Video: Betjent tævet af demonstranter – det ligner borgerkrig med gadekampe i Paris

PARIS: Som om det ikke var nok med de gule vestes demonstrationer hver lørdag, proklameres nu også onsdagene som kampdage.

 

Men nu har regeringen fået nok. I alt fald premierminister Edouard Philippe og i alt fald halvdelen af ministrene.

 

Ved den ottende demonstration på Champs Elysées i lørdags kom det til barske saammenstød mellem de demonstrerende og ordensmagten.

 

To gendarmer blev angrebet af en sværvægtsbokser Christophe Dettinger, og modtog flere kraftige hug. Han blev filmet under angrebene, og billederne blev lagt ud på nettet. Mandag morgen meldte han sig selv til politiet og kan nu imødese en retssag med krav om en fængselsstraf for overfaldet på tjenestemænd i funktion.

 

Premierministeren og politiets politiske chef, indenrigsminister Christophe Castaner er dødtrætte af de gule vestes aktioner. Hver gang de får et krav opfyldt, stiller de et nyt.

 

Det begyndte med krav om billigere benzin og diesel, og det imødekom præsident Macron efter en del tøven. Men så gik de talstærke, men uorganiserede demonstranter videre med nye krav, der stort ses kan sammenfattes som mere løn for mindre arbejde.

 

Premierminister Philippe har ikke mindst fået nok af de optøjer med rudeknusninger, plyndring af butikker og bilafbrændinger som følger med de godkendte demonstrationer. Han vil fremsætte en række lovforslag om strengere straffe til de bøller, der tror, at de kan lade hånt om lov og orden.

 

Det vil de ikke slippe godt fra, forsikrer Philippe. Over 1.000 er noteret og vil komme for retten

 

I de kommende uger

Men der er ingen tvivl  om, at det kommer til gadekampe både onsdag og lørdag. Medierne har allerede sidste lørdag fået de eftertragtede billeder af politibetjente, der slår på civile med deres stave.

 

Men medierne kommer vanskeligt uden om også at bringe billeder af sårede og kvæstede politifolk.

 

Den franske finansminister Bruno Le Maire beklager, at urolighederne koster kassen. Ikke mindst turismen lider tab, fordi afbestillingerne vælter ind til både 6-stjernede og 2-stjernede hoteller.

 

Og hvad siger præsident Emmanuel Macron så til den fortsatte ballade. Stort set ingenting. Han har i forvejen sår at slikke fra flere uheldige udtalelser. Han kom for skade at rose helten fra Verdun, marskal Philippe Petain, ved markering af 100 årets for våbenstilstanden i 1918, selv om franskmændene helst undgår at mindes ham. Han var chef for samarbejdsregeringen i Vichy og stod uden tysk pres for flere antisemitiske love, der efter razziaer sendte tusinder af franske jøder til Auschwitz og andre nazistiske udryddelseslejres gaskamre.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…