Filmanmeldelse “UNDER THE SILVER LAKE”: Drøm, myter og virkelighed i LA

** 2 stjerner ud af 6

 

David Robert Mitchell er både instruktør og manuskriptforfatter på filmen UNDER THE SILVER LAKE. Den samme dobbeltfunktion har han haft på sine tidligere film ”The Myth of the American Sleepover” (2010) og ”It Follows” (2014).

 

Andrew Garfield spiller den altdominerende hovedrolle. Han er kendt fra dramafilmen ”The Social Network ”(2010) og har spillet rollen som Peter Parker/Spider-Man samt den pacifistiske Desmond Doss i den fremragende krigsfilm Hacksaw Ridge (2016)

 

Handling
Vi befinder os i Los Angeles, hvor Sam (Andrew Garfield) er installeret i et komfortabelt lejlighedskompleks. Problemet er ”bare”, at han er arbejdsløs og tilsyneladende uden initiativ til at finde sig et job. Med det resultat, at han er bagud med huslejen og står for at blive sat på gaden. Bilen får han heller ikke betalt sine afdrag på.

 

Fra sin altan ser han en dag en smuk kvinde i ejendommens svømmepøl. Hun bemærker, at han belurer hende, og selv om han skammer sig over hendes opdagelse, virker hun så dragende på ham, at han opsøger hende efterfølgende. Sarah (Riley Keough), som hun hedder, inviterer ham indenfor, og Sam finder hende så fascinerende, at han næsten ikke kan vente med at se hende allerede den næste dag.

 I stedet for Sarah møder han imidlertid en tom / tømt lejlighed, lige bortset fra en efterladt skotøjsæske, hvori han finder et foto af Sarah.   

 

Sam fornemmer, der er noget galt, og går i gang med at søge efter skønheden. Jagten på den forsvundne kvinde bringer ham i forbindelse med den ene gåde efter den anden: En hundedræber, en omvandrende prærieulv, en bortkommen milliardær, et håndlavet magasin ”Under the Silver Lake” udgivet af en særling med en samling af bl.a. masker, kryptiske beskeder og koder, kvinder, der dukker op i forskellige forklædninger, en tiggerkonge m.m.

 

Sam bliver stadig mere overbevist om, at det nærliggende Silver Lake reservoir gemmer på en hemmelighed og forfølger som en anden detektiv det mindste spor.

  Hvordan hænger mysteriet sammen, og er Sarah død? Eller vil det lykkes ham at få kontakt til hende igen?

 

Filmen stritter i alle retninger

Hvis handlingsreferatet lyder mystisk, så er det fordi filmen stritter i alle retninger. Selv en velspillende Andrew Garfield kan ikke kitte en film sammen, der sætter sig imellem alt for mange stole.

 

Omvendt kan det være de helt forkerte øjne, der fælder denne dom, og da det er sjældent, at tommelen bliver vendt så meget nedad, skal instruktøren have lov til at få det sidste ord:

 

Læs også
Ny film: At være bøsse – og danser – i Georgien  

”Under the Silver Lake” er min egen version af historien om Los
Angeles, en historie som efter min mening bedst fortælles med detektivgenren som linse (…) Det er en verden af solbeskinnede swimmingpools, mørke skygger, hemmelige gyder, uskyldige debutanter, mystiske mord – alt sammen ikoniske billeder af en by bygget på drømme og film (…) Los Angeles er en blanding af skønhed og rædsel, af ekstrem rigdom og det modsatte (…)

 

Filmelskere vil finde adskillige åbenlyse og mere obskure henvisninger til tidligere klassikere. ”  

 

Til disse hører David Lynchs Mulholland Dr. og Alfred Hitchcocks Vertigo

 

Hvis instruktørens programerklæring appellerer, så er ”Under the Silver Lake” måske alligevel en biftur værd….  

Længde: 140 minutter

  • Medvirkende: Andrew Garfield, Riley Keough, Zosia Manet m.fl.  
  • Instruktør: David Robert Mitchell
  • Manus: David Robert Mitchell
  • Censur: 15 år
  • Premieredato: Torsdag d. 3.1

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…