Der er noget mystisk ved Løkkes udlægning af begivenhederne i Venstre

Arkivfoto: Privat

Det vakte stor opsigt, da Venstres formand Lars Løkke Rasmussen søndag aften lagde en video op på sin facebookside.

 

Her argumenterede han for, at Venstres landsmøde burde rykkes frem, så det fandt sted inden Folketingets åbning 1. oktober i stedet for til november.

 

Løkke gav blandt andet følgende argument for at rykke landsmødet frem:

 

”Der er lige nu et alt for stort fokus på enkeltpersoner og arvefølgen i Venstres ledelse. Det gør os ukampdygtige som parti og skygger for Venstres politiske projekt. Det kan vi selvfølgelig i længden ikke være tjent med. Derfor må diskussionen bringes til konklusion hurtigst muligt, og det kan kun ske på et landsmøde.”

 

Løkke gjorde det samtidig klart, at han agtede at søge genvalg som formand på landsmødet og at søge opbakning til sin politiske linje.

 

Smart træk

Taktisk set var Løkkes video et smart træk. På tværs af de forskellige holdninger til opgøret i partiet, er der meget bred enighed om, at det vil være en god idé at fremrykke landsmødet.

 

Såvel Løkkes støtter som hans kritikere frygter, at det kan skade Venstre, hvis der går lang tid uden en afklaring i partiet.

 

Ved at gå ud med videoen høstede Løkke æren for forslaget om fremrykning af landsmødet – der kom også bifald fra hans kritikere i Venstre.

 

Samtidig opnåede han noget andet:

 

De mange mennesker, der måske ikke følger detaljeret med i de brogede begivenheder i Venstre, kunne meget nemt få det indtryk, at Løkke nu havde bredere opbakning i sit parti.

 

Men meget af denne opbakning gik alene på forslaget om at fremrykke landsmødet. Det blev så godt og grundigt blandet sammen med dem, der støtter Løkke som formand. Og Løkke vandt på denne sammenblanding.

 

Tager Løkke æren for noget, han ikke har æren for?

Nu er det imidlertid kommet frem, at forslaget om at fremrykke landsmødet kom fra fire regionsformænd i Venstre, inden Løkke fremlagde den samme idé i sin video.

 

Det var ikke en politisk opbakning til Løkke – vel snarest tværtimod. Men Løkke tog forslaget til indtægt i sin kamp for overlevelse.

 

Direkte adspurgt hævder Løkke, at han slet ikke kendte til forslaget fra regionsformændene, da han indspillede sin video, der blev produceret fredag i sidste uge og altså vist om søndagen.

 

Men der er noget mystisk ved Løkkes udlægning af begivenhederne. Spørgsmålet rejser sig: Tager han æren for noget, som han ikke fortjener æren for?

 

Fire regionsformænd sendte en mail til Løkke

Lørdag eftermiddag sendte de fire regionsformænd en mail til Løkke, hvor de nævnte tanken om at fremrykke landsmødet. De bad om at få en bekræftelse på, hvor mange stemmer i partiets hovedbestyrelse der skulle til for at kræve et ekstraordinært landsmøde.

 

Løkke bestrider, at han har set denne mail. Men Berlingske er i besiddelse af mailen, hvoraf det fremgår at den er sendt c.c. til Lars Løkke.

 

Løkke har efterfølgende givet den forklaring, at den mailadresse, som regionsformændene har sat på c.c., ikke er nogen direkte kanal til ham selv. Den slags mails bliver håndteret af partikontoret og specielt af partisekretær Claus Richter, lyder det.

 

Lars Løkke forklarer videre, at hans video om at fremrykke landsmødet allerede blev indspillet fredag, mens Claus Richter først modtog mailen fra regionsformændene om lørdagen.

 

Med andre ord: Løkke afviser, at han snuppede regionsformændenes idé for på en måde at bringe sig selv i offensiven.

 

 

Noget halter alvorligt ved Løkkes historie

Men der er noget, der halter alvorligt ved denne version.

 

De fire regionsformænd havde allerede om torsdagen kontakt til Richter, og her bad de om at få et telefonmøde med Løkke. Her ville de opfordre partiformanden til at fremrykke landsmødet.

 

Denne oplysning skulle få alle klokker til at ringe hos Claus Richter. Dermed stod det nemlig endegyldigt klart, at stærke kræfter i partiet arbejdede på at sætte Løkkes lederskab til debat og afstemning på et landsmøde.

 

Det virker helt utænkeligt, at Richter ikke hurtigt orienterede Løkke om, at noget så dramatisk var i gære. Hvorfor i alverden skulle han dog lade så stor en sag ligge, indtil henvendelsen kom frem i form af en mail?

 

Løkkes troværdighed på spil

Regionsformændenes varsling af, at de agtede at tvinge Løkke til et fremrykket landsmøde, var et meget alvorligt svaghedstegn for partiformanden. Men han forsøgte lynhurtigt at vende billedet ved selv at gå i offensiven med forslaget.

 

Spørgsmålet er så, om han gjorde vold på virkeligheden, da han fremstillede det som sin helt egen idé at fremskynde landsmødet.

 

Det er ikke en eller anden ligegyldig detalje.

 

Løkkes troværdighed er på spil.

 

https://www.berlingske.dk/politik/loekke-bestred-at-have-modtaget-omdiskuteret-mail-men-han-var-sat-c.c

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…