Der er ikke som sådan nogen faste traditioner hvad angår mad til bryllupper, men tilgangen til mad til bryllupfester har utvivlsomt ændret sig over tid. Hvor man før i tiden havde fokus på kvantitet, er fokus i dag i langt højere grad på kvalitet. Det handler ikke længere om blot at mætte gæsterne så effektivt som muligt, men i stedet om at give dem gode smagsoplevelser med fokus på kvalitet.
Antallet af retter
Ligesom der ikke er nogen traditioner hvad angår den konkrete mad, der serveres til bryllupper, kan antallet af retter også variere meget. Hvilket antal, der er optimalt at vælge afhænger blandt andet af, hvor mange indslag i form af taler og så videre, der forventes at være mellem retterne. Til de fleste bryllupper vil fire retter formentlig være passende tidsmæssigt, da det således tillader, at brudevalsen kan danses inde midnat som traditionen dikterer.
Antallet af retter afhænger desuden af, hvor formelt du ønsker, brylluppet skal være. Jo flere retter, der serveres, jo mere formelt vil brylluppet komme til at fremstå. Vælger I både at servere appertif med velkomstdrinks, mange retter og natmad, bliver brylluppet mere formelt, fordi maden kommer til at danne en fast struktur for dagen. Vælger I færre retter, vil brylluppet få en mere afslappet karakter, fordi der ikke er så fast en plan for, hvornår alting skal finde sted. Hvor mange retter, I bør vælge afhænger naturligvis også af jeres budget.
Hav årstiden med
De fleste bryllupper finder sted i august, og sommeren er i det hele taget højsæson for bryllupper. Men det kan også sagtens ske, at dit bryllup finder sted på en anden tid af året. Et godt sted at starte, når man planlægger menuen til en bryllupsfest er ved at tage udgangspunkt i årstiden og vælge dens råvarer som grundlag for menuen. Vælger du årstidens råvarer, får du de mest velsmagende råvarer og desuden også de billigste, hvilket kan være et godt trick, hvis budgettet strammer en anelse, og I eksempelvis venter mange gæster til bryllupsfesten. Snak med kokken om muligheden for at planlægge menuen på baggrund af årstiden.
Inspiration og opskrifter til bryllupsmad
Forret til bryllup
Creme af saltbagt knoldselleri med pistacie-dukah og persilleolie
Bisque med skaldyr
Laksetatar
Carpaccio salat
Hvide asparges med rejer & sauce mousseline
Pandestegt laks
Sous vide laks med risottokugler og kål
Karrysuppe med kuller og nektarin
Indbagt kammusling i egen skal
Hummerbisque
Bagt sødkartoffel
Søtunge med klassisk sovs
Hovedret til bryllup
Krondyrfilet (sous vide)
Sous Vide Kalvefilet
Peberbøf
Roastbeef
Læs alt om roastbeef og opskrifter her.
Dessert til bryllup
Fransk Citrontærte med brændt marengs
Varm vaniljeis
Fransk chokoladetærte
Karry-is med pistacie og ananas i karamel og mørk rom
Dessert mini burgere
Gâteau Marcel – Marcels chokoladekage
Natmad til bryllup
Selvom man har spist hele aftenen, så er der oftest lige plads til lidt mere.
Hotdog
Gourmet hotdog
Verdens bedste steak-sandwich
Aspargessuppe
Kage til bryllup
Chokolademousse kage
Popping candy cake
Triple chokoladekage