Det hører ikke til daglig kost at møde vine, der koster mere end folkepensionens udbetalte grundbeløb. Men de findes bl. a. i Bourgogne i Frankrig, hvor de i små mængder fremstilles i kælderen hos Domaine de la Vougeraie, som ligger i den lille landsby Premeaux nær Nuits-Saint-Georges.
Stjernevine
Alle vine er hver for sig et smagsmæssigt eventyr – lige fra ”begyndervinene” til 200 kr. pr. flaske op til højdespringeren, som koster 5000 kr. for 75 cl. Det er stjernevine, som ikke passer ind i det normale bedømmelsesskema, hvor maksimum er 6 stjerner. De sprænger alle rammer.
Dette enestående vinhus blev startet i 1999 af den da 30-årige Jean-Charles Boisset og dennes søster Nathalie. De gav domænet navn efter deres fødegård La Vougeraie, der ligger i den berømte vinby Vougeot, og som faderen, Jean-Claude Boisset overtog i 1961. De samlede alle familiens forskellige marker i Bourgogne under én hat og er med et samlet hektar-ejerskab på 44 den største producent i det eksklusive vinområde.
Monopol og Grand Cru
Ud over 10 hektarer i Vougeot ligger besiddelserne spredt udover vinområdet Côte d’Or fra Gevrey Chambertin til Puligny Montrachet, og ikke færre end 9 af dem har topbetegnelsen ”Grand Crus” knyttet til deres navn.
Ydermere ejer Domaine de la Vougeraie tre monopol-marker, hvilket skal forstås som 100% ejerskab af en enkeltstående vinmark, hvilket er en sjældenhed i Bourgogne, hvor der som hovedregel er mange ejere af et navngivet stykke jord, som er gået i arv fra generation til generation. Men markerne ”Clos Blanc de Vougeot”, ”Clos de Prieuré Blanc” og ”Clos de Prieuré Rouge” er 100% ejet.
På kvalitetsskalaens næstøverste trin ”Premier Cru” er inkluderet 8 toneangivende marker i domænets besiddelser, ligesom der indgår en række ”Village-marker” og to regionale bourgogner: Pinot Noir og Chardonnay ”Terres de Famille”.
Økologi er sagen
Lige fra starten i 1999 har samtlige domænets vinmarker været dyrket efter økologiske og biodynamiske principper, og Vougeraie er således det største økologiske vinhus i Côte d’Or. Der anvendes økologisk kompost, der er afstemt med diverse urter og tilberedt til hver enkelt marks jordbundsforhold. Komposten pløjes ned af hestetrukne plove, hvorved opnås, at jorden ikke bliver kompakt.
De høje priser på vinene afspejler, at udbyttet af druer fra vinstokkene er meget lavt, men til gengæld forsyner vinene med en uset høj koncentration, og det koster penge.
Før gæringsprocessen sker der en nådesløs sortering af druerne, og det er daglig kost at sortere drue for drue, når det gælder en Grand Cru vin. Blot for at nævne den omhyggelighed produktionen udsættes for. Under høsten arbejder 80 personer i markerne og 20 i kælderregionerne.
Toneangivende
Boisset er toneangivende ikke blot i Bourgogne, men også i Frankrig, hvor man er landets tredjestørste vinfirma. Hertil kommer store aktiviteter i Californien og i Canada, så i alt styrer Jean-Charles Boisset ikke mindre end 24 vingårde under fællesnævneren Collection Boisset. Selskabet har hovedkvarter i landsbyen Zinfandel i det californiske vinmekka, Napa Valley. Her foregår også en stor import af europæisk vin til det amerikanske marked.
Hos Philipson Wine
Den daglige ledelse af Domaine de la Vougeraie står direktør Sylvie Poillot for.
Hun har været med fra starten og har kontakten med den danske importør, Philipson Wine i Kokkedal. Her har man ikke mindre end 156 udgaver af de højt profilerede vine, og det kan anbefales at studere sortimentet nærmere på www.philipsonwine.com. Her er en omhyggelig og nøgtern omtale af hver vin.