EP-valget har cementeret Matteo Salvinis position som capo di tutti capi i Italien!

Foto: Instergram

Efter valget til Europa Parlamentet hedder den italienske premierminister fortsat Giuseppe Conte. Den partiløse og politisk uerfarne juraprofessor Conti er dog ikke den egentlige boss i Italien. Den regering, han formelt leder, består efter parlamentsvalget i 2018 af medlemmer af den såkaldte 5Stjernebevægelse, grundlagt af den populære komiker Beppo Grillo og med Luigi Di Maio som landets ene vicepremierminister, og af partiet Lega (tidligere Lega Nord) med partiets stærke leder, Matteo Salvini, som den anden vicepremierminister. Salvini kaldes også Il Capitano.

 

Regeringssamarbejde med 5Stjernebevægelsen

Valget til Europa Parlamentet vil ikke umiddelbart ændre noget i italiensk politik. Salvinis parti – La Liga – vi fortsat presse på med en dagsorden om størst mulig autonomi for Italien i forhold til Bruxelles. Herefter er skattetemaet højt prioriteret. Liga vil holde fast i regeringsgrundlaget, der taler om det ubetingede behov for reduktion i skattebyrden. Partiets restriktive holdning til indvandring er uændret.

 

Der har været spekulationer om den øgede tilslutning til Liga og svækkelsen af 5Stjernebevægelsen ville ændre noget ved regeringssamarbejdet. Liga er gået fra omkring 6 pct. ved sidste EP-valg i 2014 over 15,5 pct. pct. ved parlamentsvalget i 2018 til nu 34,33 pct. af stemmerne. Regeringspartneren, 5Stjernebevægelsen, der havde tilslutning fra 32.5 pct.  pct. ved parlamentsvalget fik kun 17,07 pct. ved EP-valget.

 

Berlusconi i Europa Parlamentet

På den italienske højrefløj opnåede Berlusconis parti, Forza Italia 8,79 pct. og selvom det er en klar tilbagegang fra sidste EP-valg, vil det formentlig betyde, at Silvio Berlusconi kan slutte sin karriere i Europa Parlamentet.

 

Højrepartiet Fratelli d’Italia, der er en konkurrent til Forza Italia, fik en fremgang til 6,46 pct. og bliver også repræsenteret i EP.

 

Det socialdemokratiske parti, PD, fik 22,7 pct. af stemmerne.

 

Den italienske regering kaldes populistisk, men den er mere end det. 5Stjernebevægelsen må betegnes som et parti, der især i sociale spørgsmål kan placeres til venstre for midten og desuden er EU-kritisk, mens det mere ideologisk orienterede, ligeledes EU-kritiske Lega, der også håndhæver en stram indvandringspolitik og desuden er stærkt pro-israelsk, kan placeres i en tilsvarende position på højre side af det politiske spektrum.

 

Matteo Salvini erfaren EU-parlamentariker

For fem år siden var Matteo Salvini netop blevet genvalgt som italiensk medlem af Europa-Parlamentet og var netop blevet valgt til leder af det, der dengang hed Lega Nord. Partiet havde dengang som mærkesag at skille Italiens industrielle nord fra resten af ​​landet.

 

I sin ungdom var Salvini, der voksede op i Milano i en mellemklassefamilie, stærkt venstreorienteret, men han skiftede holdning: ​​I 2014 markerede Salvini som ny leder af Lega en ny og mere nationalistisk dagsorden.

 

Nu er den 46-årige Matteo Salvini den mest magtfulde politiker i Italien. – Capo di tutti capi! Tidligere tiders kritik af Syditalien er afløst af en voldsom afvisning af indvandrere, muslimer og andre uønskede mindretal. På den måde er ligaen blevet den mest indflydelsesrige højrefløj i landet, der har kannibaliseret på det traditionelle center-højre, herunder Silvio Berlusconis Forza Italia.

 

Italien først!

Som præsident Donald Trump, Viktor Orban og andre ultranationalister lover Salvini at sætte “italienerne først”, og han raser mod trangen i Bruxelles til at diktere kursen i medlemsstaterne.

 

Ved EU-Parlamentsvalget den 26. maj, har Salvinis parti, Lega, og en konstellation af andre højre og euroskeptiske partier fået en betydelige fremgang. VCnterhøjre-gruppen, EPP, og den centervenstre-gruppe, S&D (Det progressive forbund af Socialdemokrater) har dermed ikke længere tilsammen majoriteten i Europa Parlamentet.

 

Matteo Salvini, der hidtil i EU-Parlamentet har været medlem af ENF-gruppen (Europe of Nations and Freedom), har positioneret sig som leder af Europas yderste højre, og der lægges ikke skjul på, at sigtet er at øve afgørende indflydelse på de parlamentariske processer i EU. Frankrigs Rassemblement National, Alternativet for Tyskland, Dansk Folkeparti, Sande Finner og Frihedspartiet (FPÖ) i Østrig er allerede medlemmer af koalitionen, og flere vil komme.

 

EPP skal tvinges til at bidrage til at EU ændres indefra

I modsætning til tidligere, vil disse partier ikke ivre for at forlade EU. Læren af Brexit er, at utidig snak om at forlade EU og opgive euroen, skræmmer folk. Nu hedder mantraet, at EU skal revideres indefra.

 

Matteo Salvini er tæt på den ungarske premierminister, Viktor Orban, hvis herskende Fidesz-parti er blevet midlertidigt suspenderet fra centerhøjre-gruppen, EPP.

 

Salvini lægger ikke skjul på, at han ser Marine Le Pen og Orban som mulige partnere, og han har sagt, at han håbede, at EPP fremover ville samarbejde med højrepartierne og ikke med socialisterne, som EPP har gjort hidtil.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…