Julens lækreste rødvine

Det er en rigtig god ide at købe sin julevin i god tid før højtiden. Vin kan nemlig godt lide at falde til ro en uges tid eller så, inden den trækkes op, ligesom den heller ikke har noget imod at blive opbevaret på et køligt sted. Serveringstemperaturen må meget gerne ligge på 12-15 grader, og synes man det er for koldt, kan man roligt regne med, at når vinen først er skænket i glasset, så vokser temperaturen hurtigt til rummets. For lun vin kan hurtigt blive for lummer, og det er der jo ingen grund til at udsætte sig selv og sine omgivelser for.

 

Den Korte Avis’ vinhandlerpanel har som altid lagt sig i selen for at udsøge de bedste vine til den krævende mad, som vi spiser på Jesusbarnets fødselsdag. Det er vine med saft og kraft, der går op i en højere enhed med syrlig rødkål, søde brunede kartofler, fed brun sovs og and, gås og/eller flæskesteg med stort indhold af fedt. Se nedenfor, hvordan vinfolkets kreativitet spiller.

 

Skulle en læser eller to undre sig over, hvorfor der ikke står noget om dessertvin til eksempelvis ris-á-la-mandes, så frygt ikke, men vent til næste uge, hvor dette er temaet for en hel artikel.

 

Rødvin

 

Domaine les Pallières, 2016 Racines AGC, Gigondas, Rhônedalen, Frankrig – Normalpris 329,95 kr. – Tilbudspris 299,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Vingården med 25 ha. Vinmarker blev overtaget i 1998 af brødrene Brunier fra topdomænet Vieux Télégraphe i Châteauneuf-du-Pape og deres amerikanske importør Kermit Lynch. Det var i en miserabel stand, men en genoplivning af markerne på stejle skråninger op ad Dentelles Montmirail og opførelse af nye kælderfaciliteter har udviklet vine i superkvalitet lavet på Grenache, Syrah, Cinsault og Clairette druer. 

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund

 

Bodega Heredad de Urueña, 2014 Santo, Tierra de Castilla Y León CO, Valladolid, Spanien – Normalpris 219 kr. – Tilbudspris 149 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Tempranillo druen er, som det ofte er tilfælde i Spanien, også Kongen i denne vin, men i modsætning til den normalt rustikke og voldsomme smag, viser druen sig her fra en usædvanlig blød side. Kirsebær, brombær, chokolade og vanilje står i kø for at behage smagsløgene, så ikke et øje er tørt.

 

Læs også
Perler fra Languedoc-Rousillon

Importør: D’Wine, Aalborg

 

Cantina Valpolicella Negrar, 2016 Le Preare, Amarone della Valpolicella Classico DOCG, Negrar, Italien – Julekampagnepris 199,95 kr. hos MENY.

 

Det er yderst sjældent, at glemsomhed fører til noget som helst godt, men der er undtagelser. Hør blot her: I 1939 glemte husets daværende vinmager, Adelino Lucchese efter sigende en tønde med sød dessertvin i den mørke kælder. Det betød, at vinen gærede helt ud, og da vinfadet blev fundet, var indholdet en let bitter (Amaro), men smagfuld kraftig vin. Amarone-vinen var opfundet, og det er den, vi med stor fornøjelse drikker, når der holdes fest.

 

Importør: GOBIvin, Valby

 

Azienda Agricola Monte del Frà, 2017 Valpolicella Classico Superiore, Ripasso DOC, Sommacampagna, Verona, Italien – Normalpris 169 kr. – Tilbudspris 126,75 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Læs også
Bourgogne-esser laver supervine i Minervois

Vingården Monte del Frà købte i 2006 vingården Lena di Mezzo, der ligger midt i hjertet af Valpolicella. Formålet var at blive selvforsynende med druer, og i dag nær årsskiftet til 2020 er det lykkedes. Denne Classico Superiore er lavet på en blanding af frisk vin og af rester fra Amarone-produktion. Det giver en vin med en sympatisk syre, der går godt til dansk julemad.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup

 

Domaine Lafage, 2016 Bastide Miraflor, Côtes Catalanes IGP, Perpignan, Frankrig – Normalpris 134,95 kr. – Tilbudspris 89,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Vingården ligger i Roussillon mellem Perpignan og Middelhavet og dyrker vin på 138 hektarer, som er beplantet med bl. a. Syrah og Grenache, der da også indgår i denne vin. Fra glasset stiger en herlig duft af solbær, brombær, sydens krydderier og en smule skovbund. Smagen er fyldig og rund med en langvarig finish. Et fint bud på en vin til fjerkræ og gris.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Læs også
Alkoholfri vin til studenterløjerne

Clos Malverne, 2016 Auret Reserve, Devon Valley, Stellenbosch, Sydafrika – Normalpris 120 kr. – Tilbudspris 85 kr. På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

 

Denne spændende vin fra Cape-regionen i Sydafrika er traditionelt fremstillet af 50% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot og 35% Pinotage druer. Sidstnævnte er den sydafrikanske nationaldrue, som er skabt i 1925 af Abraham Izak Perold, der krydsede Pinot Noir og Cinsault vinstokke. Cinsault kaldes i Sydafrika for Hermitage og deraf navnet Pinotage. Vinen har de egenskaber, som skal til for at tilfredsstille enhver glad and eller gås.

 

Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup

 

Wente Family Estates, 2015 Entwine, Livermore Valley, Alameda County, Californien – Kampagnepris 114,95 kr. hos MENY og Spar. Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 86419600.

 

Firmaet blev stiftet i 1883 og ledes i dag af femte generation repræsenteret af vinmager Karl Wente, der holder forfædrenes høje kvalitetskrav i hævd. Denne udgave er stukket sammen af 77% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot, 8% Petite Sirah og 5% Malbec druer. Det giver en skøn duft af bær og urter og en smag af frugt og timian, som går godt i spænd med julebordets glæder.

 

Importør: Amka, Randers

Læs også
Skønne tyske sommervine fra Nahe

 

Vins Descombes, 2018 Generation 1905, Grenache, Languedoc VdF, Frankrig – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris 89 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Descombes familien startede sin rejse i vinens verden i 1905 med opkøb af vinmarker rundt omkring i Frankrig – hovedsageligt i Bourgogne, men hen over årtierne blev forretningen ekspanderet ud over fædrelandet. Vinen her er således dyrket i Languedoc og er lavet af 100% Grenache druer, som giver sødme og varme samt ikke mindst stor frugtkoncentration i smag og eftersmag.

 

Importør: Vinslottet, Greve

 

Domaines Paul Mas, 2018 Plaisir de Noël, Pays d’Oc, Languedoc, Frankrig – Juletilbudspris 59,50 kr.

 

”Julens Glæde”, som denne vin hedder oversat til dansk fra fransk, er en årelang tradition indstiftet af afdøde vinhandler, konsul Sigurd Müller fra vinhandelen af samme navn i Aalborg for mange år. År efter år er der fulgt en gratis julebog med i handelen, når man køber 12 flasker. I år det Per Flyndersøs ”Da julemanden sov over sig”. Vinen er skræddersyet til dansk julemad, og det vil sige en druesammensætning af 40% Syrah, 40% Grenache og 20% Mourvèdre druer. 

Læs også
Så er Pinsevinen klar på hylderne

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…