Medens danskerne selv skal betale, får asylansøgere gratis tandbehandling for flere millioner kroner om året

For danskere er tandbehandling ofte en så stor udgift, at det kniber for mange at afholde den.

 

For asylansøgere er der til gengæld ikke noget problem. Så snart de lander i Danmark, står der gratis tandlægebehandling til disposition.

 

Tidligere kunne danskerne dog i det mindste få betalt næsten halvdelen af udgifterne til tandeftersyn og tandrensning, men det fik daværende SF’er Astrid Krag sat en stopper for i 2013, da hun var sundhedsminister i regeringen Thorning-Schmidt.

 

Astrid Krag sparede i alt 300 millioner kroner på den konto med det resultat, at egenbetalingen blev sat op fra 55 procent til 82 procent.

 

De 300 millioner kroner, Astrid Krag på denne måde sparede på danskernes forebyggende tandsundhed, blev i øvrigt overført til fængselsvæsenet.

 

Tandlægeregning for asylansøgere i 2016: Over 20 millioner kroner

Den seneste opgørelse over udgifterne til asylansøgernes besøg hos danske tandlæger er fra 2016 og stammer fra et svar fra integrationsminister Inger Støjberg (V) til Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

 

Af svaret fremgår det, at i 2016 lød regningen for asylansøgernes tandbehandlinger på i alt 21,7 millioner kroner.

 

Det er langt mere end en fordobling i forhold til 2014, hvor asylansøgeres tandbehandling kostede de danske skatteborgere ialt 8,8 millioner kroner.

 

Da der i 2016 var indkvarteret i alt 13.861 såkaldte årspersoner i de danske asylcentre, var tandlægeudgiften på i alt 1.568 kroner i gennemsnit per asylansøger, fremgår der af svaret fra integrationsministeren.

 

I 2014 var det tilsvarende beløb på 1.237 kroner per asylansøger. Taksten er således i mellemtiden steget med 350 kroner for hver asylansøger beregnet på helårsbasis.

 

Peter Skaarup: Vi er nødt til at kigge på den gavebod

I mellemtiden er antallet af asylansøgere faldet takket være Dansk Folkepartis afgørende indflydelse på regeringens politik på netop dette område.

 

Af samme grund er tandlægeudgifterne til asylansøgere formentlig også blevet noget mindre, men det er ikke nok, lyder det fra Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

 

”Vi er nødt til at kigge den gavebod, der åbner sig, så snart en asylansøger sætter sine ben på dansk jord, og her er den gratis tandbehandling et af de områder, hvor der skal sættes ind,” siger Peter Skaarup til Den Korte Avis.

 

Peter Skaarup oplyser, at han nu vil bede integrationsministeren fremlægge de senest tal på udgifterne til tandbehandling af asylansøgere.

 

”Vi skal hele tiden holde os for øje, at de penge, vi betaler for eksempelvis tandlægeudgifter til asylansøgere, kun kan tages et sted fra, og det er fra skatteborgerne,” siger Peter Skaarup og understreger:

 

”Og der er altså tale om penge, der i stedet burde gå til ordentlig velfærd for borgere her i landet, men som bliver brugt til alt muligt andet.”

 

Står det til Dansk Folkeparti skal ordningen med tandlægebesøg for asylansøgere helt afskaffes.

 

”Asylansøgere må enten selv betale for tandbehandling eller vente med at blive behandlet indtil det er afgjort, om de får asyl eller ej. Der er ingen mening i, at danskerne skal betale tandbehandling for folk, som måske kun er her på en kort visit,” siger Peter Skaarup og fortsætter:

 

”Når de har betalt menneskesmuglere betragtelige beløb for at komme til Danmark, er det kun rimeligt, at de også betaler for deres egen tandbehandling.”

 

I perioden 2017 og til og med 2018 fik i alt omkring 2.500 asylansøgere nej til opholdstilladelse i Danmark.

 

Hvor mange af dem, der forinden nåede at få ordnet deres tænder, inden de atter skulle ud af landet, er uvist.

 

Til gengæld er det ganske vist, at danskerne i hvert fald betaler regningerne. Endnu da.

 

Læs mere her om den tidligere SF’er Astrid Krags benspænd som sundhedsminister for tilskud til forebyggende tandpleje:

https://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE8536861/daarlige-taender-er-en-alvorlig-sygdom/

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…