Filmanmeldelse GLASS: Superhelte og -skurke på slap line

**** 4 stjerner ud af 6

 

  1. Night Shyamalan (født 1970) er amerikansk filminstruktør af indisk oprindelse.  Han er kendt for gyserfilm som Den sjette sans (1999), hans gennembrudsfilm, og The Village (2004). Nu er han aktuel med ”Glass”, der er den tredje og sidste del af den såkaldte Eastrail 177 Trilogy. Trilogien består derudover af Unbreakable(2000) og Split(2016).

 

Alle tre film har David Dunn som gennemgående figur, og han bliver spillet af Bruce Willis. Dunn har været fodboldspiller, men arbejder nu som sikkerhedsvagt – og så har han overmenneskelige evner. Han er hovedperson i ”Unbreakable” og igen i ”Glass”, der genremæssigt kan placeres som en blanding af horror, superhelt-tegneserie, science fiction og psykologisk thriller-drama.   

 

Handling
Efter slutningen på “Split” er David Dunn (Bruce Willis) på jagt efter Dyret (James McAvoy). Et voldsomt sammenstød fører dem begge i hænderne på en psykiatrisk ekspert – og den tilsyneladende helt apatiske kørestolsbruger Elijah Price (Samuel L. Jackson), der er indlagt på det samme hospital, hvortil Dunn og Dyret bliver bragt. Elijah går under navnet mr. Glass og skal komme til at få afgørende betydning for kampen mellem de gode og onde kræfter.  

 

”Glass” er ret underholdende

Ind i tegneserieuniverset indskriver sig store temaer såsom kærlighedens betydning, forældres vidtrækkende indflydelse på deres børn, svigt, skyld og ansvar. Ud over selvfølgelig den evige kamp mellem det gode og det onde, der ikke kun udspiller sig i sammenstødene mellem helt og skurk, men også i det enkelte menneske.  

 

Der er godt gang i gysereffekterne, som ikke mindst lydsiden føjer til. Instruktøren kender og kan sit håndværk. Og når man én gang for alle har accepteret den konstruerede verden og de konstante brud på det forventelige og sandsynlige, er ”Glass” ret underholdende. Dels på grund af fine skuespilpræstationer i de tre hovedroller, dels fordi det gang på gang lykkes manus at overraske.
  Lige når en gåde er løst, og brikkerne endelig synes at være faldet på plads, viser puslespillet sig at forestille noget ganske andet.

 

Længde: 129 minutter

  • Medvirkende: Bruce Willis, James McAvoy, Samuel L. Jackson m.fl.
  • Instruktør: M. Night Shyamalan
  • Manus: M. Night Shyamalan
  • Censur: 15 år
  • Premieredato: torsdag d. 17.1.19

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…