“DESTROYER”: tæt på at være fremragende med blændende Nicole Kidman

***** 5 stjerner ud af 6

 

Der går et stykke tid, før det bliver klart, at den alkoholiserede og hærgede kvinde, lærredet blænder op for, er Nicole Kidman.  Den smukke skuespillerinde kendt fra bl.a. ”The Peacemaker” (1997), ”Eyes Wide Shut” (1999), ”The Hours” (2002) og Lars von Triers ”Dogville” (2003) er næsten ukendelig.  

 

Instruktøren, der står bag Kidmans forvandling fra skønhed til vrag, hedder Karyn Kusama.  Så det er altså en kvindelig instruktør, der trækker i trådene i en usædvanligt rå og voldelig film – uden at tillægsordene i denne ombæring skal forstås negativt. Handling, tematik og personportrættering legitimerer voldsadfærden i DESTROYER.

 

Kusama er født i 1968 og har bl.a. instrueret The Invitation (2015) og Girlfight (2000) – og efter denne film rykker hendes navn tæt på sværvægterklassen inden for instruktørprofessionen.     

 

Handling
Erin Bell (Nicole Kidman) er ansat som efterforsker i Los Angeles Police Department. Som ganske ung betjent har hun arbejdet som undercoveragent i en kriminel bande. En mission, der kommer til at trække dybe og traumatiske spor i hendes tilværelse.  

 

17 år efter opgavens afslutning dukker bandens leder Silas (Toby Kebbell) lige pludselig op igen. På grund af fortidens synder bliver Erin presset til at opsøge de tilbageværende bandemedlemmer og den kriminelle underverden. I denne proces undgår hun ikke at blive konfronteret med de valg, hun har truffet i løbet af sit liv – valg, der ikke mere kan holdes under låg eller bortforklares.  

 

Et gennemkomponeret værk uden løse ender

”Destroyer” placerer sig inden for flere genrer: Politifilm, krimi, thriller, men også et nuanceret psykologisk drama.

 

Dialogerne er blottet for den typiske Hollywood-sentimentalitet, og krydsklipningen mellem nutidssporet og tilbageblikkene til tiden for undercover-opgaven afdækker skridt for skridt, hvilke kræfter der driver Erin til at begå grænseoverskridende og selvdestruktive handlinger.

 

Titlen ’Destroyer’ sigter iflg. instruktøren efter at afdække alle former for ’destroyers’ i form af penge, grådighed m.m.  Adskillige temaer er i spil (kærlighed, hævn, svigt, fornægtelse), men hovedtemaet er det personlige ansvar, og budskabet det såre væsentlige, at i sidste instans er det op til den enkelte at tage ansvaret for sine handlinger.

 

Filmen tangerer det fremragende, og ikke kun på grund af Nicole Kidmans blændende rolledækning af Erin Bell-figuren, men fordi manus og fortælleteknik hele tiden byder på overraskelser. Uden at efterlade en eneste løs ende.

 

Læs også
Ny film: Hollywood med Tarantino-briller – vold og humor

Det er godt gået!

 

Længde: 120 minutter

  • Medvirkende: Nicole Kidman, Toby Kebbell, Tatiana Maslany, Sebastian Stan m. fl.
  • Instruktør: Karyn Kusama
  • Manus: Phil Hay & Matt Manfredi
  • Censur: 15 år
  • Premieredato: Torsdag d.3. januar

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…