Danmarkspremiere på Bollingers superskum

Jacob Lilja Jensen med Bollinger 2008 La Grande Année

Kup på Vinhylden

 

Alle champagne-elskeres vildeste drømme blev opfyldt i mandags, da Philipson Wine’s strategidirektør Jacob Lilja Jensen holdt Danmarkspremiere på Champagnehuset Bollingers hemmeligholdte og længe ventede super-super boblevin 2008 La Grande Année.

 

Fra andre årgangschampagner adskiller den sig ved, at Bollinger kun fremstiller La Grande Année (LGA) – den store årgang – i helt exceptionelle høstår, og da 2008 betegnes som en monsterårgang, hvor alt er gået op i en højere enhed, så er her skabt en prestigechampagne, som ikke vil blive overgået i mange år.

Ædel prestige

Druerne er udelukkende dyrket på Grand Cru og 1. Cru marker i Montagne de Reims og i Côte des Blancs i Champagne regionen i Nordøstfrankrig. Mosten gæres først på egetræsfade og derpå i flasker med korkprop. Den store andel af Pinot Noir druer – omkring 75% – giver vinen kolossal kraft og fylde, og druernes fornemme voksested forklarer en særlig kompleksitet og et enormt lagringspotentiale.

 

Alt arbejde med vinen sker med håndkraft, og før flasken forlader kælderen i byen Ay i Champagne, har den været gennem hænder mindst 40 gange.

 

2008 LGA er prestige og luksus ud over alle grænser. Duften er fortryllende, smagen overvældende og prisen tilsvarende høj: 720 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker. En enkelt koster 955 kr.

 

Bedre skum fås simpelthen ikke!

 

Ugens kupvine

Men som skuespillerinden Josefine Baker – hende, der optrådte kun iført bananklaser engang noterede: ” Der behøver ikke altid at stå kaviar og champagne på bordet”. Så derfor ser vi nu på ugens kupvine.

 

Hvidvin

 

 

Domaine Labouré-Roi, 2017 Le Beaunois, Chablis ACC, Nuits-Saint-Georges, Bourgogne, Frankrig – Normalpris 119,95 kr.

 

Le Beaunois – ”den gode nød” – er Chablis-vinmagernes kælenavn for Chardonnay druen, og et køligt glas Chablis går man aldrig forkert af. Her opleves et komplekst samspil mellem frugt og mineralitet og en smagfuld fylde, der bliver hængende i smagsløgene. En eminent ledsager til skaldyr og ikke mindst de fjordrejer, som nørderne med utålmodighed venter på at se hos fiskehandlerne.

Importør: GOBIvin, Valby. www.gobivin.dk

 

Rødvin

 

 

Château de Beauséjour Duffau Lagarrosse, 2011 Croix de Beauséjour, Saint-Émilion Grand Cru AS-ÉGCC, Bordeaux, Frankrig – Normalpris 379,95 kr. – Tilbudspris 279,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Denne vin er et smukt udtryk for, hvad Saint-Émilion repræsenterer, når det er bedst. Ingen mærker, at der ”kun” er tale om en 2.-vin, altså en lillebror til Beauséjour Duffau Lagarrosse. Druerne er de klassiske: Merlot, Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon, så vinen er intensiv og floral med noter af mørke bær. En virkelig lækker sag.

Importør: Theis Vine, Charlottenlund. www.theis-vine.dk

 

 


Bodegas Hermanos Sastre, 2016 Viña Sastre Crianza, Ribera del Duero DO, La Horra, Burgos, Spanien – Normalpris 249 kr. – Tilbudspris 149 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er en kraftig eksponent for det stjernespækkede vinområde i det nordlige Spanien. Druemosten er baseret på 100 pct. Tempranillo, som giver en dyb kirsebærrød farve, en dyb kompleks aroma af sydlandske urter parret med kaffe og en smag med lang finish af stenfrugt. En vin, som kan stå op mod frembringelser fra vindistriktets bedste kældermestre.

Importør: D’Wine, Aalborg. www.d-wine.dk

 


Produttori del Colli, 2014 Langhe Rosso DOC, Clavesana, Cuneo, Piemonte, Italien – Normalpris 129 kr. – Tilbudspris 59,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

En velkomponeret vin, der er sat sammen af druetyperne Barbera og Nebbiolo, hvor sidstnævnte også indgår i de kraftigere Barolo-vine. Vinen har en smule alder, men har frisk aroma af kirsebær og jordbær, og smagen er meget balanceret mellem syre og frugt. Velegnet til pastaretter.

Importør: Mega Vin, Odder. www.megavin.dk

 


Azienda Agricola Odoardi, 2015 Vino Rosso, Calabrien IGT, Italien – Normalpris 125 kr. – Tilbudspris 100 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

I glasset en meget spændende vin, der er lavet på de lokale druetyperne Galioppo, Agliano, Magliocco, Greco Nero og Nerello Cappuccio. Den er fyldig og kompleks i smagen med et lille touch af mineraler, som stammer fra vulkanen Etna. Prøv den sammen med lammekød.

Importør: Vinslottet, Greve. www.vinslottet.nu.

 


Bodega Tomàs Cusiné, 2016 Vilosell, Costers del Segre DO, Lleida, Catalonien, Spanien – Kampagnetilbud 110 kr.

 

Denne interessante vin er stukket sammen af vinmageren Tomàs Cusiné, som har anvendt druesorterne Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot og Garnacha. Den unge vin lagrer ni måneder på nye franske barriques, hvorefter 60% omstikkes til andre fade, mens 40% lagres på ståltanke. Efter yderligere 3 måneder blandes de igen, og i flasken er et velsmagende Bordeaux-lignende produkt.

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg. www.smv.dk

 


Cantina Vigna Dogarina, 2016 Merlot, Venezia DOC, Triest, Italien – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris 69,30 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Vinen er produceret af 100% Merlot druer, der er høstet på Vigna Dogarinas egne marker uden for byen Triest i Norditalien. Den er meget charmerende og blød i munden og efterlader en lang smag af krydderier i finalen. I forbindelse med mad kan den absolut anbefales til stegt kylling.

Importør: Propperiet, Brædstrup. www.propperiet.dk

 


Château Liotin, 2016 Bordeaux ABC, Rauzan, Entre-deux-Mers, Gironde, Frankrig – Normalpris 94,95 kr. – Tilbudspris 51,50 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Union de Producteurs i Rauzan er Frankrigs største kooperativ, og det ejer en del mindre vinslotte, bl. Château Liotin. Denne vin er lavet af Merlot og Cabernet Sauvignon, der har vokset på marker, som skråner ned til floden Dordogne. Selvom den prismæssigt holder sig tilbage, så får man rigtig meget autentisk Bordeaux-vin i glasset.

Importør: Philipson Wine, Kokkedal. www.philipsonwine.com

 


Cantine Marchetti, 2017 Franco Serra, Pinot Noir, Piemonte DOC, Mombaruzzo, Monferrato, Italien – Normalpris 79,95 kr. – Tilbud: 2 flasker for 130 kr. På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

 

Siden 1911 har familien Sperone var aktiv på det italienske vinmarked og blandt dens besiddelser er en vingård i Piemonte. Navnet Franco Serra er et brand, og i denne udgave er vinen produceret på Pinot Noir druer. De er svære at have med at gøre, men her er det lykkedes fint at få noget godt ud af anstrengelserne.

Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup. www.amalie-vinimport.dk

 


Bodega Sur Andino, 2017 Mirla Bay, Pinot Noir, Aconcagua Valley, Leyda, Chile – Kampagnepris 49,95 kr. hos udvalgte Meny- og Sparbutikker. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

Pinot druerne er håndplukket, og mosten har lagret på ståltanke for at beholde mest muligt frugtsmag. Inden tapning har 50 % ligget på egetræsfade for at give slutresultatet struktur og harmoni. At servere den til fiskeretter eller påskelam vil kunne udløse ros til den, der skænker op.

Importør: Amka, Randers. www.amka.dk

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…