Den syriske regeringshær på vej for at hjælpe kurderne mod Tyrkiet – det kan betyde en enorm flygtningestrøm

Skærmprint/FoxTV/Youtube

En ny dramatisk og potentielt farlige situation er under udvikling i det nordlige Syrien.

 

Tyrkiske styrker angriber med stor kraft kurderne i området. Tyrkerne vil have en såkaldt sikker zone 30 km ind i Syrien.

 

Kurderne svarer igen, men har slet ikke kraft til at stå imod den langt større syriske hær.

 

130.000 mennesker er allerede fordrevet fra området.

 

Derfor har kurderne bedt den syriske regeringshær om at komme dem til undsætning. Og den anmodning har Assad besvaret positivt.

 

Syriens regeringshær er nu begyndt at rykke soldater nordpå for at ‘konfrontere en tyrkisk aggression’ i det nordlige Syrien.

 

Det begyndte søndag og er fortsat mandag.

 

Den kurdiske administration i det nordlige Syrien bekræfter, at den har indgået en aftale med Syriens regering om, at den syriske hær kan indsættes tæt ved grænsen til Tyrkiet.

 

Det skriver den kurdiske administration på sin officielle Facebook-side ifølge nyhedsbureauet AFP.

 

»For at undgå og konfrontere denne aggression er der indgået en aftale med den syriske regering (…) så den syriske hær kan indsættes langs med den syrisk-tyrkiske grænse, lyder det i Facebook-opslaget.

 

Kurderne skriver videre, at den aftale, der er indgået med præsident Bashar al-Assads regering, ‘baner vej for at befri resten af de syriske byer, der er besat af den tyrkiske hær, såsom Afrin’.

 

Afrin er en større kurdisk enklave i den nordvestlige del af Syrien.

Den syriske regering har en stærk egen interesse i at holde tyrkerne ude af det nordlige Syrien.

 

Og den ny udvikling kan forstærke flygtningestrømmen fra området, som også kan ramme Europa. Det kommer samtidig med, at Erdogan har truet Europa med at åbne grænsen fra Tyrkiet til Europa, så nogle af de 3,6 millioner syriske flygtninge kan strømme til Europa.

 

Dertil kommer truslen fra de tilhængere af Islamisk Stat, der er interneret i store flygtningelejre i området.

 

Islamisk Stats tilhængere er begyndt at slippe fri af interneringslejrene

Kurderne bevogter de store lejre, hvor omkring 70.000 Islamisk Stat relaterede mænd, kvinder og børn opholder sig.

 

Men nogle af disse fanger er begyndt at udslippe, fordi en del af de kurdere, der bevogter dem, er taget til fronten for at kæmpe mod tyrkerne.

 

Et syrisk bureau melder, at omkring 100 er undsluppet. Kurderne siger, at det er 800.

 

Politisk kamp i Danmark om Islamisk Stat

Enhedslisten, Red Barnet og andre i Danmark forstærker nu kravet om, at børn med dansk statsborgerskab i Islamisk Stat lejrene i Syrien skal tilbage til Danmark.

 

Regeringen har hidtil været imod. De mener, at de, der har støttet Islamisk Stat, skal dømmes ved en domstol i lokalområdet – eller ved en domstol i Irak.

 

Dansk Folkeparti afviser venstrefløjens krav. Hvis børnene bringes til Danmark, vil de kunne få familiesammenføring med deres forældre, som støtter terrororganisationen Islamisk Stat. Dermed vil forældree, der støtter terrororganisationen, kunne komme til Danmark.

 

EU holder møde i dag

I Frankrig siger præsident Emmanuel Macron, at den tyrkiske offensiv i det nordlige Syrien risikerer at skabe en ‘uholdbar’ humanitær situation.

 

»Vi har et fælles ønske om, at denne offensiv slutter«, siger han på et pressemøde med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, i Paris.

 

»Denne offensiv risikerer at skabe en uholdbar humanitær situation og hjælpe Islamisk Stat med at komme tilbage i regionen.

 

Foreløbig er der dog absolut intet i EU’s reaktion, der kan skræmme præsident Erdogan fra at gå videre med sin offensiv mod kurderne i Syrien.

 

Macron har indkaldt sit forsvarskabinet til krisemøde søndag aften.

 

Den franske præsident har desuden talt i telefon med sin kollega i USA, Donald Trump.

 

Trump gav for en uge siden en omstridt ordre til at trække amerikanske soldater tilbage fra det nordøstlige Syrien.

 

Hans beslutning er af politikere og medier i USA blevet opfattet som et grønt lys til Tyrkiet til at angribe kurderne i området.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…