Elever klædt ud som IS-terrorister og gidsler, der skal halshugges, forarger – det samme gør mexicanere og indianere

Maps

Tre elever klædt ud som IS-terrorister og tre elever klædt ud i orange fangedragter, som gidsler, der skal halshugges.

 

I fredags var det sidste skoledag med tradition for udklædning, men på Vorrevangskolen i Aarhus gik en gruppe drenge efter rektors og mange andres mening lidt for vidt med deres Islamisk Stat udklædning.

 

Et foto, der er lagt ud på en profil, viser, hvordan drengene har stillet sig op med de tre gidsler iført Islamisk Stats orange fangedragter foran de tre IS-terrorister.

 

Scenen er som taget ud af mange af de halshugningsvideoer, som Islamisk Stat har lagt ud på nettet.

 

 

Skolelederen greb ind og fik fjernet billedet

Billedet er nu fjernet fra den pågældende profil, efter at BT kontaktede skolelederen for at få en kommentar til udklædningen.

 

”Det tager jeg stærkt afstand fra,” understreger skoleleder Søren Skalkhøj Petersen, som ifølge BT virkede både overrasket og chokeret.

 

Søren Skalhøj Petersen oplyser, at skolen fremover vil være opmærksom på, at eleverne klæder sig sobert ud, og på BT’s spørgsmål om, hvorvidt skolen nu vil lave en kodeks for udklædning, svarer skolelederen:

 

”Det kan du være hundrede procent sikker på!”

 

Efter opfordring fra skolen er fotoet nu blevet fjernet fra nettet. Billedet her er et printscreen, medens det endnu var på nettet.

 

Indianere og mexicanere vakte også forargelse

Da gik heller ikke upåagtet hen, da jurastudiet på Københavns Universitet ved studiestart sidste år havde arrangeret et udklædningstema.

 

Således skulle de studerende være klædt ud inden for kategorierne indianer, ghetto, mexicaner, white trash og church camp, skriver Berlingske Tidende.

 

Men den gik ikke. Tre nye studerende klagede. De fandt arrangementet racistisk, så for ikke at krænke nogens identitet, ændrede fakultetets ledelse kategorierne til det vilde vesten, hip-hop, hattefest, trailer park og sommerlejr.

 

Den hvide mands magtstruktur

Afroamerikaneren Lesley-Ann Brown er en forfatter, som har slået sig ned i Danmark, og hun finder udklædningsfester problematiske:

 

”Det minder om den historiske magtdynamik, hvor dem med magten har dehumaniseret farvede og sorte for at opretholde en hvid magtstruktur. Udklædningsfester reproducerer de stereotyper, også selvom det ikke er intentionen,” siger hun til Berlingske Tidende.

 

Så ved vi det, hvis vi skulle få den racistiske ide at klæde os ud som andet end hvide mænd og kvinder.

 

Og så blev en revyplakat erklæret racistisk

På Kerteminderevyen sidste år havde man ikke haft hverken den historiske magtdynamik i tankerne, og man havde heller ikke forestillet sig, at revyens plakat bidrog til at opretholde en hvid magtstruktur.

 

Men knap var plakaten blevet trykt, førend beskyldninger om racisme føg i luften.

 

På plakaten fremstår Farshad Kholgi som en sort neger med bananskørt i bedste Josephine Baker stil, Kim Hammelsvang er blevet til en gul kineser med langt hængende snoet skæg, Trine Gadeberg er fortsat hvid, medens Maria Mondrup er blevet forvandlet til en indianer-squaw.

 

Tres personer underskrev protest

Plakaten vakte forargelse, og tres personer underskrev en samlet henvendelse til revyens sponsorer, som de opfordrede til at boykotte revyen på grund den racisme, der ifølge underskriverne fremgår af plakaten.

 

”Kerteminderevyen præsenterer udpræget racistiske stereotype som ”redface” og ”blackface,” hed det blandt andet i brevet ifølge Fyens.dk.

 

Revydirektør Mads Nørby tog det dog helt roligt.

 

”Men jeg opfatter det som en alvorlig ting at blive kaldt racist, så før pressionsbrevet blev sendt ud, skrev jeg til alle sponsorerne med plakaten og har fået hundrede procents opbakning fra alle,« sagde revydirektøren dengang til Berlingske.

 

Ingen blev i øvrigt hængt ud i revyen, der var på minoriteternes side, men for racistråbere er alle katte som bekendt grå.

 

Læs også:

https://www.bt.dk/samfund/elever-forarger-klaedt-ud-som-islamisk-stat

 

https://www.berlingske.dk/samfund/ku-kritiseres-for-at-skride-ind-over-for-indianer-og-mexicaner-udklaedning

 

https://www.berlingske.dk/kultur/revy-anklages-for-racisme-paa-aarets-plakat

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…