Marrakesh: Jurister i EU siger, at Migrationspagten faktisk binder Danmark – stik imod Løkkes forsikringer

Arkivfoto/Skærmprint YouTube

Nu er der igen opstået total forvirring omkring FN’s migrationsaftale, bedre kendt som Marrakesh-aftalen, som daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under store folkelige protester underskrev i den marokkanske by Marrakesh den 10. december 2018.

 

Lars Løkke Rasmussen tog selv afsted, efter at først daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (v) og derpå ligeledes udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) havde nægtet at tage til Marrakesh og underskrive aftalen på Danmarks vegne.

 

Dansk Folkeparti forsøgte den gang til det sidste at forhindre dansk tilslutning til aftalen, hvis formelle titel er ”Global Compact for safe, orderly and regular migration (GCM)”

 

I Dansk Folkeparti troede man ikke på statsministerens og regeringens juristers forsikringer om, at aftalen ikke ville forpligte Danmark til at tage imod flere migranter eller skabe andre bindinger.

 

Der var ifølge regeringen udelukkende tale om en politisk hensigtserklæring.

 

Den mistro til statsministerens og regeringsjuristernes forsikringer havde de to fagministre, Inger Støjberg og Ulla Tørnæs åbenbart også, eftersom de nægtede at forpligte Danmark med deres underskrift.

 

Men nu underløber et lækket EU-notat regeringens forsikringer

Et lækket notat fra EU-Kommissionens juridiske afdeling, som Berlingske har fået adgang til, konkluderer, at Marrakesh-aftalen faktisk indebærer juridiske bindinger for Danmark og resten af EU.

 

Det hedder således, at ”vedtagelsen af GCM (altså migrationspagten, red.) har retslige virkninger for EU’s udviklingspolitik.” Hvilket altså strider mod regeringens forsikringer.

 

Udenrigsminister Jeppe Kofod fastholder: Pagten forpligter ikke

I Udenrigsministeriet fastholder udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i et svar til Dansk Folkepartis EU-ordfører, Morten Messerschmidt, at migrationspagten ikke forpligter Danmark til noget som helst.

 

Jeppe Kofod erkender, at regeringen har kendskab til det pågældende EU-notat, men fremfører, at:

 

”Kommissionen har i den forbindelse ad flere omgange tidligere understreget, at der er tale om et lækket, internt dokument, der ikke afspejler Kommissionens officielle holdning, og at GCM efter Kommissionens vurdering ikke er retligt bindende og ikke pålægger landene forpligtelser.”

 

Og så er forvirringen total med en situation, hvor EU-Kommissionen giver udtryk for det modsatte af, hvad selvsamme Kommissions egen juridiske afdeling fastslår.

 

Østrigs udenrigsminister, Karin Kneissl, ser anderledes på sagen end den danske udenrigsminister. Hun henviser, ifølge Kronen Zeitung  til notatet, ”som repræsenterer en noget anden holdning end den tidligere om, at der ikke var tale en juridisk bindende pagt.”

 

Østrig har i øvrigt sammen med Polen, Ungarn og Italien samt USA og Australien afvist at tilslutte sig pagten.

 

Messerschmidt: ”Løkke fortalte ikke sandheden”

Det var Dansk Folkeparti, der startede debatten om den såkaldte Marrakesh-aftales konsekvenser for den stramme danske udlændingepolitik.

 

Her troede man ikke på Lars Løkke Rasmussens forsikringer om, at en tilslutning til aftalen overhovedet ingen indflydelse vil få på dansk udlændingepolitik.

 

Og den mistro er nu blevet bekræftet, lyder det fra Dansk Folkepartis EU-ordfører, Morten Messerschmidt.

 

”Når Løkke dengang sagde, at erklæringen ikke ville få konsekvenser for dansk udlændingepolitik, bandt han os simpelthen noget på ærmet,” siger Morten Messerschmidt til Den Korte Avis og understreger:

 

”Regeringen lovede dengang højt og helligt, at der blot var tale om en politisk hensigtserklæring uden nogen form for binding, men det juridiske notat fra Kommissionen viser tværtimod nu, at pagten vil blive løftet op til reel lovgivning, og det er dybt bekymrende.”

 

Naser Khader: Løkke er skurken

Selvom Det Konservative Folkeparti i lighed med Folketingets øvrige partier minus Dansk Folkeparti stemte for dansk tilslutning til migrantpagten, lød der dog forinden protester fra De Konservatives integrationsordfører, Naser Khader.

 

Han føler sig i dag ført bag lyset, og det er Lars Løkke Rasmussen, der efter hans opfattelse er skurken.

 

”Det var Løkke, der stod i spidsen med postulaterne om, at aftalen ikke ville få nogen virkning for den danske politik. Enten talte han mod bedre vidende, eller også undlod han bevidst at fortælle hele sandheden.

 

Lars Løkke hemmeligholdt notatet, mener Martin Henriksen

Da det blev kendt, at Danmark var på vej til at underskrive en FN-aftale om migration, var det Dansk Folkepartis daværende udlændingeordfører, Martin Henriksen, der slog alarm og dermed skabte folkelig debat.

 

Efter at det juridiske EU-notat, som formentlig skulle have været hemmeligholdt, er kommet for dagen lys, siger Martin Henriksen:

 

”EU-notatet viser jo, hvor gennemført tåbeligt det var at tiltræde erklæringen, forbehold eller ej, for det er på ingen måde i dansk interesse at skabe den mindste tvivl om, hvem der har styrepinden i forhold til vores udlændingepolitik,” siger Martin Henriksen til Den Korte Avis og understreger:

 

”Lars Løkke Rasmussen burde havde sagt til os, at der lå et EU-notat, og det burde havde været en del af den debat, der var i offentligheden og i Folketinget. At det ikke er sket, er et klart svigt, og det burde de tidligere regeringspartier gå ud offentligt og beklage.”

 

Du kan læse hele svaret fra Jeppe Kofod til Morten Messerschmidt her:

https://www.ft.dk/samling/20182/almdel/euu/spm/1/svar/1583091/2064581/index.htm

 

Artiklen i Berlingske Tidende om notatet kan du læse her:

https://www.berlingske.dk/politik/laekket-eu-notat-aabner-ny-debat-om-omstridt-fn-migrantpagt

 

Den Korte Avis reagerede hurtigt og omfattende på migrationspagten, blandt andet med følgende artikler:

 

https://denkorteavis.dk/2018/ny-loekke-boer-ubetinget-traekke-danmark-ud-af-fns-migrationspagt-disse-10-punkter-viser-at-den-er-en-katastrofe/

 

https://denkorteavis.dk/2018/loekke-var-selv-skyld-i-sine-problemer-med-fn-pagten-ny-undersoegelse-viser-hvor-langt-vaek-politikerne-er-fra-befolkningen

 

Den danske oversættelse af aftalen kan læses i Den Korte Avis

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…