*** 3 stjerner ud af 6
LATE NIGHT er en komedie instrueret af Nisha Ganatra (født 1974). Ganatra er canadisk-amerikansk af indisk oprindelse og ud over at være filminstruktør kan hun smykke sig med titlerne manuskriptforfatter, producer og skuespiller.
Manus er dog i denne omgang leveret af Mindy Kaling, der spiller den ene af de to hovedroller i filmen om en aldrende, kvindelig studievært og en ung tekstforfatter.
Handling
Kathrine (Emma Thompson) har i årevis haft sit eget program som hårdtslående talkshowvært, hvis talegaver man kan skære sig på. Hun har vundet et utal af priser og forekommer urørlig. I hvert fald i egen selvforståelse, for det kommer som et chok, da hendes (kvindelige) chef meddeler, at det bliver sidste sæson i tv-stolen.
Forfatterstaben bag showet består udelukkende af mænd, og Kathrine presses til at begribe, at programmet må underkastes forandringer. I hvert fald hvis hun skal have den mindste chance for at beholde jobbet, der sammen med ægtemanden (John Lithgow) er hendes eneste livsindhold.
Fornyelsen bliver i første omgang omsat i, at Molly (Mindy Kaling) får chancen som tekstforfatter. Ikke bare er hun kvinde, hun er også af indisk oprindelse. Så dobbelt flueben ved kravet om mangfoldighed.
Molly skal vise sig at være et friskt pust i teamet bag Kathrine, og i takt med at denne får øjnene op for Mollys kvaliteter, ændres dynamikken på arbejdspladsen. Så vil det alligevel lykkes Kathrine at undgå en fyring?
De velkendte myter
Hovedtemaet i filmen er kvinders kamp for at gøre karriere i en (comedy-)mande-verden og efterfølgende fastholde deres position.
Emma Thompson spiller forrygende, og ”Late Night” er værd at se alene for hendes nuancerede portrættering af old school-perfektionisten. Der er også adskillige sjove scener og velturnerede dialoger, og påstanden (kendsgerningen?) at kvinder bliver mindre efterspurgte på skærm og lærred som ældre og gamle er et relevant emne at tage op. Det samme gælder den underliggende diskussion af kvalitets-underholdning, og hvor langt under bæltestedet vulgære vittigheder og plebejisk sprog skal placeres.
Men i stedet for at holde sig til det, løber filmen lidt for ofte over med politisk korrekthed i form af kolportering af de velkendte myter: Kvinder skal kæmpe ekstra hårdt for at komme til tops, hvide, heteroseksuelle mænd fylder alt for meget, og mange er undertrykkere, mangfoldighed er pr definition værdifuldt – fortsæt selv det velkendte omkvæd…
Og så alligevel ikke helt, for der ER ironiske sprækker i multi-kulti-euforien, så budskaberne bliver mindre entydige og knapt så forudsigelige.
Længde: 102 minutter
- Medvirkende: Emma Thompson, Mindy Kaling, John Lithgow, Denis O’Hare m.fl.
- Instruktør: Nisha Ganatra
- Manus: Mindy Kaling
- Premieredato: torsdag d. 12. september