Anbragte unge skal ikke være til grin

Det skal være endegyldigt slut med at tage lønnen for fritidsarbejde fra anbragte børn og unge. De skal nemlig ikke hindres i at gøre en samfundstjenlig indsats blot for at se, at kommunerne kan kræve egenbetaling for de unges ophold. Sådan har det ellers været praksis i en række kommuner, som således har taget incitamentet fra de unge til at kæmpe for at blive ligeværdige med andre ikke-anbragte unge.

 

De unge kan i stedet føle sig til grin, hvis de selv har søgt, fundet og varetaget et fritidsjob. Sagt på anden vis: Nogle anbragte unge er hidtil blevet straffet for at gøre en indsats ud over det krævede.

 

Men nu skal det være slut med denne uretfærdighed. Det har Dansk Folkeparti sikret via et beslutningsforslag ”B 138 Forslag til folketingsbeslutning om børn og unge under 18 års egenbetaling for ophold på anbringelsessteder.”

 

Uretfærdigheden kunne ellers være fjernet sidste år.

 

DF’s socialordfører, Karin Nødgaard, fik nemlig i april 2018 opbakning til forslaget, men da det krævede økonomiske midler skulle der først afsættes penge fra satspuljen til at kompensere ordningen. Siden har flere kommuner fået ”røde ører” og ændret praksis på området, og nogle har endda tilbagebetalt inddraget løn til de unge.

 

” Vi ved, at anbragte børn og unge er bagud på mange parametre, og vi ved, at det kan give dem en masse at få et fritidsjob, så derfor skal man ikke fjerne deres motivation til at arbejde,” siger Dansk Folkepartis socialordfører.

 

” Det er meget småligt at kræve penge fra et fritidsjob. Endvidere kan den uvane medføre, at de anbragte unge mister gnisten og vælger at hænge ud på gadehjørner og ryger ind i misbrugsproblemer. Sker det, kommer det til at koste kommunerne endog rigtigt dyrt.”

 

Nu, efter mere end et års venten, fremsætter socialminister Mai Mercado et lovforslag som bygger på DF’s forslag.

 

”Det er jeg selvfølgelig glad for. Det her er en lille succeshistorie. Især for de anbragte børn og unge. Blot ærgerligt, at det først fremsættes nu.” siger Karin Nødgaard, som forventer, at lovforslaget bliver vedtaget, uanset hvem, der skal stå i spidsen for landet efter det kommende valg. Det skal DF nok sikre, siger hun.

 

PRESSEMEDDELELSE

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…