Indlæg fra læserne 9. august: Alle kneb gælder # Bevar dansk kulturarv

Alle kneb gælder

Af Visti Christensen

 

Indvandrere vil gerne blive i Danmark eller i andre vestlige lande. Og gerne på ”skjult ophold”. Og opfindsomheden er stor, når det gælder metoder. I flere tilfælde er nogle forsvundet under udlandsrejser. 

 

Senest forsvandt en 17-årig elev fra 10. klasse på Ungdomsskolen i Helsingør under en ”studietur” til Manchester, hvor han formentlig vil tilslutte sig et derværende eritreansk miljø.

 

Det lokale politi kunne ”afsløre”, at der ikke var tegn på en forbrydelse. Videoovervågningen viste, at eleven forlod stedet helt afslappet før morgenmaden. Altså en tydelig planlagt forsvinden.

 

Tidligere er tre elever fra Eritrea fra en anden uddannelsesinstitution på Sjælland forsvundet på samme måde under en studie tur til London.

 

Ungdomsskoleleder Michael Mathiesen oplyser, at gruppen havde planlagt en morgenløbetur, men at drengen havde meldt fra pga. et maveonde og gerne ville blive tilbage på hotelværelset.

 

Men af hotellets overvågningskamera fremgår, at drengen forlod stedet i løbetøj et kvarter efter, at de øvrige i gruppen påbegyndte løbeturen. Han medbragte kun pas og personlige papirer.

 

Politiet fandt i hans bagage en æske fra en nyindkøbt, billig Nokia-mobil, hvis taletidskort kunne bruges til opkald i Storbritannien. Drengens familie er underrettet og tilbudt betalt krisehjælp fra kommunen. 


 

Højskolesangbogen: Bevar dansk kulturarv

Arne Erikslev

 

Skal sangen ”Ramadan i København”, der er en hyldest til Allah med i den 19. udgave af Højskolesangbogen næste år? Den er skrevet af Isam B, der selv er muslim og fastende under ramadan og handler om en muslimske højtid.

 

Højskolesangbogen udkom første gang i 1894 med primært tekster af Grundtvig og med idelogi om ligestilling og ligeværd, hvor ortodoks islam handler om dem og os samt herrefolk over vantro.

 

I folkeskolen i Onsild spillede min far på violin, og vi sang flerstemmig blandt andet ”Jeg elsker de grønne lunde…!”. Den blev skrevet af Johannes Helms til et stort friluftsmøde i Dyrehaven grundlovsdag i 1873, hvor deltagerne diskuterede tidens politiske og nationale spørgsmål og var således en kærlighedserklæring til Danmark. 

 

Forfatteren oplevede nederlaget i 1864. Næste år er 100 års dagen for Sønderjyllands genforening med Danmark.

 

Derfor vil det for mig være skandaløst, hvis man nu skal til at have fremmede religioner ind i noget så dansk, som Højskolesangbogen netop i 100 års dagen for Sønderjyllands genforening. 

 

Det glæder mig, at tidligere kulturminister og Venstres kulturordfører Bertel Haarder (der om nogen kender højskolebevægelsen) tager afstand fra dette udefra kommende religiøse indtog i vores danske kulturarv.

 

Bertel Haarder deltager i øvrigt i Folkemødet her i Randers søndag den 25. august kl. 16.30-18.30 på Underværket med temaet ”Demokratiets vilkår anno 2019 -er demokratiet i frit fald? Hvordan ser fremtiden ud for demokratiet?”.

 

I en TV2 analyse ud fra pt. 12.993 stemmer, siger 22% ja, 69% nej og 9% ved ikke til ”Ramadan i København” indtog i Højskolesangbogen. Denne nej stemmeprocent håber jeg bliver højere og får gehør hos udvalget for den 19. udgave af Højskolesangbogen.  

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…