Lukas fra Polen kom på landbrugsskole i Danmark – her er hans lykkelige beretning

Ole Sørensen, Lukas Chrystofiak og Wanda Maria Sørensen

I årene fra 2006 til 2009, kom der over 100 polske unge landbrugs studerende, fra flere Polske Landbrugsskoler. I første omgang endte flere i Borris.

 

Men alle endte derefter, på Agro Skolen i Hammerum.

 

Her stod ivrige danske landmænd klar med praktik-ophold i årene frem.

 

Eleverne var blevet udvalgte i Polen efter deres interesse og karakterer. De skulle også kunne forstå og tale engelsk, fordi undervisningen i blandt andet Hammerum, foregik internationalt.

 

Dermed kunne de meget unge piger og drenge se frem mod et skole ophold, langt fra hjemmet, der lå i mange dele af Polen.

 

Det blev succes for langt de fleste.

 

Langt de fleste af polakkerne her i landet. Nogen fik flere fra familien hertil. De fik arbejde i industrien, som nogen af landbrugseleverne senere også søgte over i.

 

En af dem, der fortsatte i et job med jord under neglene, er Lukas Chrystofiak, der indtil 2006 gik på Landbrugsskolen CKU Bonin ved Koszalin, i den nordlige del af Polen.

 

Jeg kender Lukas, fordi jeg sammen med min polskfødte hustru har været rundt på Polske Landbrugsskoler, for at holde foredrag, om danske skoler og vores land.

 

Vi har stadig kontakt med de fleste unge, der kom til Agro Skolen, hvor vi også boede et par år sammen med dem. Historien om Lukas er en stjerne blandt mange andre.

 

Derfor var det også et glædeligt gensyn for kort tid siden på Jordbrugets Uddannelsescenter i Beder, idet vi ikke havde set Lukas i over 10 år. Vi er hans familie som han siger, og det rører nogen ældre hjerter.

 

Lukas’ historie

Lukas lærte sig meget hurtigt rent dansk, så han kunne få mere viden om jordbrug.

 

Derfor blev han også på skoleænken i en del år, efter de to år på Agroskolen i Hammerum

 

Jord under neglene med en fremtidsdrøm.

 

Først arbejdede Lukas ved landbruget.

 

Derefter studerede han til Væksthus-gartner på Jordbrugets Uddannelsescenter i Beder ved Århus.

 

Men han havde mod på endnu en udfordring. Det blev til to år mere på skolebænken, hvorefter han kunne kalde sig jordbrugsteknolog, med meget høje eksamens karakterer, hvor det mundtlige blev fremlagt på fejl frit dansk.

 

Lukas har således bevist, sit polske råstof og vilje til sejr. Men han ville meget mere i Beder ved Aarhus. Derfor søgte han for et par år siden en stilling som faglærer på den skole, hvor der altid er 200 elever på jordbrugs uddannelse.

 

De bliver nu blandt mange andre lærere, undervist af faglærer Lukas Chrystofiak, der kan se tilbage på noget, han ikke i sin vildeste fantasi, kunne drømme om for 13 år siden som 18-årig videbegærlig gut i Polen.

 

Lukas havde også et stort ønske om, at blive dansk statsborger, og med næsten alle spørgsmål rigtige, kunne han fremvise papir beviset på, at han nu er borger i Danmark, det land han holder så meget af.

 

Den øvrige familie arbejder i fiske industrien ved Hvide Sande, men Lukas fastholder med glæde sin stilling i Beder. Man kan roligt fastslå; At man kan hvis man vil.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…