Det skønne italien og deres dejlige mad

Det italienske køkken er blevet meget populært herhjemme. Det er især pizza, pasta (lasagne og pasta kødsovs) der hitter i Danmark og vi spiser det i store mængder. Der er dog en stor forskel på en ”meat-lover-pizza” fra dit pizzeria og Knorrs lasagne sammenlignet med den måde italienerne spiser deres mad.

Frisk og enkelt

Italiensk mad er som regel enkelt og nemt; få råvarer der er friske. F.eks. caprese, der er osten mozzarella sammen med tomat, olivenolie og en balsamico eddike.

Retter med pasta har som regel en fokus på pastaen, der altid er hjemmelavet. I Danmark får vi det i en stor portion som en del af et hovedmåltid, hvor vi f.eks. erstatter ris eller kartofler med pasta.

Typisk har de fleste italienske saucer en bund lavet på grønsagerne selleri, gulerødder og løg, som de kalder sofrito. Den danner også bund omkring deres Ragú alla Bolognese (som vi har lavet om til pasta med kødsovs). Vores variant laves på under 30 minutter hvorimod italienernes er en simreret der tager mange timer at lave.

Italienerne har også for vane at servere man enkle, små retter, de såkaldte antipasti. Det er en forret (oversat ”før pasta”), som f.eks. kan være carpaccio, bresaola eller ost.

Italiensk tilbehør

Udover de klassiske retter, så er især risotto og cannelloni populære. Den ene er lavet på ris og den anden er rullede lasagneplader med fyld.

Italienerne nyder også at bruge pesto, tapenader og gremolata til at pifte deres retter op med. Det kan f.eks. være en pasta der er vendt i pesto eller gremolata drysset ovenpå en osso buco ret.

 

Søde italienske retter

Italienerne kan andet end det salte køkken, de laver også lækre desserter. Især flødedesserten Panna Cotta, der er sprængfyldt med vanilje er sikkert hit.

De laver bl.a. også den lækre dessert tiramisu, der bl.a. består af espresso, kiks og mascarpone.

Masser af italienske opskrifter

Til sidst har vi et hav af forskellige italiensk inspirerede opskrifter her:

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…