Rumænske Morar blev sjakleder og gav ansatte dødstrusler, hvis de klagede over arbejdsforhold

Modelfoto / Colourbox

Det strømmer til landet med udenlandsk arbejdskraft inden for især byggeriet.

 

Således var der i 2017 ikke færre end 36.000 udenlandske arbejdere beskæftiget i byggeriet, hvilket er dobbelt så mange som i 2011, skriver fagbladet dansk byggeri barometer.

 

Men det er slet ikke nok, lyder fra direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.

 

– Der er ingen tvivl om, at også bygge- og anlægsbranchen er afhængig af de udenlandske medarbejdere i takt med, at det bliver stadig sværere at skaffe arbejdskraft herhjemme,” siger Storr-Hansen til dansk byggeri barometer og fortsætter:

 

”Derfor er det forstemmende, at store dele af Folketinget ikke ønsker at gøre det nemmere og mindre bureaukratisk at få kvalificerede udenlandske medarbejdere hertil.”

 

Berygtede løn- og arbejdsforhold

I december 2018 var der små 800 fuldtidsledige dagpengemodtagere i Byggefagenes a-kasse, men de er måske for dyre i drift i modsætning til udenlandsk arbejdskraft.

 

Således er især byggebranchen berygtet for udstrakt brug af underbetalte østarbejdere, der arbejder under slavelignende forhold.

 

En af de mest berygtede sager vedrører Metrobyggeriet i København, hvor blandt andet polske arbejdere gik for 63 kroner i timer for slet ikke at tale om manglende overtidsbetaling.

 

Og så sent som forrige fredag indgik bygherren bag Facebooks byggeri i Odense et forlig med fagforeningen 3F om efterbetaling af 6,8 millioner kroner, som udenlandske arbejdere var blevet snydt for i løn, skriver Fagbladet 3F

 

Bygherren er her det britisk ejede firma Tag og Facade DK.

 

Rumænsk arbejder truet på livet af arbejdsgiver

Forholdene i byggebranchen er nu så groteske for de udenlandske arbejdere, som direktøren for Dansk Byggeri ikke kan få nok af til Danmark, at DR den 4. februar kunne bringe dokumentaren ”Afsløret – Slaverne i byggebranchen”

 

En af de medvirkende i udsendelsen var den 33-årige rumæner, Ionut Ioan, som arbejde på et stort nyudstykket parcelhusprojekt i Holkæk, som hans arbejdsgiver, AKK Byg IVS, udfører for Danbolig.

 

”Det startede med, at jeg begyndte at stille spørgsmål til mine chefer om, hvorfor vi ikke fik de lovede penge. Jeg tænkte, at vi blev snydt. Jeg var sur og skuffet, for jeg havde stolet på dem. De havde lovet mig ordentligt arbejde. Derfor tog jeg beslutningen om at stå frem,” fortæller Ionut Loan til Fagbladet 3F.

 

Han gik til politiet med det resultat, at han begyndte at modtage dødstrusler samt trusler mod sin familie i Rumænien.

 

”Kommer efter dig. Jeg dræber dig”

Sammen med en ven, som også arbejdede ved parcelhusbyggeriet, blev Ionut Loan smidt ud af boligen, som deres arbejdsgiver ejede.

 

Han var herefter henvist til at leve som hjemløs i København, og så begyndt dødstruslerne at vælte ind fra hans rumænske sjakbajs, Gabriel Morar.

 

Fagbladet 3F har bragt et udpluk af de sendte SMS’er, hvor det blandt andet typisk hed:

 

”Jeg knækker dig. Hør godt efter. I skal rejse fra Danmark,” lyder det i en af de mere milde udgaver, men truslerne strammes:

 

”Kommer efter dig. Jeg dræber dig. Du er bare affald. Jeg knepper din mors døde. Glem ikke, at jeg har jeres adresse. Accepter og gør, hvad jeg siger. Hvis du gør som jeg siger, bliver det fint. Glem ikke, at jeg har jeres adresser. Jeg sætter ild til jer.”

 

Og mange flere af samme kaliber.

 

Truslerne er meldt til politiet, som ifølge Fagbladet 3F nu er ved at undersøge sagen

 

Arbejdsgiveren: Han taler lort og lyver

Ionut Loan arbejde for 60 kroner i timen.

 

Hans nu tidligere arbejdsgiver er bosnier. Han hedder Alen Kapetanovic og har ifølge fagbladet 3F stået bag flere firmaer i branchen med udenlandsk arbejdskraft.

 

Han benægter at kende noget til truslerne og benægter ligeledes, at han underbetaler sine folk.

 

”Ham, I har talt med, taler kun dårligt om mig. Han taler lort og lyver,” siger han blandt andet til Fagbladet 3F.

 

Tilbage står, at Ionut Loan boede på gaden som hjemløs i et halvt år, hvorefter han blev hjulpet af dels Center mod Menneskehandel og dels af fagforeningen 3F.

 

I december 2018 fik han et nyt job som byggearbejder i Danmark.

 

Læs også:

https://www.danskbyggeri.dk/media/35614/barometer-udenlandsk-arbejdskraft-november-2018.pdf

 

https://fagbladet3f.dk/artikel/saa-kom-doedstruslerne

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…