Laktosen i mælken – opskrifter uden laktose

I mælk og i alle mælkeprodukter, der findes, er der laktose. For at man kan optage laktose i kroppen, så skal man have enzymet laktase, som skal bruges til at fordøje laktosen.

Hvis man ikke har enzymet laktase, eller hvis man blot producerer en lille mængde i forhold til ens mælkeindtag, så kan man opleve at få mavesmerter.

 

Hvad er laktose?

Laktose er mælkesukker, hvilket betyder, at det er mælkens kulhydrat. Det består af to mindre molekyler. De to molekyler er glukose og galaktose.

For at kunne optage laktose i kroppen, skal man have tilstrækkeligt at enzymet laktase. Laktase har man i kroppen fra fødslen. Som spæd skal man nemlig bruge det til at optage modermælken, som har et højt indhold af laktose sammenlignet med andre typer af mælk.

 

I hvilke fødevarer finder man laktose?

Laktose findes kun i mælk. Uanset om det er sødmælk, letmælk, minimælk, eller skummetmælk, så er der laktose i. Der findes også laktose i mælkeprodukter, så som smør, yoghurt, is og så videre. Det findes også i produkter, der indeholder mælk. Det kan for eksempel være chokolade.

Laktose findes ikke kun i komælk. Det er i mælken hos alle pattedyr også hos mennesker.

I komælk er der omkring 4,5 gram laktose per 100 ml mælk. I modermælk er der 7,2 g laktose per 100 ml mælk.

 

Hvorfor tåler nogle mennesker ikke laktose?

Når nu alle spædbørn er i stand til at kunne optage laktose, så kan man godt undre sig over, hvorfor nogle mennesker holder op med at kunne optage det, og i stedet begynder at få ondt i maven af at indtage det.

For nogle er det af genetiske årsager. De producerer måske slet ikke laktase.

Hos andre kan det opstå ved, at de over længere tid ikke drikker mælk, og dermed reducerer produktionen af laktase.

I Danmark er det normalt, at når små børn fravænnes modermælk, så får de gerne tilbudt komælk i stedet. Derved fortsætter de med at producerer laktase og kan problemfrit fortsætte med at indtage mælk og mælkeprodukter.

Tåler man dårligt mælk, kan man vælge laktosefrie varianter eller helt undlade mælk.

 

Laktosefri opskrifter

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…