Filmanmeldelse: Trækfuglene – Krig, fred og (familie)sammenbrud

**** 4 stjerner ud af 6

 

Ciro Guerra og Cristina Gallego står i fællesskab bag TRÆKFUGLE. Guerra har bl.a. været instruktør på ”Slangens favntag” (2015) og ”Djævlens trækspil (2009), som Gallego var producer på. Nu er samarbejdet blevet udvidet til også at omfatte instruktørstolen.

 

  I centrum for ”Trækfugle” står én familie, der kommer til at repræsentere historien om, hvordan en århundredgammel kultur bliver undermineret af den moderne verden. Hvordan grådighed, ærestab og traditionssammenbrud fører til fortabelse.  

 

Handling
Året er 1969. Stedet det latinamerikanske land Columbia. Unge Rapayet (José Acosta) har et godt øje til den smukke, lidt yngre Zaida (Natalia Reyes) og gør kur til hende.

 

  Godt nok er de to unge mennesker begge en del af Wayuu-folket, der bor i ørkenen tæt på grænsen mellem Colombia og Venezuela, men da bejleren ikke er noget særligt godt parti, bliver han afkrævet 30 geder, 20 køer, 2 æsler og 5 halskæder i medgift. Denne vigtige beslutning bliver taget af det kvindelige overhoved for familien (Carmiña Martinez), for her er samfundsindretningen matriarkalsk.

 

  Hvordan i alverden skal frieren skaffe midler til så kæmpe en udskrivning?

 

Svaret hedder narkohandel og salg af marihuana til USA, og i begyndelse går det forrygende. Rapayet får sin Zaida.

 

 Ulykkeligvis er der op til flere brodne kar inden for familien, som ikke har forstået nødvendigheden af respekt for kulturens ritualer, traditioner og ånder. Langsomt krakelerer fundamentet under familien, mens Rapayet forsøger at afværge katastrofen.

 

En tragisk film om en families sammenbrud

Filmen er en episk fortælling bygget op i fem dele med nedslag i et tidsrum på i alt tolv år. Fortællerytmen er vederkvægende langsom – dog i nogle scener lige på nippet til at blive FOR langsom – og billedsiden er karakteriseret ved stor visuel, ofte poetisk, skønhed.

  

Genremæssigt er filmen en kombination af gangsterdrama, historiefremstilling og myte. Med de overnaturlige indslag kan der også tale om magisk realisme. Tillige bringer ”Trækfugle” mindelser om de græske tragediers uafvendelige skæbne for hovedpersonerne.  En tragisk film om en families sammenbrud, der samtidig kommer til at afspejle et lands og en kulturs opløsning.

 

 

  Absolut en film, der er værd at se.

  

Læs også
Interessant men fragmenteret film om Jan Grarup: Far til fire – og krigsfotograf  

Længde: 125 minutter

  • Medvirkende: José Acosta, Carmiña Martinez, Natalia Reyes m.fl.
  • Instruktør: Ciro Guerra & Cristina Gallego
  • Manus: Maria Camilla Arias & Jacques Toulemonde
  • Premieredato: torsdag d. 21.2.19

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…