Filmanmeldelse: En kvinde med en mission  

***** 5 stjerner ud af 6

 

Instruktøren Benedikt Erlingsson er fra Island.  I 2013 spillefilmsdebuterede han med ”Om heste og mænd”, der foregår i et lille islandsk samfund, og nu er han tilbage med endnu en kærlighedserklæring til sit land i KVINDE PÅ KRIGSSTIEN.
  Island og det islandske folk danner atter rammen om begivenhedsforløbet, i denne ombæring med globalt perspektiv.

 

Handling

Hovedpersonen Halla (Halldóra Geirharðsdóttir) er en kvinde tæt på de 50. På overfladen en velfungerende borger og vellidt korleder, men hun skjuler en hemmelighed for omverdenen: At hun ene kvinde er gået i krig mod den islandske sværindustri, der truer med at ødelægge naturen. Lidt hjælp bliver dog leveret af en embedsmand med adgang til relevante informationer.

 

  Det er synd at sige, at Halla har kraftige våben til sin rådighed. Men det behøver hun heller ikke. Bue og pil rækker til at ødelægge den lokale strømforsyning, der bl.a. leverer el til en nærliggende aluminiumsfabrik. I flere omgange har hun haft held med sin sabotage.

 

  Myndighederne er helt oppe på tæerne for at fange den skyldige og tager det tunge skyts i brug: Masser af politi suppleret med helikoptere og droner.

 

  Så kan Halla til trods for al snarrådighed og fysisk topform blive ved med at holde sin hemmelige identitet skjult? Og hvordan tegner fremtiden sig for hendes mission, da hun får at vide, at venteperioden for adoption er forbi, og hun er blevet godkendt som adoptivmor for en lille ukrainsk pige?  

 

En meget speciel og original film

Genremæssigt placerer filmen sig på flere stole: Et psykologisk drama, en thriller, en komedie – med indflettede surrealistiske indslag. Således optræder musikken direkte i filmen i form af et islandsk tremandsorkester og en kvindelig, ukrainsk kortrio iklædt folkedragter, der kontinuerligt dukker op på Hallas vej – og det hvad enten hun er ude på fjeldet eller oppe på et tag for at kaste flyveblade ud. Indirekte via instrumenter og vidt forskellige klange og melodier kommenterer de på Hallas færden og angiver stemningen. Det lyder vanvittigt, men fungerer i sammenhængen.

 

”Kvinde på krigsstien” er en meget speciel og original film, der hele tiden balancerer mellem det dybt seriøse og tragiske og den rene komik, mellem det realistiske og det surrealistiske.  

 

 Slutningen er åben, og jeg er i skrivende stund ude af stand til at afgøre, om det valg er godt eller skidt.  

 

Under alle omstændigheder er instruktøren Benedikt Erlingsson et navn, der skal holdes øje med i fremtiden.

 

Længde: 101 minutter

  • Medvirkende: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson m.fl.
  • Instruktør: Benedikt Erlingsson    
  • Manus: Benedikt Erlingsson og Ólafur Egilsson   
  • Premieredato: torsdag d. 23.5.19                                                                                         

     

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…