Løkke holdt mærkeligt pressemøde om SV-samarbejde – nu har han udløst voldsomt opgør blandt sine egne

Luften dirrede af spænding, da Lars Løkke Rasmussen onsdag indkaldte til et pressemøde.

 

Den konkrete anledning til pressemødet var en samtalebog, som Kirsten Jacobsen har lavet med Løkke.

 

Men al interesse samlede sig om, hvad Løkke på pressemødet ville sige om det kommende valg og regeringsdannelsen bagefter.

 

Måske ville han gå ind for en SV-regering?

 

Det gjorde han ikke direkte. Han talte bredere om samarbejde mellem S og V, og han lod muligheden for en SV-regering stå åben.

 

Hvorfor?

Pressemødet har udløst et voldsomt opgør i Venstre og blå blok.

 

Det var da også et meget mærkeligt pressemøde at holde for den siddende statsminister. Løkkes overvejelser får blå blok til at stå svagere i valgkampen. De smager af kapitulation. Samtidig truer de sammenholdet mellem de blå partier.

 

Mange stiller sig formentlig spørgsmålet: Hvorfor i alverden gør han det?

 

Tror Løkke seriøst på, at dette pressemøde vil styrke hans chancer for at blive statsminister?

 

Pressemødets budskaber går jo noget tilbage i tiden – til dengang, da samtalebogen blev lavet. Også dengang var Løkke hårdt trængt i meningsmålingerne.

Læs også
Det er åbenbart, at Løkke ved meget lidt om islam. Det er lige så åbenbart, at han ikke har tænkt sig at rette op på det

 

Men både dengang og nu var/er det ude af trit med virkeligheden at tro, at disse budskaber kan vende udviklingen for ham.

 

Han ville have haft langt mere gavn af at angribe Mette Frederiksen og rød blok offensivt på udlændingepolitikken.

 

Nej til yderfløjene

På pressemødet understregede Løkke, at han ikke ønskede at regere på ’yderfløjenes’ nåde og barmhjertighed. I blå blok tænkte han tydeligvis på Stram Kurs og Ny Borgerlige.

 

Han lagde ligeledes op til, at Mette Frederiksen burde afstå fra at gøre sig politisk afhængig af de røde ’yderpartier’, hvilket formentlig betød Enhedslisten og Alternativet – uden at det dog blev sagt.

 

I stedet skulle Venstre og Socialdemokratiet samarbejde med hinanden. Han gik ikke nærmere ind på Dansk Folkepartis rolle i et sådant samarbejde – bortset fra at han talte om sine positive erfaringer med DF.

 

Læs også
Løkke har to store problemer – og de bliver formentlig kun værre efter regeringsrokaden

Slående nok sagde Løkke dog ikke et ord om udlændingepolitikken.

 

Smed en bombe

Ved at holde muligheden for en SV-regering åben smed Løkke en bombe i sit eget parti og i blå blok.

 

I øjeblikket ser det ud til, at rød blok vinder valget. Hvis det holder stik, vil en SV-regering få Mette Frederiksen som statsminister.

 

Det er mildt sagt ikke egnet til at højne kampmoralen i Venstre og de andre borgerlige partier at flirte med denne mulighed midt under valgkampen.

 

Formentlig ser mange borgerlige kræfter positivt på et bredt samarbejde hen over midten, hvis man kan finde et fornuftigt politisk grundlag.

 

Men det er en ganske anden sag at åbne for Mette Frederiksen som statsminister midt i en valgkamp, der har hele tre uger tilbage.

Læs også
Løkkes ghettoplan bør kun være begyndelsen – der skal to langt mere vidtrækkende ting til for at værne om Danmark

 

Kristian Jensen lægger luft til Løkke

Venstres næstformand Kristian Jensen tager da også det usædvanlige skridt at tage direkte afstand fra sin formand og statsministers idé. Til Berlingske siger han:

 

”Jeg noterer mig, at Lars Løkke Rasmussen siger, at hans førsteprioritet er en borgerlig-liberal regering, og det synes jeg, er en rigtig førsteprioritet.”

 

Avisen spørger så: ”Kunne du forestille dig som andenprioritet at have en SV-regering?”

 

”Nej. Jeg forestiller mig at lægge kræfter i, at førsteprioriteten bliver en realitet.”

 

Løkke svækker blå blok

Løkkes meldinger svækker blå blok på to måder i den aktuelle situation:

Læs også
Debat kører af sporet – selvfølgelig skal vi kræve, at de somaliske kvinder lærer dansk, som det bruges på danske arbejdspladser

 

For det første må mange vælgere opleve dem som et svaghedstegn – et udtryk for, at Løkke reelt har opgivet at få et blåt flertal og statsministerposten.

 

For det andet må de andre blå partier spørge sig selv, om de skal reduceres til en statistrolle, mens Socialdemokratiet og Venstre regerer sammen. Det har allerede udløst et opgør i blå blok.

 

Den debat skulle aldrig have været taget midt i valgkampen. Man kan have en målsætning om bredt samarbejde. Men hvem der skal med, og hvordan de skal samarbejde, må afgøres i lyset af valgresultatet.

 

Et nøgleparti som Dansk Folkeparti ser positivt på et samarbejde mellem V, DF og S. Men i øjeblikket ved Kristan Thulesen Dahl jo ikke engang, om Løkke forestiller sig en central rolle for hans parti eller ej.

 

Sikke noget rod.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…