IT-brevkasse: Hvad skal jeg være opmærksom på, før jeg anskaffer mig en Google Home-højttaler?

Vi besvarer dine spørgsmål i IT-brevkassen

IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IoT-firmaet AnyTech365 besvarer spørgsmål om it-sikkerhed, IoT- og pc-problemer. Har du spørgsmål om, hvordan du sikrer dig selv på trådløse netværk eller sociale medier, hvordan du kommer sikkert gennem shopping online eller noget helt fjerde, så send os en mail med dit spørgsmål til [email protected] eller til [email protected] Når dit spørgsmål er besvaret, kan du læse det her på Den Korte Avis. 

 

Facts om AnyTech365 & Janus R. Nielsen: Som den hurtigst voksende tech-virksomhed i Spanien, ifølge Financial Times, er AnyTech365 en IoT-virksomhed, der udvikler sig med lynets hast. AnyTech365 er et IoT-sikkerheds- og support firma, der tilbyder sine kunder en sikker og velfungerende computer samt hjælp til IoT-problemer.         

 

CEO og IT-iværksætter Janus R. Nielsen har mere end 20års erfaring inden for IT-branchen. Eventyret startede som elev i Jysks afdeling i Göteborg i Sverige. Senere hen blev han nordisk regionschef for blandt andre Corel Corporation og Computer Associates, og i 2003 etablerede han sammen med sin barndomsven sin første selvstædige forretning, MYSecurityCenter.

 

Hej Janus

Jeg har længe gået og tænkt på at anskaffe mig en Google Home-højttaler til mit hjem, så jeg på en nem måde hver morgen kan lytte til dagens nyheder, spørge hvad klokken er, tilføje varer på indkøbslisten og mange flere sjove ting. Jeg ved ikke så meget om selve højttaleren, når det kommer til sikkerhed, og det er derfor, jeg er en smule usikker på, om jeg skal købe den eller ej. I min omgangskreds er højttaleren ofte kommet på tale, hvor nogle er meget skeptiske overfor bl.a. aflytning, og andre inklusiv mig selv er ganske begejstret for den. Er der noget, jeg skal være ekstra opmærksom på, før jeg vælger, om jeg skal købe en Google Home-højttaler?  

Mvh. Niels.

 

Kære Niels

Du har ret i, at det er smart med en Google Home-højttaler, og det er helt klart den vej udviklingen går. Allerede nu går det rigtig stærkt. Ikke alene, som du selv nævner, kan dagens nyheder blive læst op og varer føjet til indkøbslisten, din forsvundne mobiltelefon kan også blive ringet op på højeste volumen, du kan blive oplyst om trafikken på vej til dit arbejde og opkoblede lamper kan tændes og slukkes ved at kommunikere med Google Home-højttaleren.

 

Alt dette, som nogen betegner som den fjerde industrielle revolution, kaldes for tingenes internet, bedre kendt som Internet of Things (IoT). Kort og ganske bredt fortalt er Internet of Things alle enheder, der er forbundet til internettet, og i stigende grad tales der om enheder, der taler med hinanden og ikke bare et menneske der taler til en enhed. IoT kan bl.a. anvendes i bybilledet til at give besked, når vandet i en kælder stiger eller til at tænde lygtepæle, når forholdene taler for det. 

 

Alt dette er utrolig smart, og selvom der i forvejen er højttalere i vores mobiltelefoner, skal vi stadig tænke os om, når Google Home bliver inviteret ind i stuen. 

 

Hvis ikke vi er gode nok til at personalisere vores digitale enheder, følger Google med i ALT vi foretager os. Hvis du for eksempel har været i Elgiganten, kan du kort tid efter modtage en besked på din telefon, hvor du bliver bedt om at evaluere din oplevelse i butikken. Og det samme gælder i hjemmet. Hvis ikke du er påpasselig med indstillingerne, kan Google Home-højttaleren optage samtaler og indsamle data, hvorefter annoncer bliver målrettet til dig.          

 

Det er derfor vigtigt, at du gør op med dig selv, hvor meget du ønsker, at Google skal vide om dig, inden du tager en højttaler i brug. Det kan du gøre ved at logge ind på ”Min aktivitet”. Her findes alle stemmeoptagelser samt de søgninger, man har foretaget. 

 

En anden ting, som mange ikke tænker på, er at sikre sit trådløse netværk i hjemmet. Hvis netværket ikke er krypteret eller beskyttet af en sikkerhedsnøgle, kan uvedkommende frit logge på dit trådløse netværk, hvor de i værste fald kan opsnappe passwords til netbank og e-Boks og stjæle andre personlige oplysninger, bl.a. informationer fra Google Home-højttaleren. 

 

Er du ikke selv en ørn til de tekniske indstillinger, så tag fat i én, der har styr på det. Det er også vigtigt løbende at gå ind og tjekke sine indstillinger, så man har kontrol over, hvad der foregår.   

 

Med venlig hilsen

Janus R. Nielsen, IT-Sikkerhedsekspert.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…