Asylansøgere strømmer over Middelhavet til Grækenland – i dag mødes EU, men de har ingen løsning på problemet

Arkivfoto / You Tube

Mikkel Lybæk er netop nu på ferie på Symi, men den normalt så idylliske græske ø ligner slet ikke sig selv. Tværtimod er øen på den anden ende. Det fortæller han til B.T.

 

De sidste par dage er den ene gummibåd efter den anden ankommet til Symi med flygtninge og migranter ombord. I et tempo så højt, at den lille ø ikke kan følge med.

 

Det skaber både uro og utryghed blandt de lokale – og turisterne.

 

»Jeg ville ikke lade min datter gå alene i byen. Det er helt sikkert,« siger 49-årige Mikkel Lybæk til B.T.

 

EU’s ministre for indvandring mødes i dag. Men de har reelt ingen løsning, der kan stoppe presset mod EU’s ydre grænser.

 

Tyrkiet presser Europa

De græske øer mærker generelt et stigende pres. Muligvis fordi Tyrkiets ministerpræsident Erdogan har slækket på kontrollen. Han forsøger netop nu at lægge pres på Europa for at få støtte til at oprette en zone ind til syrien. Her skal en stor del af Tyrkiets 3,5 millioner flygtninge fra Syrien opholde sig.

 

Italien oplever også et stigende antal asylansøgere, der forsøger at komme over middelhavet til Europa.

 

Den tidligere indenrigsminister Matteo Salvini nægtede at lade både med illegale migranter lægge til i de italienska havne. Men det er nu accepteret af den ny venstreorienterede regering.

 

Derfor har fire lande i EU besluttet at ‘dele’ de migranter, der kommer i land. Det er blandt andet det EU skal drøfte i dag.

 

Den danske udlændingeminister Tesfaye kritiserede i går aftalen. om at fordel migranterne. Det vil kun medføre at flere får forhåbninger og forsøger at komme over middelhavet, sagde han.

 

Båd kæntret ved den italienske ø Lampedusa

I går mandag kæntrede en ustabil båd ud for Lampedusa, da redningsfartøjer nærmede sig og alle samlede sig i én side af båden.

En mange kister stod mandag på en række på havnen i Lampedusa, da et italiensk redningsfartøj kom sejlende ind med de seneste dødsofre, der er bjærget på Middelhavet.

 

13 kvinder omkom ved et forlis ud for den italienske ø Lampedusa natten til mandag.

 

Det oplyser en talsmand for den Internationale Organisation for Migration (IOM).

 

Den båd, de og flere andre migranter var om bord på, kæntrede omkring 11 kilometer fra kysten.

 

– Båden var ikke i stand til at klare turen, siger Salvatore Vella, der er embedsmand hos de lokale myndigeder, der undersøger ulykken, til nyhedsbureauet Reuters.

 

– Det er mærkeligt, at de sejlede ud i så dårligt vejr.

 

Ulykken skete natten til mandag, da båden med de omkring 50 migranter nærmede sig Italien.

 

Da to italienske redningsfartøjer sejlede i retning af båden, samledes migranter i den ene side af båden, hvilket fik den til at kæntre.

 

Læs også: Fakta og fiktionskoder

 

Omkring 20 mennesker er fortsat savnet, meddeler den italienske kystvagt. Blandt dem er flere børn.

 

22 mennesker er reddet i land.

 

Det italienske nyhedsbureau har talt med en af de overlevende, der fortæller, at hendes søster og otte måneder gamle niece er blandt de savnede.

 

Båden kom oprindeligt fra Libyen, men var stoppet i nabolandet Tunesien for at samle flere passagerer op. Om bord var tunesere og afrikanere fra blandt andet Elfenbenskysten og Burkina Faso.

 

I år har mindst 660 mennesker mistet livet på havet mellem Nordafrika og Malta eller Italien, viser tal fra IOM. (ritzau)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…