DF og LA til indvandrere: Vil du bo i Danmark skal du lære dansk – vil du ikke det, skal du selv betale for en tolk

Arkivfoto: Steen Raaschou

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil skærpe og udvide reglerne for brugerbetaling for tolkebistand.

 

Udlændinge, der har boet mere end tre år i Danmark, skal selv betale, hvis de har brug for en tolk.

 

I dag gælder denne regel kun på visse områder.

 

Men reglen skal gælde overalt i samfundet. Det mener Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

 

“Hvis man kommer til Danmark og gerne vil benytte vores velfærdsystem, og man ikke kan sproget, så er det vel rimeligt nok, at man selv betaler for det”, siger Dansk Folkepartis Martin Henriksen til Den Korte Avis.

“Vi er nødt til at komme væk fra den her barnepigestat og tilbage til et samfund, hvor den enkelte tager ansvar for sit eget liv”, siger Laura Lindahl fra Liberal Alliance til TV2.

 

Kravene vil betyde, at indvandrere, der ikke kan tale dansk, selv skal betale for både lægebesøg, samtaler i jobcenteret, samtaler på børnenes skoler og meget andet, siger Martin Henriksen.

Finansministeriet regner derfor nu på mulighederne for at udbrede tolkegebyret til ’større velfærdsområder’.

 

Siden 1. juli 2018 har der været et tolkegebyret i sundhedsvæsnet.

 

Denne eksisterende ordning har flere læger og politikere fra regionerne netop kritiseret. Flere er alvorligt bekymrede for patientsikkerheden, fordi patienter i stigende grad forsøger at undgå gebyret ved at bruge deres pårørende som tolke eller aflyse lægebesøg. (TV2)

 

Det samme frygter Dansk Socialrådgiverforening vil ske på deres område, hvis ordningen bliver udvidet.

 

“I og med at mange af de her borgere er omfattet af integrationsydelsen, som er meget lav, så vil de ikke kunne prioritere selv at skulle betale for tolkebistand. Vi ved, at den her målgruppe har svært ved at få deres økonomi til at hænge sammen”, siger Mads Bidstrup til TV2.

 

Eksplosiv vækst i udgifter til tolkning

I 2017 brugte kommunerne mere end 227 millioner kroner på tolke. Det er en stigning på 78 % siden 2014, viser tal, som TV 2 har fået fra Udbudsvagten.

 

“De penge skal betales. Hvis indvandrerne ikke selv betaler for deres tolkebistand, så ender regningen hos danske skatteydere. Når man har været i Danmark i tre år, så må man have fundet et arbejde, så man kan lære sproget og have penge til at betale. Arbejdsgiverne råber jo på arbejdskraft”, siger Martin Henriksen.

 

Socialdemokratiet stemte for tolkegebyret i sundhedsvæsenet, men de har endnu ikke taget stilling til, om de er for eller imod at udvide gebyret. Det vil de først beslutte sig, når der ligger et konkret udspil fra regeringen på bordet, oplyser partiet til TV 2.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…