse. Det ser ud til, at han kom til landet i 2009 og fik svensk statsborgerskab i 2015.

 

Najah al-Shammari og tre af hans familiemedlemmer har fortsat bopæl på den adresse, han fik i Stockholm i 2015, skriver SVT.

 

I de mange år,  han har boet i Sverige, har han kun haft sporadiske og små indtægter.

 

Han har været sygemeldt i størstedelen af tiden, siger han, ifølge Aftonbladet.

 

Har har levet af sociale ydelser i en stor del af tiden, skriver flere medier. Han mistænkes også for uretmæssigt at have hæve sociale ydelser, selv om han i perioder opholdt sig i hjemlandet.

 

Mistænkt for at hæve sociale ydelser efter han vendte tilbage til Irak

Ifølge Nyheteridag har det svenske politi indledt en undersøgelse af manden for socialt bedrageri og for overtrædelser af folkeregisterloven, skriver SVT.

 

Han er tilsyneladende mistænkt for socialt bedrageri, mens han boede i Sverige.

 

Men man må også forstå det sådan, at han også er mistænkt for socialt bedrageri efter 2015, da han vendte tilbage til Irak.

 

“Desuden er forsvarsministeren mistænkt i ni forskellige tilfælde efter 2015. Det er det seneste tilfælde der handler om socialt bedrageri.” Det skriver Nyheter Idag

 

Expressen skriver ligegeledes, at er manden og hans kone nu mistænkt for groft socialt bedrageri i Sverige. De skulle således have fået børnebidrag og boligydelse på trods af, at de boede i Irak.

 

Han er også anklaget for grove verbale seksuelle krænkelser af en unge mand. Det skriver Nyheteridag, som var det medie, der satte gang i hele afsløringen.

Mistænkt for grove forbrydelser

I 2016 blev irakeren med svensk statsborgerskab tiltalt for flere alvorlige forbrydelser, men sagen blev henlagt kun et døgn før retssagen skulle begynde.

 

I det indlede forhør oplyser manden iøvrigt, at han er doktorgrad i statsvidenskab og har en kandidatgrad i militærvidenskab. Han siger også, at han var en officer i den irakiske hær i 1990’erne.

 

Siden 2006 har irakerne haft mulighed for at få dobbelt statsborgerskab. Men ifølge forfatningen gælder dette ikke for personer med høje positioner, som f.eks. Forsvarsministeren.

 

Hundredvis af demonstranter er dræbt i de udbredte protester, der har rystet Irak for nylig. Forsvarsminister Najah al-Shammari er blevet kritiseret for sin rolle i volden.

 

Ingen styr på indvandringen

Sagen afslører hvor lidt styr der er på hvem, der kommer ind i et vesteuropæisk land som Sverige. Og hvornår de rejser ud igen.

 

Der har iøvrigt været mindst to sager tidligere, hvor irakere er rejst tilbage til Irak samtidig med at de fortsat hævede sociale ydelser i Sverige. De er omtalt her

 

https://denkorteavis.dk/2017/irakisk-flygtning-levede-fyrsteligt-pa-ydelser-fra-den-svenske-stat-som-han-plattede-sig-til-i-irak/

 

https://denkorteavis.dk/2018/nu-kvinde-fik-500-000-kroner-i-socialhjaelp-hun-boede-i-irak/

 

Se omtale af den aktuelle sag her:

https://www.expressen.se/nyheter/iraks-forsvarsminister-far-bidrag-i-sverige/

 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/uppgifter-iraks-forsvarsminister-ar-svensk-medborgare-folkbokford-i-stockholm

 

https://www.expressen.se/nyheter/iraks-forsvarsminister-far-bidrag-i-sverige/

 

https://samnytt.se/irakiske-forsvarsministern-folkbokford-i-sverige-far-bidrag-fran-forsakringskassan/

 

https://nyheteridag.se/plus/kan-komma-till-sverige-och-gora-vad-som-helst-vagade-inte-vittna-mot-iraks-forsvarsminister/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…