Asparges hører sommeren til
Sommertid er lig med sommermad, og sommermad er lig med friske og lette retter med lækre, friske råvarer. En råvare, som især hører hjemme i sommerens retter, er asparges. Asparges kan optræde i mange forskellige afskygninger: grønne, hvide, tilberedt eller rå alt efter retten. Lad asparges inspirere dig, når du tilbereder sommerens måltider.
En alsidig råvare
Asparges er en enormt alsidig råvarer, som optræder i mange forskellige afskygninger i det danske køkken. De fleste har formodentligt smagt hvide asparges i tarteletfyld eller grønne asparges som topping på et stjerneskud.
Når asparges optræder så mange steder og på så mange forskellige måder i det danske køkken, skyldes det den milde smag og aroma, der egner sig godt som tilbehør til alskens mad.
Sådan tilberedes asparges
Der findes både grønne og hvide asparges. I virkeligheden er der ikke nogen anden forskel på de to, end at hvide asparges ganske enkelt er grønne asparges, som ikke har fået sol. Men selvom de to typer er så nært beslægtede adskiller de sig alligevel fra hinanden både i smag og konsistens. Også når de tilberedes skal de to typer ofte behandles forskelligt.
Mens hvide asparges har en sej skral og derfor altid skal skrælles og tilberedes, kan grønne asparges godt spises rå. Hvordan asparges skal og bør tilberedes afhænger af den enkelte ret og dine egne præferencer.
Dyrk selv dine asparges
Asparges er ikke alene en taknemmelig råvare, når den anvendes i mad, den er faktisk også mulig selv at dyrke. Har du have eller højbed, kan du dyrke asparges selv. Asparges er en flerårig afgrøde, hvilket betyder, at du kan få glæde af den flere år, når først du har plantet den en enkelt gang.
Asparges vokser bedst i let og sandet jord og plantes i det tidligere forår. Herefter kan den høstes i slutningen af foråret og starten af sommeren og er klar til brug i alverdens lækre sommerretter, som kun smager endnu bedre, når du ved, at dine asparges kommer fra egen have.
Asparges vokser op af jorden som skud, der kan plukkes, skæres eller klippes, når de høstes. Skuddene skal høstes, mens hovedet er lukket, da dine asparges ellers vil fremstå seje, når de spises.
Tarteletter med asparges:
Tarteletter
Høns i asparges med tarteletter
Luksusudgave af tarteletter
Tarteletter med kyllingefyld
Supper med asparges:
Aspargessuppe
Sommer minestronesuppe
Grøn aspargessuppe
Egg Benedict med asparges:
Egg Benedict
Egg Benedict
Crossainter med asparges:
Crossaint med andebrystsalat
Croissant med hønsesalat og asparges
Stjerneskud med asparges:
Stjerneskud
Hjemmelavet stjerneskud
Nyfortolkning af stjerneskud
Andre opskrifter med asparges:
Aspargessovs
Pasta med tun og asparges
Laksepakker
Brosme med Sauce Hollandaise
Sprød salat med asparges
Retter med hvid asparges:
Hvide asparges med rejer og Sauce Mousseline
Asparges med salsa verde
Hvide asparges med sommertrøffel
Sous vide hvide asparges
Hvide asparges med rejer og Sauce Hollandaise
Hvide asparges sous vide
Hvide asparges med løvstikkehollandaise