Det franske køkken er lig med livsnyderi

Vi har fået dette indlæg af Per Asmussen, madredaktør hos GastroFun.dk.

Mad og det gode liv hænger tæt sammen for franskmændene. Der er tradition om maden, og at være en livsnyder er en del af den franske mentalitet.

Det er takket være franskmændene, at vi har retter som coq au vin, confit de canard og creme brulee. Og det det franske køkken er i sandhed gastronomi i verdensklasse, hvilket blev cementeret, da det i 2010 og blev optaget på UUNESCO’s verdensarvsliste.

Friske råvarer og en kongelig herkomst

Den klassiske franske mad er i dag blevet en form for allemandseje, dog i udformning der ofte må siges at være en degradering fra den oprindelige. Færdiglavede produkter med eksempelvis sauce hollandaise og bechamel findes i de fleste danske supermarkeder. Men få mennesker laver dem selv. Dette kan i høj grad vække forargelse, særligt blandt den ældre generation af franskmænd. Og i endnu højere grad endda, da netop disse saucer også bliver betegnet som såkaldt ægte saucer

Simpelhed og kvalitet er grundstenen for meget fransk mad. Og når det kommer til at sikre smagen og kvaliteten, er det helt essentielt med de friske råvarer. Derfor køber mange franskmand dagligt ind til friske råvarer. Og dette kan mange mennesker lære noget af. Vores madoplevelser ville sikkert højnes, hvis vi i højere grad prøvede os ad med den franske mad. Moules frites, løgsuppe eller en bisque er forholdsvis simple nemme retter. Råvarerne skal bare være i orden. Eller prøv dig ad med klassisk franske bagværk som macaróns, eclairs, citrontærte og brioche.

Den franske kultur er bundet op på maden

Det franske køkken kommer fra en kongelig og adelig tradition for at servere kæmpemæssige festmåltider, nogle gange med 50 forskellige retter. Dette betød, at de kongelige franske kokke var nødt til at organisere opskrifterne. Disse blev derfor nedskrevet med den dertilhørende kulinariske etikette. På den måde kunne man i tiderne efter eftergøre maden præcist.

I nutiden hænger den særlige franske mentalitet tæt sammen med det franske køkken. Undervisningsministeriet i Frankrig har sågar nedsat regler for, hvordan børnene i folkeskolen skal introduceres til en kvalitetsbevidst, undersøgende samt kritisk mentalitet omkring maden og måltidet.

Franske Hovedretter

Confit de canard sous vide

Confit de canard sous vide

Se opskriften her.


Verdens bedste steaksandwich

Verdens bedste steak sandwich

Se opskriften her.


Coq au vin med kartoffelmos

Hanekylling - Coq au vin med kartoffelmos

Se opskriften her.


Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Se opskriften her.


Entrecote med rødvinssauce

Entrecote med rødvinssauce

Se opskriften her.


Moules frites

Moules frites

Se opskriften her.


Bouef Daube one-pot

Boeuf Daube one pot

Se opskriften her.


Confit de canard

Confit de canard

Se opskriften her.


Sous Vide Côte de Boeuf

Côte du Boeuf

Se opskriften her.


Brioche boller til burger

Brioche boller til burger

Se opskriften her.


Franske Saucer

5 franske grundsaucer

Hollandaise sauce

Se opskrifterne her.


Bearnaise

Bearnaise

Se opskriften her.


 Hollandaise Sauce

Hollandaise sauce

Se opskriften her.


Gastrik med palmesukker

Gastrik med palmesukker

Se opskriften her.


Sauce Mousseline

Sauce mousseline

Se opskriften her.


Glace af rødvin

Glace af rødvin

Se opskriften her.


Sauce Choron

Sauce Choron

Se opskriften her.


Franske Delitkatesser

Croque Madame

Croque madame

Se opskriften her.


Bagt camembert med honningperler

Bagt camembert

Se opskriften her.


Løgsuppe

Løgsuppe

Se opskriften her.


Crossaint

Crossaint

Se opskriften her.


Fransk brød

Fransk brød

Se opskriften her.


Franske Desserter

Fransk Citrontærte med brændt marengs

Fransk Citrontærte

Se opskriften her.


Eclairs

Eclairs

Se opskriften her.


Macarons

Macarons

Se opskriften her.


Creme Brûlée (Sous vide)

Creme brulee

Se opskriften her.


Fransk chokoladetærte

Fransk chokoladetærte

Se opskriften her.


Macarons med saltkaramel 

Macarons med saltkaramel

Se opskriften her.


Molleux au chocolat

Blødende chokoladekage

Se opskriften her.


Croquembouche

Croquembouche

Se opskriften her.


Macarons

Macarons

Se opskriften her.


Se flere opskrifter her:

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…