Hård rapport fra det franske senat om Benalla-sagen – åben krig med præsidentembedet

Benalla og pressemøde om Senatets rapport (Skærmprint YouTube)

PARIS: Nettet strammes om præsident Emmanuel Macrons tidligere nære medarbejder, den 27-årige fransk-algierer Alexandre Benalla.

 

Hans synderegister er så omfattende, at han ifølge den konservative formand for Senatets undersøgelseskomité. Philippe Bas, står til fem års fængsel og en bøde på 75.000 euros, hvis undersøgelserne fører til en retssag.

 

Det kom frem onsdag, da Senatet fremlagde en rapport om “Benalla affæren”, som omtalt i blandt andet France24.

 

Hans brutale overgreb på fredelige demonstranter den 1. maj i fjor er kun toppen af isbjerget, siger Philippe Bas. Han gjorde sig  skyldig i falsk vidnesbyrd, da han under ed blev afhørt i Senatets undersøgelseskomité.

 

Hans diplomatpas og kodede telefoner, som flere af præsident Macrons næmeste medarbejdere udstyrede ham med, giver alvorlige ridser i lakken på Macrons departementchef Patrick Strzoda , hans  generalsekretær Alexis Kohler og chefen for præsidentens sikkerhedsstyrke, general Lionel Lavergne.

 

Og præsidenten selv? Han er urørlig ifølge forfatningen, men fremtidens historikere vil bore i hans lidet glorværdige rolle, mens den fyrede livvagt udbyggede sit åbenbare synderegister.

 

Han borttryllede et pengeskab, som ifølge ham selv indeholdt diverse skydevåben. Politiet vllle ikke rykke ud samme aften, som de fik en anmeldelse, da Benalla ikke boede på adressen. Men da de rykkede ind om morgenen, var pengeskabet forsvundet, og det er aldrig siden fundet.

 

Benalla brugte sine diplomatpas til at holde møde i N’Djamena med Tshads præsident, og han beærede også andre afrikanske statsoverhoveder og kinesiske og russiske diplomater med personlige kontakter.

 

Og så kommer som toppen på kransekagen støttre til to russiske oligarker, som han hjalp med at hvidvaske formuer i Frankrig og bistod med at skaffe i skattely i Marokko. Ingen ved endnu, hvor klækkeligt han lod sig betale  for hjælpen.

 

Men fomanden for Senatet  Gérard Larcher afviser at give efter for pres fra Elysées Palæet om ikke at forsynde sig mod magtens tredeling, så en lovgivende forsamling blander sig i den styrende administration.

 

Larcher vil have kendsgerningerne frem i lyset, og det er ikke alle i det franske samfunds top, læs Emmanuel Macron, nær så interesseret i. For hvorfor havde Benalla mulighed for at udfolde sig så længe, før han langt om længe kom bag tremmer i det parisiske La Santé fængsel.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…