Kan det borgerlige liberale Danmark genrejses?

Foto: Steen Raaschou

I denne tid fejrer vi midsommer – det tidspunkt på året, hvor lyset har størst magt, hvorefter mørket igen æder sig ind på lyset. – Leder det tankerne hen på den aktuelle politiske situation i Danmark? På en måde måske. Nogle af os ser en parallel, idet det politiske mørke i form af et flertal bestående af S,SF, Enhedslisten og Radikale lige nu forhandler om et fælles grundlag for det politiske arbejde i en kommende rød regering. Forud er gået et folketingsvalg, hvor et massivt fokus på klimaet og en decideret skræmmekampagne fik især mange unge vælgere til at sætte kryds ved de partier, der bød både højest og mest urealistisk, når det gjaldt en hurtig grøn omstilling. At give de højeste bud på øgede udgifter til velfærd gav tilsyneladende også pote uden tanke for de trækdyr, der i form af stigende skatter og afgifter skal skaffe pengene til at indfri alle løfterne. Velfærd blev entydigt defineret som værende betinget af størrelsen af de offentlige ydelser, mens personlig frihed og større indflydelse på egen tilværelse ikke talte med i velfærdsregnestykket.

 

Tvivlsomt selskab af støttepartier

 

Ingen burde længere være i tvivl om, at Mette Frederiksen – Danmarks formentlig kommende statsminister – har valgt et meget tvivlsomt selskab af støttepartier til at bringe hende ind i statsministeriet. Efter valget er det således kommet frem, hvordan Enhedslisten og De Radikale har været på stemmejagt i de muslimske ghettoer, hvor diverse imamer har opfordret til at stemme på et af netop de to partier. Kan Mette Frederiksen virkelig se sig selv som regeringsleder støttet af disse to partier, der ligesom det tredje støtteparti, nemlig SF, klart går ind for en helt ny retning i den udlændingepolitik, et stort flertal i Folketinget og i befolkningen har stået for? Vil hun efterleve udtalelsen om, at hun hellere vil droppe statsministerposten end gå på kompromis med det såkaldte paradigmeskifte? – Vi venter spændte og nervøse på udfaldet (!).

 

Danmark bliver fattigere – og det bliver markant dyrere at være dansker

 

Svaret blæser i skrivende stund i vinden, men der skal desværre vist mere end et politisk mirakel til, hvis Mette Frederiksen tager sig sammen til at komme ud af det dårlige selskab, hun har opsøgt efter folketingsvalget. Vi andre kan, mens vi samler mod og kræfter til at leve med en regering, der alt andet lige vil gøre det væsentligt dyrere at være dansker, samtidig med at landet bliver fattigere, så fundere lidt over, hvorfor det samlet set gik så dårligt for den blå side af folketingssalen, og om det borgerligt liberale Danmark overhovedet kan genrejses?

 

Vælgerne skal kunne se et sammenhængende borgerligt alternativ

 

Jeg nægter at tro på, at det flertal, som Mette Frederiksen lige nu satser på at bygge en regering på, reelt eksisterer i den danske vælgerbefolkning. Når det går op for dem, hvad det egentlig er, de har stemt på, så vil det borgerligt liberale Danmark have en chance igen. Men det kræver, at partierne kan levere noget seriøst og sammenhængende, og det kræver så igen, at det ikke er en række blå partier, der kører hvert sit sololøb. Det kostede LA og DF masser af mandater, mens V og K stik mod alle odds kunne notere en solid fremgang. DF skal lade være med at flirte med S, og LA skal fortsat holde den liberale fane højt, men knap så ultimativt som hidtil. Vælgerne skal kunne se et reelt borgerligt liberalt alternativ og ikke som nu et flosset billede af noget, der ligner opløsning.

 

De borgerligt liberale partier skal have mod, vilje og evne til at tænke moralsk og etisk værdibaseret – herunder tage et opgør med venstrefløjens og De Radikales multikulturelle og værdirelativistiske eksperiment. –  Bertel Haarder, den liberale borgerligheds grand old man, lancerer således i Kristeligt Dagblad 12 teser, som han mener, en genrejsning af det borgerlige Danmark skal bygge på.

 

Andet og mere end regneark og tal

 

Kort og godt handler det om at genfinde de borgerlige dyder, finde et nyt samlende projekt for det borgerlige Danmark. De borgerlige partier må ud af den nuværende idékrise og vise vælgerne, at det at være borgerlig, liberal, konservativ handler om andet og om meget mere end regneark og tal. Der er tale om en livsholdning med dybe rødder i kristendommen, i dansk kultur og folkelighed og i den historie, der har givet Danmark sin helt egen nationale identitet. Om det så vil kræve nogle udskiftninger i toppen af visse partier – og det vil det (!) – så bør det borgerlige Danmark ruste sig til tænderne til en genrejsning, så borgerligt liberale og nationalkonservative vælgere igen har et sikkert og serøst sted at gå hen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…