Salat er primært en række rå grøntsager, som bliver blandt sammen. Sådan har det i hvert fald været, men der er sket en klar udvikling, og en salat kan nu være mange forskellige ting.
Dette giver også mulighed for en helt masse variation på spisebordet, og det giver også mulighed for, at selv den mest kræsne kan finde en salat, som han eller hun synes om.
Hvad kan man bruge salat til ved forskellige måltider?
Primært kan en salat anvendes til to ting: Tilbehør eller hovedret.
Hvis salaten bliver lavet som tilbehør, stiller dette færre krav til den. Salaten er så at sige ikke det bærende element, og derfor er det muligt at træffe lidt flere forskellige valg. Her kan du sagtens lave en let salat, som ikke indeholder kød, men fungerer som et komplementerede element til hovedretten.
Hvis du vælger at lave en salat som hovedret, så er der et par ting, som du bør overveje. Det vigtigste er, at den er mættende. Hvis salaten skal stå alene, skal den altså have nogle lidt tungere råvarer, som skaber en mæthedsfornemmelse. Dette kunne for eksempel være kylling, oksekød eller lignende.
For tiden er det dog også meget trendy at spare på kødet, og derfor vil du i næste afsnit få inspiration til, hvordan du kan lave en salat uden kød, der er både nærende, mættende og super lækker.
Sådan laver du en lækker og nærende vegetarisk salat
Der er egentligt ret frit spil, når du laver en vegetarisk salat, men du skal igen huske, at det er en god ide at have nogle mættende råvarer, som kan erstattet kødet – hvis du rammer helt rigtigt, er der ikke en eneste, der kommer til at savne kødet.
Til denne salat skal du bruge:
- Kartofler (med spiselig skræl)
- Tofu
- Spinatblade
- Fetaost
- Soltørrede tomater
- Champignoner
- Hvidløg
Denne opskrift er virkeligt simpel. Du skærer tofuen ud og placerer den i blanding af olie og soltørrede tomater. Du koger kartofler og hvidløg. Resten af ingredienserne hakkes, og det hele blandes sammen.
Så let er det altså at skabe en velsmagende salat, som er sund, vegetarisk og dejligt mættende.
Salat opskrifter
Salat med stenbiderrogn
Caesar salad
Hjertesalat med ærter og persille
Blomkålssalat med mandlerm parmesan og skovsyre
Ærtesalat
Salade Nicoise
Avocadosalat med røget tomater
Sommersalat
Bønnesalat
Spinatsalat
Bulgursalat
Fennikelsalat
Blomkålssalat
Spice peberfrugtsalat
Salat med kylling og bacon
Sensommersalat med popcorn
Salat med rød spidskål
Salat med nektariner og jordbær
Tomatsalat
Salat med æg
Sommersalat med rejer
Rygeostsalat
Salat med rød spidskål og gulerødder
Salat med spinat og rødbeder
Blomkålssalat
Bønnesalat
Salat med krebsehaler
Salat med kylling og æg
Salat med kål og syltede rødløg
Salat med feta
Salat med syltede rødløg og spidskål
Avocadosalat
Tabouleh af grov bulgur
Rejesalat
Salat med fennikel og mynte
Couscous salat
Asiatisk nudelsalat
Coleslaw
Salat med spidskål og mormordressing
Tzatziki
Salat med stenbiderrogn
Coleslaw
Salat med hindbær, æble og valnødder
Salat med avocado og blåbær
Tomatsalat
Salat med edamamebønner, spidskål og mango
Salat med feta og syltede rødbeder
Kold kartoffelsalat med krydderurter
Salat med mynte og mandler
Crossaint med andebrystsalat
Haydari
Sommersalat
Carpacciosalat
Kartoffelsalat med purløg og persille
Kartoffelsalat
Hønsesalat
Rødbedesalat
Læs opskriften her.
Frikadeller med kartoffelsalat
Nuddelsalat med kammuslinger
Salat
Quinoa
Græskarsalat med quinoa og halloumi
Rød waldorfsalat
Vegansk tzatziki
Pastasalat
Nordisk rejecocktail
Kartoffelsalat med chips
Romainesalat
Grillet hjertesalat
Nudelsalat
Broccolisalat med peanutbutterdressing
Frokostsalat med ristede kikærter
Perlebygsalat
Grillet kinakål
Fyldig grøn salat
Sprød salat med asparges
Hjertesalat
Radicchiosalat
Jordbærsalat
Kyllingesalat
Peanut-limedressing
Baba ganoush
Vinaigrette