I onsdags blev Iran medlem af FN’s Kvinderåd: Har netop idømt kvindelig ligestillingsadvokat piskeslag og næsten fyrre års fængsel

Nasrin Sotoudeh

FN besluttede den 2. juli 2010 at samle FN’s ligestillingsarbejde under en ny enhed, UN WOMEN.

 

Nu er der blevet taget endnu et skridt i retning af ligestilling og kvinders rettigheder.

 

Således meddelte FN onsdag den 13. marts, at Iran nu er optaget som medlem af FN’s Kvinderåd, som det hedder på dansk, og er placeret i en gruppe, der skal overvåge kvinders rettigheder.

 

Tørklædedebat i Iran: Pisk og fængsel

Medens FN således kan fejre, at Iran er blevet medlem af FN’s Kvinderåd og skal overvåge kvinders rettigheder, kunne BBC således den 11. marts rapportere, at en iransk kvindelig ligestillingsadvokat er blevet idømt hårde straffe.

 

Der er tale om den prisbelønnede Nasrin Sotoudeh, som ifølge hendes familie er blevet idømt 148 piskeslag og 38 års fængsel for statsfjendtlig virksomhed plus spionage og fornærmelse af Irans overordnede leder, aytollah Ali Khamenei.

 

Den statsfjendtlige virksomhed skulle ifølge BBC blandt andet bestå i, at hun har kæmpet for kvindernes ret til selv at bestemme, om de vil gå med tørklæde eller ej plus de øvrige kvindeundertrykkende muslimske gevandter.

 

Er tidligere straffet

Det er ikke første gang, Nasrin Sotoudeh, har været i konflikt med de iranske myndigheder.

 

Fra 2010 og til 2013 var hun fængslet med en dom for at sprede propaganda samt konspirere mod statens sikkerhed.

 

Anklager, som hun uden held benægtede, men det er jo svært at benægte den slags i et land, hvor kvinders frihed og ligestilling er det samme som statsfjendtlig virksomhed.

 

Under sit daværende fængselsophold, tildelte EU-Parlamentet hende Sahatov-prisen for tankefrihed opkaldt efter den russiske atomfysiker og nobelpristager Andrej Sahatov.

 

Inden Nasrin Sotoudeh blev arresteret og nu dømt havde hun i juni sidste år forsvaret et antal kvinder, som var blevet arresteret og fængslet for at have vist sig i det såkaldt offentlige rum uden tørklæder eller hijab.

 

Én står imidlertid fast: Den iranske ligestillingsadvokat skal helt sikkert ikke regne med FN og alle deres fine menneskerettigheder, for her sidder hendes bødler i højsædet.

 

Det er nu tredje gang, Iran er medlem af FN’s Kvinderåd

Selv om landene kun er medlemaf FN’s Kvinderåd for tidsperiode, blev Iran i 2014 atter medlem af FN’s Kvinderåd, og er nu igen for tredje gang blevet medlem.

 

I FN-systemet er man åbenbart så imponerede over Irans kamp for kvinders ligestilling, at man ikke kan undvære landet i FN’s Kvinderåd.

 

Et andet muslimsk land, som tilsyneladende også er kendt i FN-systemet for sin kamp for kvinders rettigheder, er Saudi Arabien, som i april 2017 blev indvalgt i FN’s kvinderåd for at være med til at sikre kvinders rettigheder og ligestilling i hele verden.

 

Men selvfølgelig under behørig respekt for Islam og Koranens regler, som FN-systemet tilsyneladende er godt på vej til at indordne sig under.

 

Læs hele artiklen i BBC her:

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-47531312?fbclid=IwAR0FMmQVH_NcRHCES1HsNJtI3VAphHr1SwMOMGt7f7JVf8AfQi1u67RzQbI

 

Læs desuden her om EU’s knæfald for Iran:

https://denkorteavis.dk/2019/europa-forsoeger-at-legitimere-irans-regime/

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…