Konfirmationen – det spiser man

Traditionen omkring konfirmationen rækker langt tilbage. Der er dog sket en del ændringer i den kristne tradition gennem tiden. Fælles for hele periodens er, at det har været en milepæl til at markere barndommens afslutning og begyndelsen på et nyt stadie i livet.

 

Konfirmationen var til for at bekræfte troen på Gud og vise sit værd

Konfirmationen startede dog meget anderledes, end vi kender den i dag. I begyndelsen var det en meget alvorlig begivenhed, som bestemt ikke lagde op til fest og farver. Det var først og fremmest et tidspunkt for barnet at bekræfte sin tro på Gud. Der blev gennem tiden ændret på traditionerne. Først, blev der løsnet lidt på reglerne, men i 1500-tallet blevet de strammet meget op.

 

Konfirmationen blev indbefattet af en kundskabsprøve, som alle borgere skulle bestå. Havde de ikke bestået inden de blev 19 år, mistede de deres ret til at blive gift, til at stå fadder og til at være vidne. Man mistede mere eller mindre alle sine borgerrettigheder. Nægtede man at tage prøven, kom man simpelthen i fængsel.

 

Konfirmation var et krav for at få en skudsmålsbog

Når man havde bestået kundskabsprøven, kunne man få sin konfirmationsattest. Denne førte til, at man kunne få sin skudsmålsbog. Skudsmålsbogen fungerede både som CV, straffeattest og pas. Den var derfor essentiel i forhold til at få arbejde og fungere i samfundet.

 

I 1800-tallet var det normalt at pigerne fik sorte kjoler i varm uld. Drengene fik ligeledes mørkt tøj. Tøjet var alt for stort, da det skulle holde i rigtig lang tid, selvom barnet stadig voksede, og den sorte farve var af praktiske årsager. Først i 1900-tallet begyndte man at anvende hvide kjoler og gøre begivenheden til noget festligt, hvor familien samledes.

 

Det spiser man til konfirmation

Der blev først oprettet borgerlige konfirmationer, som senere hen er blevet afløst af de såkaldte ”non-firmationer”. Der skelnes ikke rigtig på festerne til en konfirmation og en non-firmation. De fejres typisk i en flot dekoreret festsal, med en lækker tre-retters menu, typisk sammensat af suppe, steg og is eller rejecocktail eller tunmousse til forret, steg til hovedret og is eller kage til dessert. Nogle bruger også skub-af-mad i form af suppe eller hotdogs.

 

Inspiration til konfirmationsforretter

 

Tunmousse

Tunmousse

Læs opskriften her.


 

Tunmousse uden smør

Tunmousse

Læs opskriften her.


Ørred på gasgrill

 

Læs opskriften her.


Rejesalat

Rejesalat

Læs opskriften her.


 

Salat med stenbiderrogn

Salat med stenbiderrogn

Læs opskriften her.


 

Laksetatar

Laksetatar

Læs opskriften her.


 

Gratinerede jomfruhummerhaler

Gratineret jomfruhummerhaler

Læs opskriften her.


 

Salat med krebsehaler

Salat med krebsehaler

Læs opskriften her.


 

Supper

Supper

Læs hele vores artikel med masser af suppeopskrifter her.


 

Tarteletter

Tarteletter

Se hele opskriften her.


 

Luksus tarteletter

Luksustarteletter

Se hele opskriften her.

 

 

Inspiration til konfirmationshovedretter

 

 

Kogt hamburgerryg

Hamburgerryg

Læs hele opskriften her.


 

Oksefilet (sous vide)

Oksefilet sous vide

Læs hele opskriften her.


 

Oksemørbrad (sous vide)

Oksemørbrad

Læs hele opskriften her.


 

Roastbeef

Roastbeef

Læs hele artiklen med masser af opskriften her.


 

Sous Vide Beef Wellington

Beef Wellington

Læs hele opskriften her.


 

Okseculotte (sous vide)

Culotte

Læs hele opskriften her.


 

Sous vide tilberedning

Sous vide

Sous vide er generelt en fremragende måde at tilberede stege og meget kød når det kommer til festlige lejligheder.

Læs alt om sous vide her.


 

Rødvinssovs

Rødvinssovs

Læs hele opskriften her.


 

Sauce Bearnaise

Bearnaise

Læs alt om saucen og opskrifter her.


 

Sovs/Saucer

Sovs

Vi har en komplet guide med et hav af saucer/sovs og opskrifter her.

 

 

Inspiration til konfirmationsdesserter

 

 

Tiramisu med Kahlua

Tiramisu

Læs opskriften her.


 

Gateau Marcel

Gateau Marcel

Læs hele opskriften her.


 

Fransk citrontærte med brændt marengs

Fransk citrontærte

Læs hele opskriften her.


 

Chokoladelagkage med mascarpone og jordbær

Chokoladelagkage

Læs opskriften her.


 

Fransk chokoladetærte

Fransk chokoladetærte

Læs opskriften her.


 

Kiksekage

Kiksekage

Læs opskriften her.


 

Citronfromage

Citronfromage

Læs opskriften her.


 

Gammeldags æblekage

Æblekage

Læs opskriften her.


 

Chokolade

Chokolade

Generelt smager det meste med chokolade dejligt.

Vi har en komplet oversigt omkring chokolade og et hav af opskrifter her.


 

Hjemmelavet sandwich-is

Sandwich is

Se opskriften her.


 

Is

Hjemmelavet is

Is hører sig til en konfirmation, men ofte er det en smagssag hvilken vej man ønsker at gå når det kommer til at vælge is.

Læs hele vores artikel og masser af opskrifter på is her.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…