Myten om mangel på arbejdskraft: Over et hundrede tusinde ledige må ifølge arbejdsgiverne være ukvalificerede

Arkivfoto (Foto: Steen Raaschou)

Medens antallet af danskere i alderen 18 – 65 år er faldet med over hundrede tusinde fra 2008 og til 2018, er udviklingen gået modsat for ikke-vestlige indvandrere og deres efterkommere

 

Her er antallet af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere i den pågældende alder steget med lidt over to hundrede tusinde, medens antallet af vestlige indvandrere og efterkommere er steget med små hundrede tusinde.

 

Altså en stigning af indvandrere og efterkommere på lidt over 300.000 på blot ti år.

 

Modregner man faldet i antallet af danskere i den pågældende alder, skulle der således i løbet af de ti år have været en nettotilgang til arbejdsmarkedet på lidt over 200.000 personer.

 

Alligevel mangler Danmarks arbejdskraft, lyder det fra Dansk Arbejdsgiverforening, og da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) åbnede det nye folketingsår tirsdag den 2. oktober 2018, sagde han blandt andet:

 

”Danske virksomheder skal have den kvalificerede arbejdskraft, de mangler – uden at vi åbner døren for dem, vi ikke har brug for,” lød det fra Løkke Rasmussen.

 

Statsministeren henviste i den forbindelse til, at import af arbejdskraft fra blandt andet Singapore og Japan ville være ideelt.

 

Men beskæftigelsen er altså ikke steget meget på de ti år

Tager man Arbejdsgiverforeningens og statsministerens ord for pålydende kan det kun betyde, at beskæftigelsen og dermed også behovet for arbejdskraft må være steget nærmest eksplosivt.

 

Men det er ikke tilfældet.

 

Den 1. januar 2008 var der således i alt 2.799.00 lønmodtagere i fuldtidsbeskæftigelse den 1. januar 2008.

 

Ti år senere var var antallet af beskæftigede den 1. januar 2018 steget med 30.000 personer til i alt 2.829.000 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere.

 

Altså i gennemsnit 3.000 om året, hvilket ikke er meget i forhold til en tilgang til arbejdsmarkedet på lidet over 20.000 personer årligt i den samme periode.

 

Det tyder ikke ligefrem på den helt store mangel på arbejdskraft.

 

Mange er på overførselsindkomster

Med i billedet hører dog, at antallet af personer i Danmark på fuld offentlig forsørgelse i den arbejdsduelige alder for længst har passeret en halv million.

 

Således var den 1. januar 2018 lidt over 728.000 personer i alderen 16 – 64 år på fuld offentlig forsørgelse, idet modtagere af SU ikke er medregnet.

 

I toppen ligger ikke-vestlige indvandre og efterkommere i forhold til deres antal.

 

Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere udgjorde med 483.468 personer i alt 9,8 procent af befolkningen på i alt 5.781.190 personer i aldersgruppen 16 – 64 år.

Af dem var i alt 108,909 på fuld offentlig forsørgelse, hvilket svarer til 22,1 procent af samtlige ikke-vestlige indvandrere og efterkommere i den pågældende alder.

 

Danskerne udgjorde med 5.010.793 personer i alt 86,7 procent af befolkningen i aldersgruppen 16 – år.

Af dem var de 592.454 personer i den pågældende alder på fuld offentlige forsørgelse. Det svarer til i alt 11,8 procent.

 

Vestlige indvandrere og efterkommere udgjorde med 276.929 personer i alt 4,8 procent af befolkningen.

Af dem var de 26.617 på fuld offentlig forsørgelse den 1. januar 2018, hvilket svarer til 9,6 procent af samtlige vestlige indvandrere og efterkommere i den pågældende alder.

 

Hvor stort er importbehovet for arbejdskraft egentlig?

Men selv med så mange på fuld offentligforsørgelse, må der dog trods alt være adskillige velkvalificerede personer blandt dem, der stadig står til rådighed for arbejdsmarkedet.

 

Og i øvrigt har hverken Dansk Arbejdsgiverforening eller regeringen sat tal på, hvor stort behovet for importeret arbejdskraft rent faktisk er.

 

I en artikel om mangel på arbejdskraft skriver DA, at en del EU-lande nu lider under mangel på ledige hænder og nævner blandt andet, at fire ud af ti svenske og tre ud af ti polske virksomheder ikke kan skaffe den arbejdskraft, der er behov for.

 

Så præcis er man beklageligvis ikke hvad angår Danmark.

 

Her konstaterer man blot, at ”Det er ikke kun Danmark, der lider under en tiltagende mangel på arbejdskraft i øjeblikket.”

 

Men altså uden nogen form for præcisering omkring hvor og hvor mange.

 

 

 

Artiklen er baseret på følgende kilder:

https://www.statistikbanken.dk/10312 (AKU195)

 

https://www.statistikbanken.dk/10021 (FOLK2)

 

https://www.statistikbanken.dk/10039 (Tabelkode: AUK04)

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…