Asparges – både grønne og hvide

Asparges hører sommeren til

Sommertid er lig med sommermad, og sommermad er lig med friske og lette retter med lækre, friske råvarer. En råvare, som især hører hjemme i sommerens retter, er asparges. Asparges kan optræde i mange forskellige afskygninger: grønne, hvide, tilberedt eller rå alt efter retten. Lad asparges inspirere dig, når du tilbereder sommerens måltider.

 

En alsidig råvare

Asparges er en enormt alsidig råvarer, som optræder i mange forskellige afskygninger i det danske køkken. De fleste har formodentligt smagt hvide asparges i tarteletfyld eller grønne asparges som topping på et stjerneskud.

Når asparges optræder så mange steder og på så mange forskellige måder i det danske køkken, skyldes det den milde smag og aroma, der egner sig godt som tilbehør til alskens mad.

 

Sådan tilberedes asparges

Der findes både grønne og hvide asparges. I virkeligheden er der ikke nogen anden forskel på de to, end at hvide asparges ganske enkelt er grønne asparges, som ikke har fået sol. Men selvom de to typer er så nært beslægtede adskiller de sig alligevel fra hinanden både i smag og konsistens. Også når de tilberedes skal de to typer ofte behandles forskelligt.

Mens hvide asparges har en sej skral og derfor altid skal skrælles og tilberedes, kan grønne asparges godt spises rå. Hvordan asparges skal og bør tilberedes afhænger af den enkelte ret og dine egne præferencer.

 

Dyrk selv dine asparges

Asparges er ikke alene en taknemmelig råvare, når den anvendes i mad, den er faktisk også mulig selv at dyrke. Har du have eller højbed, kan du dyrke asparges selv. Asparges er en flerårig afgrøde, hvilket betyder, at du kan få glæde af den flere år, når først du har plantet den en enkelt gang.

Asparges vokser bedst i let og sandet jord og plantes i det tidligere forår. Herefter kan den høstes i slutningen af foråret og starten af sommeren og er klar til brug i alverdens lækre sommerretter, som kun smager endnu bedre, når du ved, at dine asparges kommer fra egen have.

Asparges vokser op af jorden som skud, der kan plukkes, skæres eller klippes, når de høstes. Skuddene skal høstes, mens hovedet er lukket, da dine asparges ellers vil fremstå seje, når de spises.

 

Tarteletter med asparges:

Tarteletter

 

Læs hele opskriften her.


Høns i asparges med tarteletter 

 

Læs hele opskriften her.


Luksusudgave af  tarteletter

 

Læs hele opskriften her.


Tarteletter med kyllingefyld

 

Læs hele opskriften her.


 

Supper med asparges:

Aspargessuppe

 

Læs hele opskriften her.


Sommer minestronesuppe

 

Læs hele opskriften her.


Grøn aspargessuppe

 

Læs hele opskriften her.


 

Egg Benedict med asparges:

Egg Benedict

 

Læs hele opskriften her.


Egg Benedict

 

Læs hele opskriften her.


 

Crossainter med asparges:

Crossaint med andebrystsalat

 

Læs hele opskriften her.


Croissant med hønsesalat og asparges

 

Læs hele opskriften her.


 

Stjerneskud med asparges:

Stjerneskud

 

Læs hele opskriften her.


Hjemmelavet stjerneskud

 

Læs hele opskriften her.


Nyfortolkning af stjerneskud

 

Læs hele opskriften her.


 

Andre opskrifter med asparges:

Aspargessovs

 

Læs hele opskriften her.


Pasta med tun og asparges

 

Læs hele opskriften her.


Laksepakker

 

Læs hele opskriften her.


Brosme med Sauce Hollandaise

 

Læs hele opskriften her.


Sprød salat med asparges

 

Læs hele opskriften her.


Retter med hvid asparges:

Hvide asparges med rejer og Sauce Mousseline

 

Læs hele opskriften her.


Asparges med salsa verde

 

Læs hele opskriften her.


Hvide asparges med sommertrøffel

 

Læs hele opskriften her.


Sous vide hvide asparges

 

Læs hele opskriften her.


Hvide asparges med rejer og Sauce Hollandaise

 

Læs hele opskriften her.


Hvide asparges sous vide

 

Læs hele opskriften her.


Hvide asparges med løvstikkehollandaise

 

Læs hele opskriften her.


Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…