Erdogan truer Europa med ny flygtningestrøm og gør Trump til grin

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan holdt torsdag en flammende krigerisk tale til sine landsmænd fra sit luksuspalads i Ankara.

 

Her gav han den som stærk mand i forhold til Syrien. Han nedgjorde EU. Og han hev tæppet væk under præsident Trumps påstand om, at der nu var skabt en varig våbenhvile i det nordøstlige Syrien.

 

Samtidig truede han EU-landene med igen at åbne for en massiv flygtningestrøm til Europa. Tyrkiet bidrog til en opbremsning i denne strøm til Europa, da man forhindrede syrere og andre i at rejse gennem Tyrkiet og videre mod Europa.

 

Erdogan gjorde Trump til grin, og han forsøgte at true europæerne til at makke ret.

 

Som den tyrkiske præsident stod og råbte ind i mikrofonen, kunne han ligne en mand med storhedsvanvid. Det er han også. Men man skal ikke tage fejl.

 

Han ved, hvad han gør.

 

Derfor kommer Erdogans udfald

Erdogan ved for det første, at mange tyrkere kan lide, at han kommer med drabelige udfald mod Europa og USA. Det kan mobilisere en større opbakning fra befolkningen. Og den har han brug for.

 

Hans nederlag ved kommunalvalgene i de to storbyer Istanbul og Ankara var en klar advarsel om, at hans position i befolkningen var svækket. Det skal opgøret med kurderne i Syrien og den voldsomme retorik mod Vesten nu rette op på.

 

For det andet vil han lægge pres på både USA og EU, så de accepterer, at Tyrkiet farer hårdt frem i Nordsyrien.

 

”Når vi åbner for flygtningestrømmen, skælver de”

Erdogans tale var blandt andet et svar på, at EU-Parlamentet torsdag fordømte den tyrkiske offensiv i Syrien i skarpe vendinger.

 

Parlamentet kaldte den tyrkiske fremfærd for et brud på international ret, der havde ført til fordrivelse af 300.000 mennesker. En række parlamentarikere krævede ”målrettede sanktioner” mod de repræsentanter for den tyrkiske regering, der havde ansvaret for krænkelserne af menneskerettighederne.

 

Man truede med at stoppe Tyrkiets handelsfordele på landbrugsområdet og udskyde den planlagte toldunion mellem EU og Tyrkiet.

 

Så gik Erdogan helt amok. Over for sine tilhængere tordnede han mod EU:

 

”Når vi siger, at vi åbner portene (for flygtningestrømmen, red.), begynder de at skælve (…) Denne dag kommer på et tidspunkt, og så kan I få lov til at modtage hundrede tusinder af mennesker.”

 

Sveden springer frem

Ingen kan sige med sikkerhed, om Erdogan kunne finde på at gøre alvor af sin trussel om at åbne for en ny stor flygtningestrøm til Europa.

 

Men bare tanken om, at det kunne ske, får sveden til at springe frem hos de europæiske ledere. Resultatet kunne blive et nyt asylkaos.

 

Dette udnytter Erdogan til at håne EU og forsøge at skræmme det fra at gennemføre nye stramninger, der rammer Tyrkiet.

 

En loppe, der gør

Specielt hidser Erdogan sig meget op over den tyske socialdemokratiske udenrigsminister Heiko Maas.  Han betragter Maas som en loppe, der gør: Masser af belærende ord, men ingen handlekraft. Det udløser foragt i Ankara.

 

Sprogbrugen over for Maas er således særdeles grov. Erdogan har kaldt ham ”en politisk dilettant”. Og da Maas bebudede, at han ville besøge Tyrkiet lørdag, tweetede den tyrkiske udenrigsminister Cavusoglu tilbage:

 

”Du er altid velkommen. Men ikke med hævet pegefinger. Den, der vil belære Tyrkiet, må regne med at få et svar af samme skuffe.”

 

Erdogan har et skarpt blik for europæiske politikere, der kommer med tomme trusler. Han ved, at det ofte er tilfældet med det store Tyskland, som er så frygtelig bange for at bruge magt. Og det udnytter han hæmningsløst.

 

Trump er trængt

Samtidig har Erdogan gennemskuet, at USA’s præsident Trump har fået malet sig selv op i en krog i forhold til Nordsyrien.

 

Trump har trukket USA ud af konfliktområdet i et forsøg på at score points hos de amerikanske vælgere i den kommende præsidentvalgkamp.

 

Men dermed har han givet Putin i Rusland, Erdogan i Tyrkiet, Assad i Syrien og det iranske præstestyre mulighed for at sætte sig på magten i Syrien.

 

Samtidig har han fuldstændig ladet kurderne i stikken, der har kæmpet så hårdt og så dygtigt mod Islamisk Stat i området.

 

Det er han ikke så stolt ved. Og derfor har han nu behov for at fortælle, at freden er sikret i Nordsyrien – der er ingen grund til at være bekymret.

 

Trump erklærer, at den midlertidige våbenhvile i Nordsyrien nu bliver permanent. Han siger sågar, at situationen er så stabil, at USA vil ophæve de sanktioner, som man har gennemført mod Tyrkiet.

 

Ikke noget kønt syn

Erdogan ser med rette dette som et amerikansk svaghedstegn, og det er han hurtig til at udnytte. Han sender nye krigeriske trusler mod kurderne og deres YPG-milits, som man i Tyrkiet kalder ”terrorister”.

 

Fra den tyrkiske præsident lyder det således:

 

”Hvis denne terrororganisation fortsat generer vores land fra disse regioner (i Nordsyrien, red.), så vil vi også her fortsat gennemføre vores planer om en offensiv.”

 

Dermed trodser Erdogan USA – og han hævder sågar, at USA har givet ham en skriftlig garanti for, at alle ”terrorister” har forladt dette grænseområde.

 

Den islamistiske tyrkiske præsident udstiller EU’s svaghed og gør Trump med hans fejlagtige strategi til grin.

 

Det er ikke noget kønt syn.

 

https://www.bild.de/politik/ausland/politik-ausland/tuerkei-nach-kritik-an-syrien-offensive-droht-erdogan-mit-hundert-tausenden-flue-65576982.bild.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…