Mette Frederiksen har problemer med udlændingepolitikken – men DR hjælper endnu engang S i en valgkamp

Folketingsvalget er endnu ikke udskrevet, men i rød blok skændes de allerede, så det fløjter. Det gælder foreløbig på to af de absolutte hovedområder: udlændingepolitikken og den økonomiske politik.

 

Journalistisk Venstreparti har nu travlt med at forsøge at nedtone disse problemer for de røde. Som ved tidligere valg deltager mange journalister i valgkampen på rød bloks side.

 

Det startede mandag i sidste uge: Om søndagen havde DR haft den første TV-duel mellem Lars Løkke og Mette Frederiksen. Her blev Mette Frederiksen presset.

 

Men så kunne DR’s “Aftenshowet” træde hjælpende til. Mette Frederiksen kom i studiet og kunne uden modsigelse fortælle om, hvor aggressiv Løkke havde været.

 

Denne tendens ser ud til at fortsætte.

 

En politisk appel fra en journalist

Enhedslistens Pernille Skipper går til nu angreb på De Radikales økonomiske politik. Hun siger:

 

”Meget tyder på, at De Radikale tror, at de kan diktere den økonomiske politik. Derfor føler jeg mig kaldet til at sige, at det simpelt hen ikke kommer til at ske med vores mandater.” (Berlingske)

 

De Radikale har som et hovedpunkt, at der skal skaffes mere arbejdskraft. Det skal blandt andet ske ved en højere pensionsalder, ved at hente mere udenlandsk arbejdskraft til landet og ved at sikre større afstand mellem sociale ydelser og lønninger.

 

Men hvis Mette Frederiksen forsøger noget i den retning, vil Enhedslisten udtrykke sin mistillid for at forhindre en regering på det grundlag. Man erklærer sig parat til at tage et nyvalg.

 

Berlingskes journalist spørger bekymret: ”Men nyvalg og det kaos, som det repræsenterer … Er det ikke problematisk at tale om det?”

 

Det ligner ikke et kontant kritisk spørgsmål. Det ligner en politisk appel fra journalisten til Enhedslisten.

 

Men Pernille Skipper holder fast ved sit. Hun er tydeligvis nervøs for en gentagelse af sidste gang, hvor der blev dannet en rød regering – i 2015. Dengang løb De Radikale med hele den økonomiske politik.

 

Så der er rød ballade forude.

 

Østergaard kræver, at flygtninge skal blive i Danmark

Problemerne i rød blok er endnu større, når det gælder udlændingepolitikken.

 

Den radikale leder Morten Østergaard erklærede forleden, at han aktivt vil gå imod Mette Frederiksen som statsminister, hvis hun vil fastholde det såkaldte paradigmeskifte, som Dansk Folkeparti lancerede.

 

Paradigmeskiftet indebærer først og fremmest, at krigsflygtninge skal sendes tilbage til hjemlandet, når forholdene dér bliver fredelige nok til det. De skal ikke blive i Danmark.

 

Men Morten Østergaard insisterer på, at de mange flygtninge skal blive i Danmark.

 

Dødsens farligt for S

Det har fået statsminister Lars Løkke Rasmussen og Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl til at pege på risikoen for, at det radikale pres vil få Mette Frederiksen til at slække på udlændingepolitikken. Hun kan jo ikke danne regering uden De Radikale.

 

De blå partier kan henvise til, hvor galt det gik for Socialdemokratiet, sidst partiet skulle danne regering med De Radikale (i 2011). Dengang endte det med en slap udlændingepolitik, der lagde Danmark åbent for en voksende asylstrøm.

 

Det er dødsens farligt for Mette Frederiksen, hvis vælgerne får det indtryk, at det kan ske igen.

 

DR plantede en formulering hos Mette Frederiksen

Derfor er Journalistisk Venstreparti nu godt oppe på dupperne for at få slået fast, at Mette Frederiksen vil være fuldstændig stålsat over for Morten Østergaard i udlændingepolitikken.

 

DR kunne således proklamere: ”Mette Frederiksen vil ikke være statsminister, hvis det kræver udlændingelempelser”.

 

Der stod ikke: ”Mette Frederiksen siger, at hun ikke vil være statsminister, hvis …”. Det stod som en kendsgerning: Sådan bliver det. Mette vil stå fast.

 

Og ikke nok med det: DR plantede selv en meget vidtgående formulering hos Mette Frederiksen, der skulle berolige vælgerne.

 

Tirsdag stillede en DR-journalist således følgende hjælpsomme spørgsmål til S-lederen:

 

”Så du har en ultimativ besked til de andre partier i rød blok, at hvis de prøver at presse dig på udlændingepolitikken i forbindelse med en regeringsdannelse, så vil du ikke være statsminister?

 

Og ja, Mette Frederiksen syntes sørme, at det var en rigtig fin formulering, som DR-journalisten kom med. Så hendes svar lød: ”Fuldstændig klart.”

 

Der kommer indrømmelser til De Radikale

DR-journalisten undlod fuldstændig at spørge nærmere til troværdigheden af dette udsagn. Skulle Mette Frederiksen virkelig gøre alvor af denne trussel og dermed ødelægge grundlaget for en rød regering?

 

Der vil blive forhandlet, og der vil blive givet indrømmelser – også til De Radikale. I udlændingepolitikken kan en af disse indrømmelser komme til at dreje sig om højere sociale ydelser til flygtninge.

 

Hokus-pokus med Østergaards udtalelser

Andre journalister har også hjulpet Mette Frederiksen i bestræbelserne på at berolige vælgerne, når det gælder udlændingepolitikken.

 

I Jyllands-Posten hedder det således onsdag:

 

”’Vi skal være enige om, hvilken udlændinge- og integrationspolitik der skal føres,” gentog Morten Østergaard og slog fast, at han ikke har en liste med konkrete krav om lempelser. Det handler noget upræcist om retningen.”

 

Det skriver Jyllands-Posten få dage efter, at Østergaard meget skarpt erklærede, at han aktivt ville modarbejde Mette Frederiksen som statsminister, hvis hun holdt fast i det såkaldte paradigmeskifte.

 

Det bliver nu i Jyllands-Posten til, at Østergaard ikke har ”en liste med konkrete krav til lempelser. Det handler noget upræcist om retningen”…

 

Journalistisk Venstreparti tager del i valgkampen

Ved sidste folketingsvalg påpegede Den Korte Avis, hvordan Journalistisk Venstreparti tog aktivt del i valgkampen med en dækning, der i vidt omfang var til fordel for rød blok.

 

Dette mønster ser ud til at gentage sig. Det skaber en højst ejendommelig situation:

 

Hvis Mette Frederiksen skal vinde valget, skal hun virke stram i udlændingepolitikken.

 

Nu oplever man journalister, der normalt forholder sig kritisk til den stramme udlændingepolitik, gå meget langt for at skabe et billede af Mette Frederiksen som en stålsat strammer, der sætter Morten Østergaard på plads.

 

DR og stram udlændingepolitik. Så har man set det med. Valgkampe kan gøre de særeste ting ved folk.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…