I kølvandet på det fornyligt stedfundne kommunalvalg i Ungarn d. 13. oktober i år er der grund til at gå en vis Gergely Karácsony, der erobrede overborgmesterposten i Budapest, nærmere efter i sømmene. Han kan blive en væsentlig og farlig modspiller til den siddende premierminister Viktor Orbán og derved komme til at spille en betydelig rolle i ungarnsk og i sidste ende europæisk politik.
Den hidtil i udlandet totalt ukendte Karácsony repræsenterer tydeligvis anti-Orbánlejren i ungarnsk politik, og dermed er han blevet mediernes kæledægge. Det Journalistiske Venstreparti inklusive en række statsejede TV-stationer jubler hæmningsløst over hans valgsejr, for ud over den tidligere italienske indenrigsminister Matteo Salvini, den nationalkonservative polske partileder Jaroslaw Kaczýnski og længere vestpå den britiske premierminister Boris Johnson har vel ingen anden europæisk politiker i den senere tid været udsat for sådanne uhæmmede angreb i medierne som netop Viktor Orbán. Han bør huskes som dén vestlige statsmand, der modigt stod forrest, da det i 2016 gjaldt om at få stoppet den illegale mellemøstlige og senere afrikanske flygtningestrøm gennem Balkan gennem en skrap grænsekontrol.
Karácsonys sejr blev fremstillet som overvældende – ”fake news” som så ofte i de selvsamme medier – for sejren beløb sig til sølle 50,1% af stemmerne. Derimod fik modkandidaten, den siddende overborgmester Istvan Tarlós, medlem af Orbáns konservative ”Fidesz”-parti, som allerede i to perioder havde besat borgmesterstolen, 44,1%.
Det er vel også værd at huske på, at ”Fidesz”, der har haft regeringsmagten i Ungarn siden 2010, ved samme kommunalvalg havde en fremgang på 100.000 stemmer i forhold til Europavalget i maj måned og dermed på landsplan vandt et absolut omend ret beskedent flertal. Til gengæld mistede oppositionen – igen sammenlignet med Europavalget – hele 300.000 stemmer, så at talen om en sejr er igen rene ”fake news”.
Gergely Karácsony, der kommer fra det lillebitte liberale miljøparti ”Dialog for Ungarn”, blev opstillet som fælleskandidaten for en koalition af flere oppositionspartier. Denne bestod af hans eget parti og flere partier på højre og venstrefløjen, bl.a. ”Ungarns socialistiske Parti”, det højreekstreme Jobbik-parti og flere mindre liberale partier. Ved sidste parlamentsvalg i 2018 fik socialisterne 11.9% af de afgivne stemmer, Jobbik 19% og Karácsonys parti ”Dialog for Ungarn” knap nok 1%.
Valgets 44-årige sejrherre, Gergely Karácsony, var en ukendt størrelse for blot nogle år siden, og ét af hans aktuelle problemer er, at hans grønne miljøparti stadigvæk har så få vælgere, at partiet mangler en fasttømret organisation. Men valgsejren i Budapest er uomtvistelig. I sin første tale i valgnatten talte Karácsony da også om en ”historisk sejr for Budapest”. Hermed kunne byens borgere ”begynde at generobre byen, der havde været i Orbán-regerings magt“. Han lovede endvidere både at føre hovedstaden ind i det 21. årh. og ”ind i Europas centrum, ”hvor byen altid har hørt til”. Det nye bystyre – og her følger så en række klichéer – vil arbejde på at at gøre Budapest til en ”transparent, solidarisk og grøn by”.
Og endelig tilføjede Karácsony et løfte, der er fuld af politisk sprængstof, nemlig at den samlede opposition er et forvarsel om dén forvandling, som hele landet venter på. Dette er en ordentlig mundfuld, når man betænker, at i hele provinsen og i landkommunerne er det stadigvæk ”Fidesz”-partiet, der har et komfortabelt flertal.
Men endnu vigtigere er det at fastholde, at den lovede forvandling af det politiske landskab også indebærer et klassisk socialistisk program, som Karácsony totalt underspillede i valgkampen. Dert drejer sig bl.a. om at indføre et offentligt finansieret huslejetilskud og en statslig dikteret mindsteløn samt et krav om straf i form af store bøder for at lade boliger stå tomme.
Den 44-årige, yderst fotogene Karácsony er sociolog og har 2004-12 undervist i faget statsvidenskab ved to universiteter i Budapest. Indimellem har han været rådgiver for to socialistiske(!) premierministre, Péter Medgyessy og Ferenc Gyurcsány. I 2009 blev han medlem af et netop grundlagt miljøparti ”Politik kan være anderledes” og ledede partiets kampagne op til parlamentsvalget i 2010. Partiet fik 5,3% af de afgivne stemmer, men er senere blevet splittet op i en række småpartier, bl.a. netop Karácsonys ”Dialog for Ungarn”.
Ved et flg. kommunalvalg stillede den smidige for ikke at sige opportunistiske Karácsony op for et sammelbækken af liberale småpartier og blev valgt til viceborgmester for perioden 2014-19 i ét af Budapests mange distrikter. Dermed var vejen jævnet for kommunalvalget i år.
Mens den nye overborgmester udadtil prædiker en klassisk og populistisk klimapolitik, kan han ideologisk set blive en farlig modspiller for Viktor Orbán. Som en sådan er han da også blevet fremhævet, ja fejret i medierne, der totalt har ignoreret, at valgsejren tildels også skyldes støtte fra det yderliggående tildels antisemitiske Jobbik-parti, hvis tilhængere elsker at optræde i uniformer, der vækker minder om Hitlertyskland.
Det må også anses for tvivlsomt, at samarbejdet mellem de oppositionspartier, der har støttet Karácsonys kandidatur, og som afdækker hele det politiske spektrum, vil holde sammen i en længere periode.
Endelig må man heller ikke glemme, at der er tale om et kommunalvalg og ”Fidesz” stadigvæk dominerer i en række byer, i provinsbyerne og i landområderne. Det er Viktor Orbán, der også fremover dominerer den nationale politik og stadigvæk er Ungarns betydeligste politiske personlighed – og dette bør vi være taknemlige for.
Men pas på ulven i fåreklæder!