Er den internationale handelskrig afblæst?

Arkiv, skærmdump You Tube

I begyndelsen af 2018 blev handelskrigen mellem USA og Kina indledt. Men hvad der startede som en amerikansk importtold på vaskemaskiner kunne meget vel fra 1. marts 2019 have inkluderet stort set alt, hvad USA køber i Kina.

 

Konfrontationen mellem Kina og USA eskalerede på kort tid. Først gjorde Donald Trump alvor af sine trusler og indførte told på flere end 6.000 kinesiske varer til en værdi af 200 milliarder dollar.

 

Kina kvitterede med at straffe amerikanske produkter for 60 milliarder dollar. En gengældelse, den amerikanske præsident advarede om, kunne udløse nye toldafgifter.

 

Nervøsitet

Storbanker, økonomer og politiske analytikere og alle aktører på de internationale finansmarkeder har i løbet af det sidste år været påvirket af situationen. Det har ikke skortet på dommedagsspådomme, hvis klodens suverænt største økonomier og eneste supermagter endte i en regulær handelskrig.

 

De langsigtede konsekvenser for den globale økonomi gav anledning til bekymringer; Først startet, ville en handelskrig være svær at stoppe igen!

 

Amerikanske krav

Donald Trump har ikke lagt skjul på hvad USA ville opnå. Amerikanske virksomheder skulle have mulighed for at konkurrere på lige vilkår, virksomhederne skulle have muligheder for at gøre forretninger på det store kinesiske marked, Kina skulle holde op med stjæle amerikanskejede intellektuelle rettigheder, og Kina skulle holde op med at manipulere valutamarkedet, og det amerikanske handelsunderskud skulle nedbringes. Trump lagde ikke skjul på at det gjaldt opfyldelsen af centrale valgløfter vedrørende skabelse af flere arbejdspladser i USA ved at styrke den hjemlige fremstillingssektor på bekostning af produktion i Kina.

 

Længe viste Kinas forhandlere ikke tegn på at ville imødekomme de amerikanske krav.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1099800961089003522

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1099803719435239426

 

Positive tegn

Præsident Donald Trump har i weekenden meddelt, at betydelige fremskridt i handelsforhandlingerne med Kina betyder, at han har udsat fristen den 1. marts 2019 for indførelse af nye toldsatser. Det tyder på, at vejen er banet for et topmøde med den kinesiske præsident Xi Jinping, hvor aftalen kan finaliseres.

 

Ifølge USA’s finansminister Steven Mnuchin er den positive udvikling en udløber af et møde i Det Hvide Hus i Washington mellem Kinas chefforhandler, vicepremierminister Liu He, og præsident Donald Trump.

 

Det ser under alle omstændigheder ud til, at de amerikanske forhandlere har gjort fremskridt på spørgsmålet om nedbringelse af Kinas voldsomme overskud på handelsbalancen med USA. Der er åbenbart indgået aftaler om kinesiske køb af store mængder af amerikanske landbrugsprodukter, herunder soyabønner, energi og andre produkter. Der synes desuden at være aftalt tiltag, der vil lette amerikanske virksomheders adgang til det store kinesiske marked. De kinesiske myndigheder skal også have lovet at afstå fra at manipulere med kursen på yuan samt sikre en bedre beskyttelse af amerikanske intellektuelle rettigheder.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…