Muslimske mænd bruger Google og Apple til grov kvindeundertrykkelse – og det får de lov til

Marwan Naamani har været aktiv i protesten mod forbuddet mod at køre bil (foto: Marwan Naamani)

I islamiske lande er kvinder mænds ejendom. Manden er kvinden værge og bestemmer over hende. Sådanne undertrykkende regimer, der bygger på Koranens love og regler finder man for eksempel i Iran og Saudi-Arabien.

 

Her må en kvinde intet foretage sig uden mandens tilladelse. Hun må ikke rejse på egen hånd og hun må i det hele taget ikke selv bestemme, om hun vil gå ud af huset, og hvor hun vil gå hen.

 

Men det kan være besværligt for manden at holde styr på. Derfor er der i Saudi-Arabien udviklet en app, der gør det muligt for manden at følge konens færden.

 

Appen Absher bliver brugt af mænd til at give kvinder tilladelse til at rejse eller trække en tilladelse tilbage. Via appen kan han få notificeringer, hvis en kvinde bruger sit pas.

 

Appen gør det i det hele taget muligt for kvindens formynder at angive, hvor de må bevæge sig hen. Hvilke lufthavne, de må være i.

 

Forlader en kvinde et bestemt, afgrænset område, udløses en advarsel. Det er én af hovedårsagerne til, at kvinder har svært ved at flygte ud af landet og ofte bliver fanget, hvis de forsøger.

 

Forsøger en kvinde at flygte, underretter Absher de mandlige værger, således at den flygtende kvinde kan blive pågrebet og anholdt, mens hun stadig befinder sig inden for landets grænser.På en anden hjemmeside kan værgen se kvindens aktuelle (rejse)tilladelser og ændre dem, hvis det er nødvendigt. Kvindens mand modtager desuden en sms-advarsl, når kvinden bruger sit pas. Eksempler kan ses her.

 

Google og Apple tillader appen

Men appen Absher fungerer kun takket være Google og Apple.

 

Og det har udløst en stor strid i USA.

 

Amerikanske politikere har krævet, at Google og Apple fjerner appen. Men både Google og Apple nægter.

 

!3 medlemmer af den amerikanske kongres siger, at Google og Apple er medskyldige i undertrykkelse af saudiarabiske kvinder. samnytt.se

 

Men Google nægter at fjerne den. De siger, at appen følger alle deres retningslinjer og krav. Derfor er appen fortsat tilgængelig på Google Play.

 

Apple siger, at man fortsat undersøger appen.

 

Men de amerikanske politikere er meget utilfredse med disse svar.

 

Det er Yasmine Mohammed, en kvindeaktivist, som selv har forladt islam, også:

 

“Hvilken ironi. I Vesten bliver den ny teknologi brugt til at forbedre mennesker tilværelse, og i Saudi-Arabien bliver den brugt til at fastholde kønsapartheid”, siger Yasmine Mohammed ifølge samnytt.se.

 

Her er bbc’s omtale af sagen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…