Årets vinøse mandelgave – det er bogen: “Vin 2020”

At finde den rette mandelgave kan kræve sin kvinde eller mand, men for os vinelskere er valget let. Det hedder ”Vin 2000” og er den engelske vinskribent Hugh Johnsons årlige bebuder via Politikens Forlag af julens komme. 

 

Den lille pocket-book er på 320 sider og koster ca. 50 øre pr. side. Den indeholder et opdateret billede af vinens verden med en gennemgang og vurdering af mere ned 6000 vine, herunder et pænt udvalg fra danske vinmarker. Der rådgives om optimale drikketidspunkter og om, hvilke vine der bliver bedre ved at vente.

 

I et særligt afsnit skriver den danske vinekspert Thomas Ilkjær en oversigt med anbefalinger af danske vine, ligesom der også er råd om, hvilken vin, man skal vælge til forskellig mad.

 

Men nu til aktuelle vintilbud. I morgen er der stadig 2 måneder til juleaften.

 

Boblevin

 

Cantine Botter, Borgo del Mandorlo, Prosecco DOC, Triest, Italien – Normalpris 109,95 kr. – Tilbudspris 79,95 kr. På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

 

Prosecco er en mousserende vin fra et område i Nordøstitalien tæt på byen Triest. Det er en forfriskende vin lavet på druesorten Giera, der er meget brugbar som kølig velkomstdrink, men som også kan indgå som ingrediens i diverse cocktails. Jeg kan anbefale den sammen med en ny slåen-gin fra Stone Grange ved Fredensborg. Men den kan også drikkes til sushi og skaldyr.

 

Importør: Fortium Wine, Hinnerup

 

Hvidvin

 

Læs også
Glem Coronaen med et glas god vin

Domaine Uby, 2018 Byo No. 21, Côtes de Gascogne IGP, Le Gers, Frankrig – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris 74,25 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Det giver en række begrænsninger i9 brugen af kemikalier at dyrke vin, når markerne ligger i et område, hvor den truede europæiske knoldskildpadde lever og yngler. Derfor er druerne – Colombard, Sauvignon Blanc og Ugni Blanc – til Byo No. 21 produceret økologisk. I glasset fornemmes duft af hyld, og den cremede smag domineres af citrus og lime parret med fersken.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup

 

Cantine Romagnoli, 2018 Emilia Bianco IGT, Vigolzone, Emilia-Romagna, Italien – Normalpris 79,95 kr. – Tilbud: 2 flasker for 125 kr. hos MENY. 

 

Druerne til denne smækre hvidvin har vokset sig modne på marker i Colli Piacintine i den vestlige del af Emilia-Romagna. Det var samme marker, hvor krigsherren Julius Cæsars svigerfar, Lucius Calpurnius, også dyrkede sine vinstokke. Men næppe samme slags, som den lokale Ortrugo og den Sauvignon Blanc, der i dag indgår i vinen som hoveddruer.

 

Importør: GOBIvin, Valby

Læs også
Skum og bobler på årets sidste aften

 

Rødvin

 

Cirrus Winery, 2016 Syrah, Rust en Vrede, Stellenbosch, Sydafrika – Normalpris 249,95 – Tilbudspris 199 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Cirrus er en del af den meget berømte vingård Rust en Vrede i vinområdet Stellenbosch nord for Cape Town i Sydafrika. Her fremstilles en del af toppen af vinøs formåen syd for Ækvator. Den aktuelle vin er for 98 pct.s vedkommende fremstillet på Syrah druen, der er suppleret op med Viognier drue. Hvis man ikke vidste bedre, ville man forledes til at tro, at vinen var en af Rhône-dalens topvine.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund

 

Château La Tour de By, 2016 Medoc AMC, Bégadan, Bordeaux, Frankrig – Normalpris 204,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

Læs også
Vinen til geniale Ris à l’amande

 

51% rabat på en lækker vin fra det nordlige Medoc er ikke hverdagskost. Det er rent faktisk en fantastisk mulighed for at lære, hvordan en god Bordeaux-vin fra et slot fra 1600-tallet kan smage. Druesammensætningen er klassisk: 60% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot og 5% Petit Verdot. Det giver hele smagsspektret af solbær, grøn peber, cedertræ og kaffe.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal

 

Bodega La Perla del Priorat, 2017 Noster Inicial, Priorat DOQ, El Molar, Catalonien, Spanien – Normalpris 149 kr. – Tilbudspris 89 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Vinhuset blev oprindelig anlagt af karteusermunke i 1200-tallet under navnet ”Mas Deis Frares”, men da man fandt sølv i Priorat for 130 år siden, forsvandt munkene, og først i 1998 overtog den nuværende ejer, Conde Pirenne, ejendommen. Den er nu i topform og ledet af winemaker Montse Cereceda (billedet). Noster Inicial er lavet af tre druesorter, Garnacha, Cariñena og Cabernet Sauvignon, og de skaber en vin med megen frugt i smagen og stor duft af mørke moreller.

 

Importør: D’Wine, Aalborg

 

Læs også
God vin lysner en trist november

Cantine Torri, 2012 Bakán, Montepulciano d’Abruzzo, Colline Teramane DOCQ, Torano Nuovo, Italien – Normalpris 115 kr. – Tilbudspris 100 kr. pr. styk ved køb af 

6 flasker.

 

Vinen er fremstillet på 100% Montepulciano d’Abruzzo drue og fremstår i glasset med en flot dybrød farve. Duften er gennemsyret af kirsebær og hindbær med en snert af roser. Her i efteråret er simreretter populære, og til en gang linsesuppe kogt på kalvehaler er det den helt rigtige ledsager. Bemærk, at der står 2012 på etiketten. Det betyder, at vinen skal drikkes nu.

 

Importør: Vinslottet, Greve

 

Cru La Maqueline, 2016 Bordeaux AOC, Medoc, Macau, Bordeaux, Frankrig – Kampagnepris 109,95 kr. hos udvalgte MENY og SPAR butikker. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

Vinen er fremstillet på druesorterne Merlot (86%) og Petit Verdot (14%), hvilket er noget af et særsyn i Medoc, hvor Cabernet Sauvignon druen er konge. Men det skal ikke komme den til skade, for der er god balance mellem behagelig syre og kraftig smag af frugt. Den gør sig godt, både når den serveres til fugl, men også til fæ.

Læs også
Halloween og Mortens Aften kræver sin Rom

 

Importør: Amka, Randers

 

Cantine A6mani, 2017 Primitivo Salento IGP, Fragagnano, Apulien, Italien – Kampagnepris 78 kr.

 

Vinen er lavet på 100 % Primitivo druer. Det er dem, der hedder Zinfandel i Californien. De er høstet om natten på marker i Troncarea, Mesola delle Volpi og San Marzano og bragt til videre forarbejdning i domicilets kælder i Fragagnano. Huset styres i øvrigt myndigt og kompetent af 3 kusiner, der ikke tåler slinger i valsen, når det gælder kvalitet.

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…