Den Korte Avis erfarer: Ellemann hamrede tre budskaber fast på Venstres første medlemsmøde om den kommende ledelse

Hotel Cromwell i Sorø, hvor Venstre holdt møde (google map)

Onsdag aften afholdt Venstre sit første medlemsmøde med præsentation af de tre kandidater til partiets ledende poster.

 

Det var selvfølgelig først og fremmest Jakob Ellemann-Jensen som kandidat til at blive ny formand for Venstre. Ingen har meldt sig som modkandidat.

 

Ellemann var flankeret af de to kandidater, der skal kæmpe om posten som næstformand for partiet, nemlig Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby.

 

Mødet fandt sted i Sorø. Det følges af en stribe medlemsmøder rundt omkring i landet.

 

Støjberg og Trane Nørby

En deltager på mødet siger til Den Korte Avis:

 

”Det virkede udpræget, som om de tre havde talt sammen om at undgå enhver form for indbyrdes polemik.”

 

Kandidaterne til at blive næstformand fremlagde hver deres synspunkter. Men de undgik meget omhyggeligt at grave grøfter. Tværtimod gik signalerne på, at man kunne og skulle holde sammen, uanset hvem der vandt.

 

Om det holder i praksis, får tiden vise. Men medlemmerne er tydeligvis trætte af intern ballade. Og partiets toppolitikere synes at være på det rene med, at rå magtkampe vil blive straffet. Dem har man haft rigeligt af på det seneste.

 

Men det ændrer selvfølgelig ikke ved, at partiets landsmøde den 21. september skal træffe nogle vigtige valg om partiets fremtidige kurs.

 

Udlændingepolitik

Trods forsikringerne om godt samarbejde, står det nok klart for de fleste, at Inger Støjberg og Ellens Trane Nørby repræsenterer forskellige strømninger i partiet.

 

Det gælder især i forhold til udlændingepolitikken. Her har Inger Støjberg i en årrække har været en markant og populær fortaler for en stram kurs.

 

Ellen Trane Nørby har derimod været forbundet med Kristian Jensen, der ligger mere i retning af De Radikale, når det gælder for eksempel grænsekontrol og holdningen til islamiske tørklæder.

 

Men på mødet i Sorø var der absolut ingen krigserklæring mod partiets hidtidige udlændingepolitik fra Trane Nørbys side. Det ville da næppe heller falde i god jord hos flertallet af medlemmerne.

 

Ellemanns tre budskaber

Jakob Ellemann-Jensen benyttede mødet til at hamre tre budskaber fast over for de forsamlede Venstre-folk:

 

Han tog klart afstand fra de tanker om en SV-regering og en tilnærmelse til De Radikale, som Lars Løkke overrumplede sit eget parti med i slutningen af valgkampen. Ellemann kan se samarbejdsmuligheder med De Radikale i blandt andet den økonomiske politik, men ikke i udlændingepolitikken.

 

I stedet skulle kræfterne bruges på at styrke samarbejdet mellem de blå partier og genrejse blå blok med Venstre som ledende parti. Venstre kan og skal naturligvis kunne samarbejde med Socialdemokratiet, men ikke i en fælles regering, som han har udtrykt det.

 

Ellemann lod forstå, at han havde udvekslet synspunkter om fremtidigt samarbejde med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

 

Samtidig lagde Jakob Ellemann op til en ny kurs i Venstres interne forhold:

 

Det skal være slut med, at Venstres næstformand nærmest per definition skal være fremtidig formand for partiet.

 

Som bekendt er denne praksis reelt brudt sammen med Kristian Jensen, og Ellemann efterlader altså ingen tvivl om, at den ikke skal genoplives.

 

Så uanset om den kommende næstformand bliver Inger Støjberg eller Ellen Trane Nørby, så skal ingen af dem altså regne med, at de automatisk står foran i køen til formandsposten. Det skal være et åbent valg.

 

Ro på

Alt, hvad Ellemann, Støjberg og Trane Nørby sagde på medlemsmødet, vidnede om, at Venstre har fået sig en gevaldig forskrækkelse over den seneste tid voldsomme turbulens i partiet.

 

En turbulens, der kulminerede med først Lars Løkke og Claus Hjort Frederiksens forsøg på at fjerne Kristian Jensen som næstformand og siden hen Lars Løkkes dramatiske afgang som formand.

 

Venstre er i dag et parti, som ikke har lyst til at høre de ledende kræfter råbe højt mod hinanden, og som heller ikke vil opleve toppen handle hen over hovedet på medlemmerne.

 

Nu vil man have ro og stabilitet på. Det var hele undertonen på mødet i Sorø.

 

Nøgleordene er: Tættere kontakt til medlemmerne. Tættere kontakt til vælgerne. Plads til uenigheder, men ikke til uforsonlighed. Besindelse på borgerlige værdier og borgerligt samarbejde, herunder i udlændingepolitikken.

 

Efter et kig ned i afgrunden

Ord er taknemmelige. Den slags lyder altid lettere, end det er.

 

Men der er ingen tvivl om, at Venstre-folkene har fået sig et kig ned i afgrunden – og det var ikke noget kønt syn.

 

Venstre og blå blok har nu meget at se til med at få skabt et slagkraftigt alternativ til S-regeringen og dens røde venner.

 

Man kan vel sige, at bevægelsen mod det mål så småt startede i Sorø onsdag aften. Den vil blive fortsat på de kommende V-medlemsmøder. Og den vil – om alt går vel – tage fart gennem drøftelser mellem de blå partier.

 

Blå blok er måske ved at komme på banen igen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…