Jordbær – opskrifter og inspiration

Jordbær er nok det mest brugte bær, selvom det ikke er et bær, men en nød, vi har i Danmark. Det er symbolet på sommer, sol, hygge med familien. De fleste har minder om ture ud for at samle jordbær, og hvor de samtidig har spist sig en mavepine til.

 

Der findes ikke noget så skønt som jordbær med fløde eller jordbær til is til dessert en varm sommerdag, efter der er grillet sammen med venner og familie. Det er en yderst enkel ret, men den smager så fantastisk.

 

 

Hvor længe har der været jordbær i Danmark?

 

Der har været jordbær i Danmark, så længe vi ved, men det har været vilde skovjordbær og ikke de store smagfulde jordbær vi i dag dyrker eller køber hos grønthandleren eller i supermarkedet.

 

De jordbær vi selv dyrker eller køber kom fra Nord og Sydamerika i 1600 og 1700-tallet. Men det var først i 1900-tallet, at vi her i Danmark for alvor begyndte at dyrke jordbær. En af de kendteste danske sorter Dybdahl er fra 1909.

 

Typisk skiller man jordbær ad i 2 grupper. Nye og gamle sorter. De gamle sorter er kendt for deres fantastiske smag og korte holdbarhed og er mere velegnet til at dyrke i haven eller til gårdsalg. De nye sorter har der været mere fokus på holdbarhed og har typisk ikke samme gode smag som i de gamle sorter.

 

 

Hvad bruges jordbær til?

 

Jordbær bruges primært i det søde køkken, men ikke udelukkende. Eddike lavet med jordbær er fantastisk til en salat.

 

Jordbær er mest kendt som jordbær med fløde, til is, i en tærte eller som marmelade. Men jordbær er også gode tørre som te, som jordbærsmoothie, som pure eller som jordbærsaft. Det er muligt at fryse dem og bruge dem senere. Du kan fryse dem enkeltvis og bruge dem som isterninger i din mojito eller hvidvin eller i grød. Rabarbergrød med jordbær og fløde er en fantastisk sommerspise.

 

I haven er jordbær et genialt bunddække, hvis du vil undgå ukrudt. Det er ikke alene praktisk, du kan også spise dem. Udnyt jorden, og sæt hvidløg ned imellem buskene.

 

Gastrofun opskrifter

 

Jordbærdesserter

 

Jordbær til morgenmad

 

Jordbærtærter

 

Jordbærkager

 

Jordbærdrikke

 

Jordbærhovedretter

 

Jordbærsalater

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…