Fjorten personer er nu sigtet for at dele Marokko-video med drab på to kvinder – de risikerer fængselsstraf på op til tre år

Foto: Colourbox

Anklagemyndigheden slår nu hårdt ned på de personer, der vi via Facebook og andre sociale medier har delt videoen, der viser islamisters halshugning i Marokko af danske Louise Vestager Jespersen og norske Maren Ueland.

 

I alt er fjorten personer nu sigtet sagen. De tolv af dem efter straffelovens paragraf 264 d om særligt skærpende omstændigheder, og de risikerer nu op til tre års fængsel.

 

De sidste to er sigtet for offentligt at have givet udtryk for, at de fandt det helt i orden at dræbe de to kvinder. De er sigtet efter straffelovens paragraf 136 styk 2 og kan straffes med bøde eller fængsel i op til to år.

 

Har fået 118 henvendelser

Det er Østjyllands Politi, der har efterforsket samtlige sager på landsplan.

 

Det er sket som følge af, at Statsadvokaten i Viborg i midten af januar efter aftale med Rigsadvokaten besluttede, at koordineringen af efterforskningen af delingerne af drabsvideoen fra Marokko skulle samles i Østjyllands Politi for at sikre en ensartet behandling af sagerne.

 

Her har efterforskerne samlet og gennemgået i alt 118 henvendelser fra hele landet

 

Den indledende sagsbehandling er nu afsluttet, og sagerne er sendt retur til politikredsene, skriver Østjyllands politi i en pressemeddelelse.

 

”Ud af de 118 henvendelser, vi har modtaget og gennemgået, har 14 sager ført til en sigtelse. De sager har vi sendt retur til de relevante politikredse, der i går har kontaktet de 14 personer, der alle er blevet sigtet for at have overtrådt straffeloven ved at dele videoen – typisk via Facebook, Messenger eller andre sociale medier,” siger politiinspektør ved Østjyllands Politi, Michael Kjeldgaard.

 

Se ikke videoen – slet den

De fjorten sigtelser understreger alvoren af at dele drabsvideoen fra Marokko.

 

Men det er ikke bare strafbart, det er også krænkende for både ofre og pårørende, og så kan det være en voldsom og dybt ubehagelig oplevelse for både børn, unge og voksne at se den.

 

Derfor opfordrer politiet endnu engang til, at man ikke ser videoen, men hurtigst muligt får den slettet, hvis man har den liggende.

 

”Det er vigtigt, at vi taler med vores børn og unge om, hvad krænkende film og billeder er, og at de skal slettes og aldrig deles videre, hvis man får dem tilsendt,” siger chefen for Rigspolitiets Nationalt Forebyggelsescenter, Tenna Wilbert, og fortsætter:

”Både fordi det er ulovligt at dele, men i høj grad også fordi, det har forfærdelige konsekvenser for ofrene og deres nærmeste.”

 

Sigtelserne er fordelt på 9 af landets 12 politikredse:

 • Tre sigtelser i Sydøstjyllands politikreds – heraf én for § 136 stk. 2
 • Tre sigtelser i Midt- og Vestsjællands politikreds
 • To sigtelser i Fyns politikreds
 • Én sigtelse i Nordsjællands politikreds
 • Én sigtelse i Nordjyllands politikreds
 • Én sigtelse i Midt- og Vestjyllands politikreds – heraf én for §136 stk. 2
 • Én sigtelse i Sydsjællands- og Lolland Falsters politikreds
 • Én sigtelse i Københavns politikreds
 • Én sigtelse i Københavns Vestegns politikreds

 

De mistænkte/sigtede er i aldersgruppen 13 – 69 år:

 • Seks er i alderen 13-18 år (heraf er 2 personer under 15 år, og det skal herfra vurderes om deres sager evt. skal i Ungdomskriminalitetsnævnet)
 • Tre er i alderen 22-36 år
 • Fem er i alderen 45-69 år

 

 

 

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…