Fremragende dokumentarfilm: Om at udføre det sublime

At være perfekt     

 

****** 6 stjerner ud af 6

FREE SOLO er en dokumentarfilm om bjergbestigeren Alex Honnold. En helt særlig af slagsen. For ikke bare bestiger Alex bjerge – han gør det helt alene uden reb eller andet sikkerhedsudstyr. Med en toptrænet krop, de bare næver og en tilsyneladende jernpsyke.

 

Filmen følger Alex, mens han er i gang med at forberede karrierens absolut farligste og mest udfordrende eksperiment: At bestige den smukke og berømte klippevæg El Capitan i Yosemite-naturparken i Californien.

 

Han har indvilget i, at et filmhold får lov til at optage forberedelserne – også selv om han er klar over, at kamerafolkenes tilstedeværelse kan forstyrre den mentale ro, der er forudsætningen for at han kan gennemføre det dødsensfarlige projekt. Et skridt forkert eller en hånd sat det gale sted – og han styrter i dybet og den sikre død.

 

Kampen for at opnå det sublime

Hvorfor sætter han igen og igen livet på spil? Han er en pæn fyr, har penge nok og en bedårende kæreste ved sin side.  Alex giver selv svaret: Han vil udføre det, der anses for at være umuligt og dermed opnå perfektion. Han ser sig selv som en kriger, en samurai, der med sin krop, psyke og passion vil yde det ypperste og er parat til at gå i døden i kampen for at opnå det sublime.

 

Portrættet foldes ud dels af Alex selv, når han reflekterer over sin barndom, sin far og mor, sin skolegang og sine kærester, dels af de klatrekolleger og filmfolk, som gør alt for at støtte og hjælpe ham, så han kan realisere den store drøm.

 

”Free Solo” er fantastisk af flere grunde: Det lykkes rent faktisk for den sympatiske og hudløst ærlige hovedperson at gøre klart, hvorfor han udsætter sig for prøvelserne. Dertil kommer, at filmen er fremragende fotograferet af et team, der selv er bjergbestigere og derfor ved, dels hvad der driver Alex, dels hvad han er oppe imod. Og så er de helt bevidste om, at bare én fejl fra deres side kan koste dyrt. Nervepirrende!

 

At være vidne til, hvad et menneske evner, når det sætter ALT ind på en drøm – at være vidne til perfektion perfekt formidlet – det må udløse et 13-tal alias 6 stjerner.

 

 

Længde: 100 minutter

  • Instruktør: Elizabeth Chai Vasarhelyi
  • Fotograf: Jimmy Chin m.fl.
  • Censur: Tilladt for børn over 15 år

Premieredato: Torsdag d. 31. januar

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…