Hærværk mod jødiske gravstene i Randers er efter alt at dømme udslag af en antisemitisme, som breder sig to steder fra

Colourbox

På en jødisk kirkegård i Randers blev 84 gravstene lørdag malet over.

 

Det var i sig selv alvorligt, at man på den måde skændede en kirkegård.

 

Det var særligt bekymrende, at det gik ud over jøder. Antisemitismen har som bekendt trukket meget blodige spor i Europas historie, og der er i disse år en stigning i antisemitiske handlinger både i Danmark og Europa.

 

I oktober blev den tyske by Halle således ramt af et uhyggeligt terrorangreb mod en synagoge – to mennesker blev dræbt i disse begivenheder, der havde antisemitiske motiver med højreekstremistisk baggrund.

 

Vandalismen mod gravstenene i Randers får et særlig uhyggeligt perspektiv, fordi den fandt sted på årsdagen for Krystalnatten i 1938, hvor tyske nazister angreb og ødelagde jødiske butikker og kirkegårde.

 

Dette peger klart i retning af, at der var tale om en bevidst antisemitisk handling.

 

Antisemitismen breder sig to steder fra

Antisemitismen i Europa breder sig først og fremmest to steder fra.

 

For det første er der den højreekstremistiske antisemitisme som i Halle.

 

For det andet er der den muslimske antisemitisme, som er den mest udbredte (se link til rapporten fra Oslo Universitet).

 

Vi kender herhjemme muslimen Omar el-Husseins drab på Dan Uzan, der holdt vagt ved synagogen i Krystalgade i København.

 

Der var ligeledes terrorangrebet på et jødisk supermarked i Paris i januar 2015, hvor fire mennesker blev dræbt. Angrebet blev udført af muslimen Amedy Coulibaly. Dette angreb kom i forlængelse af terrorangrebet på Charlie Hebdo samme dag.

 

I marts 2012 gennemførte muslimen Mohammed Merah et terrorangreb i og omkring den sydfranske by Toulouse, hvor syv mennesker, herunder tre børn fra en jødisk skole blev dræbt.

 

Et større antal jøder er emigreret fra Frankrig på grund af overgreb og forfølgelser.

 

Et led i beskyttelsen af vores demokrati

Foreløbig er et ikke afklaret, hvilken baggrund angrebet på den jødiske kirkegård i Randers har. Man må håbe stærkt på, at politiet kan finde både gerningsmand/gerningsmænd og motiv.

 

Den slags må ikke gå ustraffet hen i vores samfund.

 

Vi skal ikke have højreekstremister til at angribe jøder og jødiske områder. Og vi skal ikke have muslimske ekstremister til at angribe jøder og jødiske områder.

 

Vi skal heller ikke have tåbelige unge mennesker, der bare synes, at det er ’sjovt’ at skænde sådan en kirkegård – man kan jo ikke helt udelukke et sådant motiv.

 

Vi skal slå ned mod den slags vandaler og voldsmænd, uanset deres baggrund.

 

Vi skal bekæmpe antisemitismen fra både den ene og den anden side. Det er et led i vores solidaritet med jøder i Danmark, der angribes.

 

Men et er så sandelig også et led i beskyttelsen af vores eget demokrati.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…