Gode og nemme retter til sommerhuset

Sommerhusets beskedne køkken indbyder ikke til de store gastronomiske udskejelser. Derfor skal maden gerne være nem og ligetil – og helst kræve så få redskaber som muligt. Her bliver grillen ofte vores bedste ven.

Er du imidlertid ved at være kørt lidt død i de sædvanlige stegte pølser, kyllingefileter og hakkedrenge, akkompagneret af kartoffelsalaten fra køledisken og den gode gamle indkøbte Thousand Island- eller creme fraiche-dressing? Så skal du læse med her.

Den danske sommer kalder

Endelig står ferien for døren! Det ganske danske land med de smørgule rapsmarker kalder, og det charmerende sommerhus er fundet og booket.

Du har foretaget din research og noteret områdets mest børnevenlige seværdigheder, arrangementer, forlystelsesparker og spisesteder. Der er sådan set styr på det meste ned til den mindste detalje, og alt er klappet og klar – men I skal sandsynligvis ikke spise ude hver aften, så hvad står menuen egentlig på, når du selv skal i køkkenet?

Det klassiske, beskedne sommerhuskøkken

I sommerhuset er udfordringen ofte den samme: Du skal være på udebane i et enten uvant eller beskedent køkken med et begrænset udvalg af redskaber og udstyr. Det er nærmere reglen end undtagelsen, at du må tage dig til takke med en miniovn, et enkelt kogeblus samt en grill på terrassen. Det er derfor heller ikke usædvanligt, at måltiderne bliver en forenklet udgave af de retter, der laves derhjemme. Til aftensmåltidet er grillen den tro væbner, mange af os tyer til, fordi den hverken kræver de vilde remedier, forberedelse eller opvask.

Inspiration til nemme alternativer

Sommerhusets begrænsede udstyr behøver ikke være til hinder for lækre, hjemmelavede – og nemme – måltider, der både passer ind i sommerhusstemningen og smager af mere end simpel “sommerhusmad”. Med en smule forberedelse og planlægning hjemmefra kan I allesammen nyde lækre, smagfulde måltider, der hverken kræver de store armbevægelser på selve feriedestinationen eller den store opvask efterfølgende.

Her får du vores bedste tips til at spise nemme, lækre retter i sommerhuset.

Kødet

Du kan planlægge og forberede en del af kødet hjemmefra. Eksempelvis kan du lave frikadellefarsen inden i rejser, så frikadellerne blot skal steges, når I er fremme på feriedestinationen.

Alternativt kan frikadellerne tilberedes hjemmefra, så de kun mangler at blive opvarmet. Dette kan du for eksempel gøre ved at lune dem i sommerhusets ovn – eller du kan vakuumere de færdigstegte frikadeller på forhånd, således at de herefter kun skal lunes på feriedestinationen. Dette kan du nemt gøre ved at lægge dem enten i køkkenvasken eller i en almindelig gulvspand med brandvarmt vand, mens du dækker bord og forbereder resten af måltidet.

Frikadeller

Frikadeller

Se opskriften her.

 

Hvor fristende og ligetil, den færdigpakkede grillpakke fra supermarkedet end kan virke, kan du roligt gå en stor bue udenom den. Uanset hvilken udskæring, der er tale om, kan du medbringe kødet til sommerhuset og sikre hele familien en smagsoplevelse, der ikke smager af supermarked.

Hvis du ikke allerede er bekendt med sous vide-metoden, gør du dig selv en stor tjeneste ved at blive det. Ved at tilberede kødet i din sous vide hjemmefra, kan du nemlig nøjes med at opvarme det i køkkenvasken eller gulvpanden og samtidig sikre jer et supermørt og saftigt stykke kød til aftenmåltidet – selv i sommerhusets beskedne køkken.

Det eneste, du skal gøre hjemmefra, er at krydre eller marinere kødet som ønsket, og herefter vakuumpakke og tilberede det i din sous vide. Efterfølgende skal vakuumposerne lægges direkte på frost, hvorefter du medbringer det vakuumerede kød til sommerhuset i køletasken.

Læg det vakuumerede kød i en spand eller håndvaske med varmt vand i en halv til en hel time inden spisetid. Herfra skal kødet blot have et øjeblik på grillen eller panden og have stegeskorpe – og så er der lækkert og supervelsmagende kød til hele familien.

Nedenfor kan du finde nemme vejledninger til at tilberede forskellige udskæringer ved hjælp af sous vide-metoden.

 

Sous vide kyllingebryst

Sous vide kyllingebryst

Se vejledningen her.


Roastbeef tilberedt sous vide

Roastbeef

Se vejledningen her.


Confiteret andelår sous vide

Confit de canard sous vide

Se vejledningen her.

Tilbehøret

Kartoffelsalaten er en god, gammel traver, både på grillbordet, og når vi generelt har frokosten med på farten. Den er nemlig både nem, ligetil og velsmagende. Er supermarkedets udgave ikke den, du glæder dig allermest til at sætte tænderne i? Om end den er en udmærket substitut i mangel af bedre, kan du nemt lave din egen hjemmelavede kartoffelsalat direkte i sommerhuset.

Herunder finder du en række bud på enkelt og lækkert tilbehør, der nemt kan tilberedes i sommerhuset.

 

Kartoffelsalat

Kartoffelsalat

Se opskriften her.


Spinat salat

Spinat salat

Se opskriften her.


Bearnaise kartoffelsalat

Bearnaise kartoffelsalat

Se opskriften her.


Ærtesalat

Ærtesalat

Se opskriften her.

Dressingen

For at spare opvasken og arbejdet hopper du garanteret gladeligt “projekt sauce” over og holder dig til købedressingen. Med adgang til meget lidt udstyr kan du dog stadig sætte skønne, hjemmelavede dressinger, der kun har taget et par minutter at lave, på bordet.

 

Peanut-limedressing

 

Se opskriften her.


Bearnaise mayo

Bearnaise mayonnaise

Se opskriften her.


Hvidløgsmayo

Hvidløgsmayo

Se opskriften her.


Hjemmelavet Thousand Island dressing

Hjemmelavet Thousand Island Dressing

Se opskriften her.


Vinagrette

 

Se opskriften her.


Tomatsalsa

 

Se opskriften her.


Verdens nemmeste Bearnaise Sauce

Verdens Nemmeste Bearnaise Sauce

Se opskriften her.

Desserten

Efter et langt, hyggeligt aftenmåltid på terrassen, får ungerne stukket en halvtredser i hånden til en is fra kiosken. Det er der masser af god og dejlig feriestemning over.

Her kan du for eksempel grille ananas, banan eller vandmelon over restvarmen fra grillen og servere den grillede frugt med ispindene fra kiosken – fjern eksempelvis pindene fra isene og servér dem på tallerkener.

Bananen grilles i sin skræl og kan desuden udgøre en skøn dessert akkompagneret med farin, flødeskum og chokoladesovs.

Du kan også vælge at overraske hele familien med en dessert, der smager, som havde du brugt timevis i køkkenet på forhånd – hvilket naturligvis ikke er tilfældet.

Herunder ser du vores bud på desserter, du kan kreere både nemt og uden behovet for en overvældende mængde af tid, energi eller bordplads.

 

Citronmousse

Citronmousse

Se opskriften her.


Tarte Tatin

Tarte tatin

Se opskriften her.


Chokolade muffins

Chokolademuffins

Se opskriften her.


Creme Brûlee (sous vide)

Creme Brûlée

Se opskriften her.

Morgenmaden

Et dejligt, solbeskinnet morgenbord med friskbagt brød, juice, pålægschokolade og marmelade hører sig til i ferien. Når der står ferie i kalenderen, må morgenerne gerne forløbe sig så gnidningsfrit som overhovedet muligt, og du vil garanteret hellere gnide søvnen ud af øjnene i ro og mag end at fare ud i køkkenet for at slå et brød op.

Derfor starter mange – hvis ikke alle – morgener i sommerhuset gerne med et smut forbi den lokale bager. Du kan dog nemt tilføre lidt afveksling til de sædvanlige rundstykker fra bageren.

Her ser du vores bud på morgenmad, der ikke kræver meget tid eller energi i køkkenet, men som alligevel smager af mere end “nemme løsninger”.

 

Porcheret æg i mikroovn

Pocheret æg i mikroovn1

Se opskriften her.


Sprøde vafler

Sprøde vafler

Se opskriften her.


Nemme brunch boller

 

Se opskriften her.


Æggepandekage med laks

Æggepandekage

Se opskriften her.


Havregrød med æbler, mandler og kanelsukker

 

Se opskriften her.


Overnight oats

 

Se opskriften her.


Veganske pandekager med kardemomme og sirup

 

Se opskriften her.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…